3r ESO
Unitat 1. L’activitat econòmica
Introducció: Economia en colors, Neoliberalisme, l’origen del coronavirus, La història de les coses, la fi de l’economia actual, noves economies (document).
Tasca 1.1 Apunta i defineix 4 conceptes econòmics que s’esmentin a la introducció i digues per què creus que són importants.

Publicat a La Mañana, 30-08-2019
L’economia de la felicitat
Tasca 1.2 Visiona el documental i exposa la teua opinió sobre la globalització. Quines són les alternatives al model econòmic globalitzat?
Altres economies: rosquilla, circular, blava. Amb quina et quedes? Per què?
El problema de l’atur
Consulta les dades sobre l’atur a EPData i apunta les dades actuals sobre l’atur a Espanya, a Catalunya i a Lleida.
Més de 1.000 euros l’any d’estalvi, en funció del supermercat on es compri

Més informació: CCMA
Tasca 1.3 Calcula quin tant per cent dels ingressos familiars dediqueu a l’alimentació i raona si creus que és massa elevat o no i si ha anat en augment.
Tasca 1.4 Llegeix el text (Consumo responsable para un mundo sustentable), resumeix-lo, amplia algun dels conceptes que trobis interessants i exposa la teua opinió personal al respecte.
Tasca 1.5 Llegeix l’article del professor d’economia, Pere Enciso (enllaç a Tot Lleida), sobre la vaga pel clima del 27S. Què té a veure l’economia amb la crisi climàtica segons l’article? Després de respondre la pregunta anterior, comenta l’aspecte de l’article que més t’hagi cridat l’atenció.
Tasca 1.6 Llegeix l’article sobre l’origen de les grans empreses espanyoles. Quina relació estableix entre la política i l’economia? Quina opinió et mereix aquesta relació? Raona la teua resposta.
Tasca 1.7 Som davant del final del capitalisme? Economia de vidres trencats, Capitalisme 1679-2065, SNB. D’entre les noves economies, tria la que tu creus que podria substituir o actualitzar el model actual de capitalisme. Justifica la resposta.
Tasca 1.8 Els postulats de Max-Neef. Amb quin d’aquests postulats et sents més identicat-ada? Per què?
Tasca 1.9 Què és el dumping? Quina opinió et mereix?
Unitat 2. Les activitats agràries i pesqueres
Vandana Shiva i els transgènics
Tasca 2.1 Què n’opines del que diu la doctora Shiva a l’entrevista? Redacta la teua opinió al respecte i cerca informació complementària sobre els organismes transgènics (OMG). Enllaços sobre l’oposició als transgènics: YouTube, Som lo que Sembrem, hablan los agricultores. Enllaços favorables als transgènics: Bloc, Ciència, YouTube2
Més informació: zones lliures de transgènics, informe Ecologistas en Acción, web Greenpeace, Nació Digital
Introducció al llibre de la Vandana Shiva (2017). Llegeix els extractes de l’assaig de la Dra. Shiva i exposa l’aspecte que trobis més important.
Treball premiat sobre drets humans i transgènics
Article sobre el llibre: El segle de la biotecnologia
Agricultura i canvi climàtic: reportatge, notícia, Tv3, vídeo Tv3, recerca
L’actual sistema de producció, distribució i consum d’aliments és un dels sectors que més contribueixen a la generació de gasos d’efecte hivernacle, i està vinculat a la degradació del sòl, la contaminació de l’aigua, i la pèrdua de biodiversitat que afronta el planeta. La necessària descarbonització de la societat, entesa com a la menor dependència dels combustibles fòssils que contenen carboni, té un eix fonamental de treball en la transformació del sistema alimentari. És necessari redissenyar els models de distribució, els patrons d’alimentació, i la gestió de residus. I també és vital revisar les pràctiques de producció, ja que el sòl és un dels principals dipòsits de carboni del planeta. Unes pràctiques inadequades del treball del sòl allibera aquest element a l’atmosfera; però en canvi una bona gestió d’aquest recurs, pot ajudar a retornar el carboni, alliberat en forma de CO2, de nou a la terra (Ecologistes en Acció).
Tasca 2.2 Quins seran els efectes del canvi climàtic sobre l’agricultura a la Mediterrània i com podem gestionar-los? Completa la teua resposta a partir de la informació de més amunt i amb les lectures següents: enllaç, entrevista.
Agricultura i biodiversitat
Tasca 2.3 Visita l’enllaç i explica quin problema hi ha entre els plaguicides i la biodiversitat.
És possible una agricultura compatible amb la biodiversitat? Respon la pregunta després de llegir aquest reportatge sobre Raimat Natura i visionar el documental sobre permacultura.
Saps que significa eixarcolar o birbar? Hi ha una cooperativa per a qui aquest terme té molt de sentit. Descobreix-la (extracte).
Silvicultura: l’estat dels boscos. Informe de la FAO
Definició: ciència que estudia el conreu dels boscs i el seu aprofitament racional (de https://www.enciclopedia.cat).
Desforestació i conreus de soja (#Notecomaselbosque, Amazònia, Igualdad Animal), Desforestació i narcotràfic
Tasca 2.4
a) Quines són les mesures aplicables per a la coexistència de l’agricultura i els boscos? (consulta l’informe de la FAO)
b) D’on procedeix la soja importada a Catalunya i quins impactes genera aquest conreu?
c) Què vol dir la WWF amb el lema: “No et mengis el bosc”?
Tasca 2.5 Mals exemples d’agricultura intensiva
Llegiu els reportatges i l’article del GOB i redacteu un article d’opinió al respecte.
El desastre dels agroquímics a l’Argentina: reportatge (1a part), reportatge (2a part)
La visió ecologista dels agroquímics i els seus efectes en els insectes: GOB, els hivernacles d’Almeria, temporers
Sustainable diets (by WWF
)
Task 2.6 Enter the link, summarize the content of the website and say which of the proposed measures you think are more viable. According to the information published on this website, say what are “planet-based foods”. Then, read the following article to supplement your knowledge about the sustainable diets. Once you’ve read it, explain how the diet of the future will be. Finally, from the reading of the following article, answer this question: “how food can help solve the climate crisis?”
Six Food Actions for a 1.5 ºC Future
Which of these actions is the most important according to your opinion? Explain your choice.
Què mengem?: documental SF, Alimentació sostenible, test alimentació sostenible
Dossier WWF sobre producció alimentària: A dieta por el planeta, What’s eating our planet?
L’agricultura ecològica
Tasca 2.7 Quina és la diferència principal entre l’agricultura ecològica i l’agricultura regenerativa? Un cop hagis vist aquest vídeo, explica els principis bàsics de l’agricultura ecològica. A continuació, compara els mètodes de la ramaderia ecològica (vídeo) amb els de la ramaderia convencional (fixa’t en les informacions dels enllaços següents).
Més informació: CCPAE YouTube, San José, Greenpeace, Caps de bestiar, La ramaderia del Segrià
25è aniversari del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE)
Dades d’agricultura ecològica 2021
La sobrepesca
Tasca 2.8 Visiona el vídeo Sin mala espina i cerca a la guia de consum responsable de peix quines són les millors opcions de consum sostenible de peix. Aquí teniu la guia completa, el tríptic i el podcast.
Consulta també aquest enllaç sobre el salmó i digues quin problema hi ha amb aquest peix tan popular.
Seaspiracy: una crítica (quin seria el problema més greu generat per la sobrepesca segons el teu parer?).
Una curiositat. Visita aquest lloc web i descobreix un tractat d’agricultura del 1798. Qui sigui capaç d’aprendre’s el títol de memòria obtindrà un punt extra.
La dona i el món rural: entrevista.
Tasca 2.9 Llegeix l’entrevista a la Vanesa i respon les preguntes següents:
a) Què opina la Vanesa del nostre sistema d’alimentació?
b) Com podríem millorar-lo?
c) Quines mesures cal prendre per aconseguir la sobirania alimentària a Catalunya?
d)Què opina la Vanesa d’aquests moviments de gent de la ciutat amb ganes d’anar a viure a un poble?
L’alimentació del futur: microalgues, algues, insectes, Menjar impossible
Tasca 2.10 Posa exemples d’explotacions catalanes on es conreïn microalgues i es criïn insectes.
Tasca 2.11 Quins tipus de nous menjars apareixen al reportatge Menjar impossible? Quin creus que té més futur? Justifica la resposta.
Tasca 2.12 En què consisteix el “miracle” que ha transformat l’agricultura neerlandesa? Aquí tens un vídeo que ho explica (article de suport).
Unitat 3. Recursos, energia i indústria
El preu de la llum, La llum a Espanya, més sobre el preu de la llum, WWF
Tasca 3.1 Per què és tan cara l’energia, sobretot, a Espanya? Quines són les solucions per abaratir l’energia?
Fonts d’energia no renovables
L’energia nuclear
Mapes de centrals nuclears al món i a Europa, Espanya
Tasca 3.2 Extreu dos arguments a favor i dos en contra de les fonts següents i decideix quina és la teua opinió respecte l’energia nuclear.
CSN, Foro Nuclear, Greenpeace, Perill nuclear, El cas d’Alemanya, PPoint, Debat,
Els dos pitjors accidents nuclears de la història
Quines conseqüències socials i mediambientals va tenir l’accident de Txernòbil? Visiona el documental 1 i el documental 2 per respondre aquesta qüestió. A més, hi trobaràs el que va passar a la central de Vandellòs l’any 1989. Explica-ho.
Què va passar a Fukushima? Llegeix l’article i expressa la teua opinió al respecte.
El gas natural
Tasca 3.3 El magatzem Castor: la història d’un fiasco multimilionari
Entra al web de la CCMA i explica què significa el titular d’aquesta notícia.
Si vols pujar nota: mira el documental sobre el Castor i contesta la pregunta que intitula el reportatge de Tv3. Quins polítics hi apareixen?
El petroli (mapa)
Tasca 3.4 Quins han estat alguns dels desastres ecològics més importants causats pel vessament del petroli o les marees negres?
Explica quines són les alternatives a l’extracció convencional de gas i petroli. Apunta pros i contres: Fracking, L’aigua que crema, el fracking a Catalunya, sorres bituminoses, Canadà i les sorres.
Després de llegir l’entrevista a Antonio Turiel, explica quines demandes fa als governants per afrontar la crisi de l’energia.
Fonts d’energia renovables
Tasca 3.5 Entra al web de l’Icaen o cerca informació en altres institucions públiques i exposa la presència de les energies renovables a Catalunya. T’ajudo una mica i et mostro el mapa de la implantació de l’energia eòlica i el de les centrals hidroelèctriques, CCMA.
El biogàs

Publicat a Territoris.cat, núm. 24, desembre 2019
Tasca 3.6 Què és el biogàs i per què és millor per al medi ambient que el gas natural? Al web t’ho expliquen.
Tasca 3.7 És rendible l’autoconsum d’energia solar? Consulta-ho a Greenpeace i justifica la resposta. Mapa mundial de l’energia solar, mapa de les centrals solars.
Tasca 3.8 L’hidrogen: és una energia renovable al 100%? És viable que sigui el nou combustible per als automòbils? Contesta les preguntes després de visionar aquest vídeo o de llegir aquests documents: ODG, reportatge, dossier, mobilitat, Mirai, coches, Cars, conclusions.
Indústria 4.0
Tasca 3.9 Després de veure aquest vídeo i aquest altre podries dir que estem vivint una nova revolució industrial? Quina? Per què? Quins són els punts forts i els febles de les noves indústries?
Tasca 3.10 Què fem amb els residus? Treballa la proposta didàctica.
Multitasca final de la Unitat 3
El poder del gas
Quins països connecten els nous gasoductes que s’acaben de construir i quins pros i contres tenen aquestes infraestructures? Entra als enllaços per descobrir-ho: TurkStream, Energia de Sibèria, MidCat
El llegat negatiu de la indústria: la contaminació
La contaminació de la indústria tèxtil: llegeix el reportatge i fes-ne un resum.
El consum d’energia a la UE
Llegeix l’article i explica quin problema hi ha per assolir l’eficiència energètica a Europa. Tingues en compte també el mapa següent: enllaç
Quin és el nostre consum d’aigua?
Revisa la infografia i digues quin és el consum d’aigua de la teua família. Creus que és sostenible?
Quins són els problemes principals de l’ús de l’aigua a Europa? Troba aquí la resposta.
Què és l’extractivisme?
Defineix aquesta tendència de l’economia actual a partir de les dades que trobaràs aquí.
Què n’opines del que passa al Congo (enllaç1, enllaç2)?
Creus que té relació amb l’extractivisme?
Exposa pros i contres de l’alternativa Fairphone.
Comenta el mapa següent:
Quin problema hi ha amb les renovables? La resposta és aquí
El model de distribució de l’electricitat: quins problemes té? Consulta-ho aquí i en aquesta notícia:
Conferències de final del tema (Apunta les idees principals de les ponències):
Antoni Turiel, Turiel 2, Sergi Saladié.
Crisi energètica 1a part, 2a part (exposició oral de cada part en 4-5 grups).
La crisi dels microxips. Vídeo. De què va? Té relació amb la crisi del tot?
Unitat 4. Sector de serveis
Tasca 4.1 Què és la banca ètica? Quines diferències manté amb la banca convencional? Trobaràs informació als enllaços següents: Banca Ètica, Dialnet, Latituds, Finances ètiques
El comerç mundial (mapa)
Tasca 4.2 Explica què és el comerç electrònic. Entra a l’enllaç.
El comerç marítim és sostenible? Respon de forma raonada a partir de la informació següent: La Marea 82, EOM.
Mitjans de transport
Tasca 4.3 El conflicte del tren d’alta velocitat. Llegeix aquest document i expressa la teua opinió al respecte.
Dibuix de l’Ermengol publicat a La Mañana el 12/09/21
El turisme
Tasca 4.4 Explica el conflicte al qual fa referència el dibuix de l’Ermengol. Quina solució alternativa proposes per resoldre aquest cas? (Zeroport, Som Natura, Manifest patronal, 30 Minuts).

Publicat a La Mañana, el 10 de setembre de 2021.
Tasca 4.5 Després de consultar els enllaços, quines mesures caldria adoptar per fer del turisme una activitat sostenible? Presentació, UB, còmic sobre turisme, mercat turístic, els límits de Menorca,
Tasca 4.6 En què consisteix la privatització de serveis públics? Aquest article et pot ajudar a respondre.
Unitat 5. Un món globalitzat i desigual
Desenvolupament i cooperació a la UdL
Unitat 6. L’organització política de les societats
Multitasca
1r Reuniu-vos en grups de 3-4 membres i fundeu un partit polític (poseu-li un nom, unes sigles, un logo, un lema) i elaboreu un programa electoral.
2n Al programa heu d’exposar de forma argumentada quin model d’estat defenseu.
3r A continuació, quines accions dureu a terme en: educació, sanitat, economia, cultura, etc. Tingueu en compte que quanta més cobertura tinguin els serveis públics, més impostos caldrà pagar. Penseu també qui haurà de pagar més impostos, etc.
4t Per acabar, indiqueu quina serà la vostra política exterior: amb quins països us aliaríeu, en quines organitzacions internacionals participaríeu, com gestionaríeu el medi ambient (lluita contra el canvi climàtic, aposta per les energies renovables, per exemple).
5è Presenteu el vostre programa a la resta de la classe (podeu fer ús de mitjans digitals).
Un cop presentades les propostes, celebrarem unes eleccions. El partit guanyador enviarà el seu programa als partits polítics reals, amb representació parlamentària, i restarem a l’espera de la seua resposta.
Material: plantilla, PSOE, PP, ERC, Junts, la corrupció a Espanya
Unitat 7. Catalunya i Espanya avui
Tasca 7.1 El Parlament de Catalunya. Elabora un tríptic informatiu per als visitants del Parlament a partir de les dades que trobaràs en aquesta presentació. Has de dividir el tríptic en tres parts: història, organització política i actualitat.
Tasca 7.2 Entra a l’Institut d’Estadística de Catalunya, cerca alguna estadística relacionada amb la població o els sectors econòmics i fes un comentari de les dades que estudiïs.
Tasca 7.3 Extracte de la Carta de les Nacions Unides (activitat 5, p. 110). Text complet.
Unitat 8. Europa i la Unió
Font: UE
Multitasca
Descobrim la Unió Europea. Realitza els exercicis del dossier sobre la UE i juga al joc en línia (enllaç: europa.eu/!jJ46MP). Envia amb els exercicis quatre captures de pantalla amb el resultat obtingut en cada apartat del joc (s’ha de veure a la captura la data i l’hora).
HISTÒRIA
Unitat 9. L’ampliació del món conegut (s. XV-XVII)
Primer homenatge a Colom (12 d’octubre de 1492). Obra de José Garnelo (1892). La caiguda de Constantinoble, el 1453, i el descobriment d’Amèrica marquen l’inici de l’edat moderna.
Unitat 10. Europa a l’edat moderna (s. XVI-XVII)
Unitat 11. Catalunya i la monarquia hispànica (s. XVI-XVII)
Unitat 12. Art, cultura i ciència a l’Europa moderna (s. XVI-XVII)
Multitasques
Llegeix i estudia els dossiers de cada part sobre història moderna i realitza totes les activitats.
El bandolerisme a Catalunya: Joan de Serrallonga, Perot d’Argensola
La Memòria dels Cargols: Guerra dels Segadors, Decret de Nova Planta