Trump 2.0

0

Portada de la versió digital de la revista nord-americana. S’hi pot llegir un llistat de càrrecs, que, de forma inesperada, no han impedit la seua victòria.

 

Els resultats de les eleccions als Estats Units, celebrades el 5 de novembre, retornaran al líder del partit repeblicà, Donald Trump, a la presidència de la primera potència militar i econòmica del món. Torna al poder un dels presidents més de dretes, misògins i xenòfobs. I, per reblar el clau, negacionista del canvi climàtic. Guanya també el control del Senat i manté la majoria al Tribunal Suprem. De forma inexplicable, a pesar de ser un masclista i un antiimmigració, ha rebut més vots de dones i d’immigrants que a les primeres eleccions que va guanyar. Mentrestant, la candidata del partit demòcrata i vicepresidenta d’Estats Units, Kamala Harris, amb una campanya mirant més cap a la dreta que cap a l’esquerra, ha fracassat estrepitosament. Però, per què ha guanyat Trump, i com s’explica que milions de persones de classe treballadora el votessin?

 

Victòria al cinturó obrer i als casinos de Las Vegas
Trump ha guanyat als estats clàssics dels republicans —incloent-hi les poblades i poderosos Texas i Florida— i als swing states o estats frontissa que són clau per a la presidència. Al nord-est, a l’anomenat cinturó de l’òxid, de classe treballadora i blanca, on l’economia és clau i on històricament guanyaven els demòcrates, els republicans han guanyat.

Per l’esquerra europea és molt rellevant entendre què ha passat als estats del cinturó industrial, on hi ha majors recels contra la globalització i la deslocalització industrial. Tradicionalment, sempre han votat demòcrata, però el 2016 ja se’ls va dur Donald Trump. Això va ser fonamental per catapultar Trump a la Casa Blanca per primera vegada i de manera sorprenent. El 2020, Biden els va recuperar. I ara Trump hi ha tornat a guanyar. Michigan, el centre de la indústria de l’automòbil nord-americana, seria l’exemple paradigmàtic: Trump, un 53% dels vots; Kamala Harris, un 46%.

 

Vot de la classe obrera blanca, però també d’homes negres i llatins
Trump guanya a les àrees agràries i ramaderes del país. Hi ha una tendència, que a Europa pot sorprendre: està creixent el vot republicà llatí i d’una part de la comunitat afroamericana, homes sobretot. Per això, guanya Florida o Nevada i Arizona, estats amb una fortíssima presència de migrants o de descendents de migrants llatinoamericans. Amb el vot llatí, passa que els penúltims en entrar als Estats Units no volen que hi entrin més.

 

L’economia ha estat clau

Els demòcrates es vanagloriaven d’un bon estat de l’economia, amb un atur al 4%, i amb la inflació baixant. El problema és que, durant el mandat de Biden i Harris, va arribar al 9%, tot i que ara mateix està en un 2%. Així, on la inflació havia estat més alta, el vot a Trump ha estat més alt.

Trump diu que l’economia dels Estats Units s’ha de protegir davant l’amenaça exterior, que s’han de posar aranzels als productes xinesos, que s’ha de salvar la indústria made in America, i culpa els demòcrates de permetre que les fàbriques marxin fora dels Estats Units i deixin la gent a l’atur. Trump i el seu afí, Elon Musk, propietari de Tesla i de la xarxa social X, són multimilionaris i exploten les classes treballadores per al seu benefici i tenen fàbriques o interessos en altres països; però, saben entabanar els conciutadans amb el seu discurs populista. És la màgia de l’extrema dreta, que aconsegueix presentar-se com a antisistema, mentre és plena de multimilionaris al servei del seu sistema.

 

Conseqüències greus per a Europa i per al clima
Trump, en el mandat anterior, ha promogut guerres comercials amb la Unió Europea i la Xina. Hi haurà, doncs, problemes per a la indústria europea, sobretot la de l’automòbil —la xinesa ja en té— si Trump compleix la seva promesa d’augmentar els aranzels als productes estrangers. Això, indirectament, pot provocar aturades a les fàbriques europees, també a Martorell o Almussafes.

El que serà el 47è president dels EUA sempre ha volgut reduir les aportacions econòmiques a organismes internacionals, com, per exemple, l’OTAN, cosa que significarà més despesa militar per als països europeus per finançar l’aparell militar occidental. A Ucraïna temen que Trump, admirador de Vladímir Putin, talli l’ajut nord-americà al bàndol de Zelenski.

A més, ja es pot dir que les eleccions els han guanyat el petroli, el gas i el fràquing. Trump ja se’n va desdir del Tractat de París en la lluita contra el canvi climàtic. L’aposta de l’Administració de Biden pel capitalisme verd i per l’energia eòlica i solar, malgrat les contradiccions, va ser rellevant, i ara tota aquesta transició a les renovables penja d’un fil.

 

En definitiva, Trump és una mala notícia per a un món que necessita polítiques socials i mediambientals progressistes, integradores i que aturin l’emergència climàtica.

 

Més informació: Crític, EOM, Diario, Activitats

85è aniversari de l’inici de la Segona Guerra Mundial

0
A black-and-white photograph showing a dozen German troops pulling down a turnpike at the German-Polish border.

Soldats alemanys trenquen una barrera a la frontera polonesa (1 de setembre de 1939).

 

Enguany s’han complert els 80 anys del desembarcament de Normandia (imatge: desembarcament d’infanteria aliada a la platja d’Utah, a partir del 6 de juny de 1944).

 

L’1 de setembre de 1939 va començar la Segona Guerra Mundial (SGM). Es tracta del conflicte més mortífer de la història, però també un dels grans punts d’inflexió per a la humanitat. A més, les seves causes, desenvolupament i conseqüències van deixar lliçons vigents per al món actual.

D’una banda, la SGM va ser, en part, conseqüència de l’auge del feixisme. Avui dia aquesta ideologia ressona entre líders d’ultradreta a diferents parts del món. I així com l’horror de l’Holocaust no va ser el que va motivar les potències occidentals a aturar els nazis, avui dia tampoc no ho fa la matança de palestins a Gaza per aturar Israel.

D’altra banda, les armes nuclears van posar fi a la guerra però no van crear un món més segur. Les tensions que involucren velles i noves potències atòmiques han continuat marcant la inseguretat global. A més, l’ONU és cada cop més qüestionada i irrellevant per mantenir la pau. Però, en suma, la lliçó de fons és que ningú pot  aïllar-se dels problemes internacionals.

 

Més informació: EOM, Informe Guerres actuals

 

Més informació: Informe de l’Escola de Cultura de Pau

Rànquing democràtic

0

Menys del 8% de la població mundial viu en democràcies plenes. Són vint-i-quatre països on es respecten les llibertats civils, hi ha una separació de poders efectiva, els governs funcionen, els mitjans de comunicació són independents i hi ha una cultura política sòlida. La majoria d’aquests països són a Europa, seguida d’Àsia (Taiwan, Japó i Corea del Sud), Amèrica (Canadà, Uruguai i Costa Rica), Oceania (Nova Zelanda i Austràlia) i Àfrica (Maurici).

Són dades de l’índex de democràcia de la companyia Economist Intelligence Unit, associada a The Economist. Es tracta d’una avaluació anual de l’estat de la democràcia a 167 països, que es classifiquen en base a cinc categories: procés electoral i pluralisme, funcionament del govern, participació política, cultura política i llibertats civils. A partir d’aquests criteris, es divideixen en quatre tipus de règims: democràcies plenes, democràcies defectuoses, règims híbrids i règims autoritaris.

Aquests són les deu millors democràcies del món segons l’informe del 2023, publicat el 15 de febrer passat: EOM.

On són les dones de la Història?

0
34 dones que han fet història a Barcelona

Font: Betevé

Com que la historiografia ha estat eminentment masculina, encara hi ha moltes dones, que per les seues aportacions, mereixen ser rescatades de l’oblit.

 

Coneixeu la Maria Dolors Bargalló? O la Nativitat Yarza? Doncs, van ser dos polítiques que van tenir un paper molt rellevant durant la Segona República.

Nativitat Yarza fou la primera alcaldessa escollida per sufragi universal a Catalunya (1934) i, en aquest perfil que el periodista Jordi de Miguel va escriure per a CRÍTIC, la podreu conèixer millor.

I, de la mà de l’escriptora i periodista Agnès Rotger, us presentem la Maria Dolors Bargalló, presidenta de la Unió de Dones de Catalunya (1937).

 

Altres dones de la història contemporània.

Neus Català

Frederica Montseny

Clara Campoamor

Elisabeth Eidenbenz, Elna

Martha Gellhorn

La casa del president Macià a Vallmanya no desapareixerà

0

 

 

La Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida destinaran 920.000 euros en la compra i restauració de la casa de Vallmanya a Alcarràs (Segrià). D’aquest import, 120.000 euros s’invertiran en adquirir la finca, fins ara de propietat privada, i la resta serviran per restaurar la casa on vivia el primer president contemporani de la Generalitat, Francesc Macià (1859-1933), que des de fa anys es troba en estat d’abandonament. Així ho contempla l’acord entre les dues administracions i l’Ajuntament d’Alcarràs per recuperar aquest patrimoni històric. La previsió del consistori és que l’any vinent es facin les obres d’urgència per frenar el deteriorament de la casa, que consistiran en l’apuntalament de l’estructura i el canvi de teulada, i que de cara al 2025, s’iniciïn les obres de restauració.

 

Publicat al diari La Mañana, 23-12-2023.

 

Més informació: CCMA, P. Salvem Cal Macià, llibre, El cor de l’Avi, Macià contra Companys.

Centenari de la fundació de Disney

0

Disney Brothers Studio es va fundar el 1923, quan Walt, un dibuixant de vint-i-un anys, es va mudar de Kansas City a Hollywood amb quaranta dòlars a la butxaca. El seu germà, Roy, ja era a Los Angeles i lluitava per ser director de cinema i recuperar-se de la tuberculosi que patia. En crear l’estudi, els germans seguiren l’esperit aventurer del seu pare, Elias Disney, que havia anat a Califòrnia a buscar or i va acabar viatjant per tot els Estats Units. Va treballar com a granger, maquinista, fuster i contractista, i va inculcar als seus fills la ideologia socialista.

Quan, el 1963, l’expresident Eisenhower va atorgar a Walt Disney (1901-1966) la medalla George Washington, va ressaltar la dedicació de Disney a “comunicar les esperances i aspiracions de la nostra societat lliure” a tot el planeta.

De Walt se n’han dit moltes coses, com que va néixer a Almeria o que hi ha el seu cadàver criogenitzat. Res d’això és cert. El que sí que és veritat, per exemple, és que va espiar per a l’FBI durant més de vint anys, i va informar sobre personatges de la indústria cinematogràfica sospitosos de ser comunistes.

També és conegut el seu conservadorisme i la seva proximitat al Partit Republicà, a qui va recolzar amb diners i campanyes de publicitat com la que va ajudar a portar el mateix Eisenhower a la Casa Blanca.

Però, per sobre de tot, Walt va aixecar un imperi empresarial que és una poderosíssima eina per als Estats Units. Disney ha difós els valors nord-americans pel món, fins al punt que s’ha criticat l’empresa per ser un agent de l’imperialisme cultural de Washington.

Amb el temps, Disney s’ha adaptat als canvis socials. Ha començat a promoure la diversitat a les seves pel·lícules i ha renegat d’alguna de les més polèmiques. The Walt Disney Company, el seu nom oficial des del 1986, ha esdevingut un dels conglomerats de mitjans més grans de la història. A més de l’abast de les seves pel·lícules, l’empresa s’ha expandit durant les últimes dècades amb grans apostes i adquisicions. Va començar per la televisió, amb marques com Disney Channel. Després va adquirir productores de cinema com els estudis Pixar, Marvel, Lucasfilm i 21st Century Fox. Avui dia continua sent un gegant cultural d’enorme influència a tot el món.

 

Més informació: EOM, Walt Disney

Una història de qualitat com a garantia de la pau

0

Evitar la manipulació de la història és una manera d’ajudar a preservar la democràcia i les seves institucions. Tal com recorda l’historiador Timothy Garton Ash, una de les causes de la guerra a Ucraïna, “la més gran a Europa des del 1945”, és la “mala història escrita per un historiador amateur, Vladímir Putin“.

 

Un cas real: França i Alemanya després del 1945

Després de la Segona Guerra Mundial, França i Alemanya van fer l’esforç de trobar un relat comú per explicar la seva relació traumàtica. I ho van aconseguir: un llibre de text amb la mateixa explicació i il·lustracions.

Va ser una de les maneres d’arribar a una reconciliació amb la qual dos països que havien estat enemics van poder passar pàgina, establir llaços de confiança i esdevenir estrets col·laboradors.

No es tracta d’unificar el relat, sinó de trobar una narrativa comuna que expliqui la història des d’un punt de vista científic. I per fer-ho ha d’introduir els elements de diversitat que hi ha als diferents països, des de culturals a ètnics, lingüístics, nacionals i religiosos, així com de sexe o gènere.

 

Més informació: CCMA

L’assassinat del Noi del Sucre cent anys després

0

El 10 de març de 1923, els dirigents anarcosindicalistes Salvador Seguí, el Noi del Sucre, i Francesc Comas, el Paronas, van ser tirotejats per pistolers de la patronal a Barcelona.

Entre 1919 i 1922, Catalunya va viure sota l’estat d’excepció i les garanties constitucionals suspeses, però la lluita sindical s’havia incrementat i consolidat gràcies a formes d’organització i acció que havien contribuït a la victòria de la vaga de la Canadenca i l’assoliment de les 8 hores laborals.

Des de la Federació Patronal de Barcelona es va decidir aturar el sindicalisme per la força i van utilitzar bandes de pistolers a sou per assassinar dirigents obrers, mentre alguns grups obrers responien també amb violència i assassinaven patrons i caps d’empreses. La violència d’aquells anys als carrers de Barcelona va ser desigual, entre 1921 i 1923, van ser assassinats 9 patrons, 13 directius, 2 policies i 128 sindicalistes. El 1923, amb l’assassinat del lleidatà Salvador Seguí, màxim dirigent i fundador de la CNT, es va escapçar el moviment obrer per deixar el camí lliure a la dictadura del general Primo de Rivera pocs mesos després.

 

Imagen subida

Homenatge de la CGT a la figura de Salvador Seguí, “El Noi del Sucre” en el centenari del seu assassinat. L’acte es va dur a terme el 10 de març passat a l’espai dedicat al sindicalista al centre històric de Lleida, a la cruïlla del carrer Tallada amb el carrer Múrcia, just a la casa on va néixer i on vivia la seua família. Font: CGT

 

Font: Ajuntament de Barcelona

Més informació: Betevé, exposició a Lleida, Sense Ficció, conferència, exposició Barcelona

L’Almacelles actual fa 250 anys (1773-2023)

0

Cases del carrer de la Mercè d’estil neoclàssic (s. XVIII). Font: Vikipèdia

 

No fou cap peripècia que l’empresari barceloní Melcior de Guàrdia adquirís les 4.000 hectàrees de l’antic terme d’Almacelles a la Corona, com tampoc seria un salt al buit. Espanya tenia una agricultura molt deficient i poc rendible, agreujada pel creixement demogràfic, sobretot a les ciutats. En menys d’un segle, la capital catalana havia triplicat la seva població i necessitava amb urgència omplir els taulells dels mercats per alimentar els seus habitants. L’estudi encarregat per Carles III posava de manifest la necessitat d’augmentar la producció agrària i ramadera. Per fer-ho, calia repoblar el país amb la creació el 1767 de noves poblacions. A Catalunya es van crear dues noves poblacions: la Ràpita i Almacelles. Però per aconseguir fer créixer la producció calia invertir en polítiques hidràuliques amb la creació de nous regadius, que serien una realitat amb la construcció de grans infraestructures com el Canal Imperial d’Aragó.

Melcior de Guàrdia, com a membre de la Junta de Comerç de Barcelona, era un bon coneixedor del Pla de reforma agrària i regs en el qual treballava Carles III. Per això, va veure amb la compra del terme d’Almacelles una oportunitat en aquest gran projecte.

Així, el 24 de setembre, dia de la patrona de la Mercè, va col·locar enmig d’un descampat sec i erm la primera pedra de la vila, dissenyada paral·lelament al camí de Montsó pel mestre d’obres Josep Mas Dordal, que també treballava en el projecte per construir una sèquia des de la Noguera Ribagorçana fins a Almacelles i fer realitat el reg que hauria de transformar les nostres terres i les nostres vides. Aquell dia fou festa grossa i, alhora, la primera Festa de la Mercè a Almacelles.

El mestre d’obres Josep Mas Dordal va projectar una vila amb un model urbanístic inèdit al país. Aquest model era la retícula ortogonal on la disposició de carrers i cases guardava simetria i una ordenació inspirats en el racionalisme de la Il·lustració. Font: Ajuntament d’Almacelles.

Estudiar, recuperar i difondre la nostra història, tenir cura del nostre patrimoni històric i defensar la nostra peculiaritat ens fa més valuosos i ens enforteix com a poble, entès com una comunitat de ciutadans diversos i, sense cap mena de dubte, és una de les millors herències que podem deixar a les futures generacions. Però també cal reconèixer la valentia de persones com en Melcior de Guàrdia, moguts per la il·lusió, per l’afany de transformar el territori i aconseguir generar més riquesa a través de la força del treball. Personalitats que ho van apostar tot per acomplir un somni, per canviar allò que semblava que era impossible. Ciutadans que van pensar en gran, però, alhora, amb els peus ben fixats a terra. Vilatans tots ells que van mantenir un esperit que hauria de ser inspirador per al futur d’Almacelles.

Extracte de 250 anys (1773-2023). Felicitats, Almacelles! de Josep Ibarz Gilart, publicat al diari Segre, 21-09-2023.

 

Les cases projectades pel mestre, serien de grans dimensions i ben acabades perquè serien adquirides per famílies benestants de Barcelona. Entre els compradors de les cases del carrer de la Mercè, on hi havia les més grans, figuraven Jacint Clavell i Albareda, Ignasi de Guàrdia, Francesc Aspar, Joan Codina i el mateix Josep Mas Dordal. Font: Ajuntament d’Almacelles.

 

Almacelles, 250 anys de la seva refundació

ÒSCAR LALANA FOJ

Historiador local

Los restos arqueológicos del Vilot de Almacelles

Font: La Vanguardia, 12-06-2013.

 

La història de la nova Almacelles va lligada a l’existència, òbviament, d’una altra Almacelles més antiga: la que va sorgir en temps pretèrits a redós d’un turó que se’l coneix encara avui com lo Vilot i que té els seus orígens en un antic assentament iber. Amb els àrabs, aquell lloc que es trobava enmig d’una cruïlla de carrerades de comerç i de transhumància i adquirí una importància inusual, conformant un nucli urbà força compacte. De fet, un dels possibles significats del topònim Almacelles seria el que prové de l’àrab Al-Manzil, que vol dir lloc de parada en una ruta. Amb el temps, la vila va anar creixent durant l’alta i baixa edat mitjana, però les pestes i l’acarnissament amb què assetjaven els bandolers als comerciants i pastors que passaven per aquests encontorns van anar fent d’Almacelles un lloc perillós i, el que en un temps fou el motiu del seu auge, acabarà sent el motiu de la seva decadència. L’estocada final vindria amb les sagnants batalles que es van lliurar durant la Guerra dels Segadors. I així, sense una ànima, romangué Almacelles durant prop de cent anys. Amb la victòria de Felip V i el Decret de Nova Planta s’imposa el sistema castellà de divisió territorial i administrativa. El despoblat d’Almacelles formarà part del Corregiment de Lleida i s’inclourà en el patrimoni reial com a bé vacant. Quan Carles III arriba de Nàpols per fer-se càrrec de la Corona hispànica tot li fa olor de ranci, de vell i d’antic. Volia posar aquell regne a l’alçada de la resta de nacions europees més modernes i competitives. Era hora d’envoltar-se de col·laboradors afins i d’obtenir recursos. Se li acut posar a la venda antics despoblats que no donaven cap benefici i que eren més una rèmora que un actiu per a la Corona. Mentrestant, a Barcelona s’imposa una nova classe social: la burgesia. D’una incipient revolució industrial en van beure molts emprenedors catalans que van introduir nous ginys de vapor, bastint-se ací i allí noves fàbriques, la majoria tèxtils. És en aquest context on neix la figura del comerciant d’indianes en Melcior de Guàrdia i Matas, una de les fortunes de la capital catalana. A més, formà part activa de la Junta de Comerç de Barcelona, una mena d’escoles tècniques patrocinades pels principals comerciants de Barcelona a fi de formar gent per als seus negocis. En Melcior de Guàrdia fundà la Conferència fisicomatemàtica, la d’Agricultura i la de les Nobles Arts, vinculada al disseny i patronatge d’estampats, del qual era un dels principals beneficiaris. El 1768 es posa a la venda el despoblat d’Almacelles. Melcior de Guàrdia veu l’oportunitat de ser distingit com a noble si se’l fa seu. Un privilegi que li permetria tenir via lliure al comerç d’indianes amb les colònies espanyoles d’ultramar. El tèxtil, i més el d’indianes, era un sector que es delia per vendre sense aranzels aquelles peces a famílies acabalades arribades a Amèrica. Tanmateix, com a prohom il·lustrat, aquella empresa repobladora a l’altra banda del país, en un erm desèrtic, era un repte al qual volia arriscar-se i una oportunitat per posar en pràctica molts dels avenços tècnics i d’enginyeria hidràulica dels quals era un gran expert. S’hi van presentar un total de sis candidats que també volien ser senyors d’Almacelles i tenir un títol amb què se’ls obrissin portes. Melcior de Guàrdia hi apostà fort i decidí tirar la casa per la finestra: pagaria al Consell d’Hisenda una fortuna pel despoblat (215.00 lliures), construiria un nou poble i encomanaria el projecte de repoblació al millor arquitecte de Barcelona: en Josep Mas Dordal. Finalment, el Consell d’Hisenda de Catalunya es decanta per l’oferta de Melcior de Guàrdia i el dia 3 de juny del 1773 se signa la Reial Cèdula d’Aranjuez, per la qual el rei Carles III li atorga la concessió en plena propietat del terme d’Almacelles. Tres mesos més tard es col·loca de manera solemne la primera pedra “(…) en el dia de la Merced de 1773, quien juntamente con San Jayme serán los santos patronos y se les hará fiesta cada año implorando su mediación el mismo día que la Iglesia la celebra”, tal com ho certificà el notari Vicent Gibert, escrivà major de la Intendència General del Principat el 1779, quan constata –passats els 6 anys reglamentaris– que en Melcior de Guàrdia i Matas havia complert amb el seu compromís de repoblament. La nova Almacelles començava a rutllar.

 

Font: Segre, 6-11-2023.

2023: centenari del naixement de dos grans lleidatans

0
JOAN ORÓ

Bioquímic lleidatà, els estudis del qual han estat claus per entendre l’origen de la vida al nostre planeta.

Joan Oró Florensa va néixer el 26 d’octubre de 1923 a la Bordeta, Lleida. Fill d’una família de flequers, des de petit es va mostrar interessat pel paper de la humanitat a l’univers. Es llicencià en ciències químiques a la Universitat de Barcelona el 1947. L’any 1952 emigrà als Estats Units i el 1956 es doctorà en bioquímica al Baylor College of Medicine de Houston. L’any 1955 ingressà a la Universitat de Houston, i el 1963 en va ser nomenat catedràtic.

A partir del 1963 va col·laborar en diversos projectes d’investigació espacial de la NASA, com el projecte Apol·lo per a l’anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa Viking per al desenvolupament d’un instrument per a l’anàlisi molecular de l’atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart.

Va tornar a Catalunya l’any 1980 per col·laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l’estudi de fonts alternatives d’energia. Va ser diputat de CiU per Lleida al Parlament de Catalunya (1980-1981) i assessor en temes científics del president de la Generalitat. Les condicions que el país li oferia no li permetien fer una recerca de qualitat i va tornar a Houston, fins a la jubilació, el 1994.

Va morir a Barcelona el 2 de setembre de 2004.

 

La Mañana (29/11/2022)

 

Més informació: Fundació Joan Oró

 

JOSEP VALLVERDÚ

Enguany, el 9 de juliol, farà cent anys que naixia, a Lleida, Josep Vallverdú i Aixalà, narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, autor de més de dues-centes obres. Conegut sobretot com a escriptor de literatura per a infants i joves, amb títols com Trampa sota les aigües (1963) o Rovelló (1969), que s’han reeditat sovint i que s’han traduït a diverses llengües. La seua popularitat i producció extensa en aquest gènere ha tingut una gran transcendència. També cal destacar el seu vessant d’activista per la llengua catalana i les col·laboracions en premsa i en publicacions seriades a través d’articles d’opinió cultural i política. Igualment, s’ha de posar de relleu la creació poètica realitzada, amb títols nous, com Atresorat silenci (2022). Vallverdú acaba de publicar un quart volum de memòries, Mosaic de tardor (2023) i, encara, vol escriure un cinquè que tractarà exclusivament la relació amb la llengua, una novel·la negra i publicar la poesia completa.

A causa dels bombardejos i la imminent entrada de les tropes del general Franco, l’any 1938, la família Vallverdú marxa de Lleida. Es refugien a Puiggròs i després a Sant Martí de Maldà, l’any 1939 tornen a la seva ciutat i un any més tard es traslladen a Barcelona, on el jove Josep continua els estudis de batxillerat.

Quan comencen a prosperar econòmicament (el pare tenia una botiga de roba a Barcelona), la seua mare emmalalteix i mor l’any 1942. Llavors, es matricula a la Universitat de Barcelona per cursar la carrera de Filosofia i Lletres, en l’especialitat de Filologia clàssica, i fa amistat amb Isabel Arqué, que anys més tard seria la seua dona.

L’any 1947 el criden per treballar a la Universitat, com a becari del doctor Josep Rubió i Balaguer, col·laborant en la seua tasca d’investigador a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. El 1949 li ofereixen treballar a Sant Feliu de Guíxols, en una acadèmia. S’hi trasllada. Després de dirigir dos anys l’acadèmia treballa en una empresa de taps de suro, i també comença a fer classes, intervé en les activitats culturals de la vila i imparteix conferències. Forma part de la primera redacció de la revista Àncora. L’any 1954 guanya el concurs estatal de novel·la juvenil d’aventures convocat per una editorial d’Alcoi, amb Las cinco vidas del “Nereo”.

La malaltia del fill, l’oligofrènia, manifestada als pocs mesos de néixer, condiciona la vida familiar. El fill necessitava una escola especialitzada, per això accepta una oferta per treballar a Lleida, on viu deu anys, entre el 1959 i el 1969. Durant aquesta època, publica el seu primer llibre en català, El venedor de peixos (1960), editat per Arimany a la primera col·lecció juvenil que es va fer a Catalunya. Al mateix temps col·labora assíduament a la revista Cavall Fort, des de la seua aparició, el 1961. L’any 1963 guanya la primera convocatòria del premi Joaquim Ruyra amb l’obra L’abisme de Pyranos, que es publicaria amb el títol Trampa sota les aigües. Entre el 1962 i 1975 tradueix al català una llarga llista de títols. Edicions 62, acabada de crear, li encarrega traduccions de novel·les policíaques, i Herder, traduccions de llibres religiosos.

El 1968 és un any en què sent “un toc d’optimisme”. Ha acabat la construcció d’una casa al terreny heretat de l’avi a Puiggròs, i el seu fill és traslladat a Sudanell, en un centre nou impulsat per iniciativa privada. Escriu d’una tirada Rovelló, obra que guanya el premi Josep Maria Folch i Torres i de la qual se n’ha fet una trentena d’edicions. L’amistat amb el fotògraf Ton Sirera i la coincidència que Oriol Vergés –aleshores directiu d’edicions Tàber– els oferís dur a terme el projecte d’uns llibres gràfics que reflectissin un viatge per Catalunya, comarca per comarca, els porta a partir d’aquest any per tota la geografia catalana. El resultat va ser la realització d’una sèrie de volums, fins al 1974 de Catalunya visió. L’any 1970 torna a guanyar el Folch i Torres, amb En Roc drapaire (1971). Imparteix les assignatures d’Història de la Literatura Catalana, Literatura medieval i Literatura del segle XX a la nova Universitat de Lleida. Al mateix temps no deixa de publicar narrativa infantil i juvenil, ara a l’editorial La Galera, amb títols com L’home dels gats (1972), Bernat i els bandolers (1974), Un cavall contra Roma (1975), Tres xacals a la ciutat (1976) i Els inventors dels fantasmes (1977), entre d’altres. En aquesta època publica pràcticament un llibre per any, una de les produccions més prolífiques de la literatura infantil i juvenil de les lletres catalanes. En l’etapa entre 1970 i 1980 augmenta les col·laboracions a la premsa escrita i publica assajos i novel·les per a adults. L’any 1970 i el 1982 és finalista del premi Josep Pla, amb Proses de Ponent (1970) i Indíbil i la boira (1983), respectivament.

Les publicacions i els reconeixements es van succeint: Crítica Serra d’Or de literatura infantil i juvenil (1980), Llista d’Honor del Premi CCEI (1981), Premi Nacional del Ministeri de Cultura (1982), Premi de la Generalitat a la millor obra juvenil de l’any (1982) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1989). L’any 1983 es crea a Lleida el premi d’assaig que porta el seu nom.

Josep Vallverdú es jubila l’any 1988. La seva obra s’amplia amb el dietari Vuit estacions (1991), continua l’obra narrativa per a joves, prepara volums amb reculls de conferències i assajos, etc. L’any 1991 ingressa com a membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i el 1993 n’esdevé emèrit. L’any 1995 publica Vagó de tercera, on fa memòria de les vivències de la seva adolescència i de la grisa postguerra. El mateix any l’editorial La Galera, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, inicia la publicació de la “Biblioteca Vallverdú”, la seva obra completa juvenil, que consta de catorze volums, unes quatre mil pàgines.

 
 
Entrevista a Josep Vallverdú (Tv3, 17-02-2023), en la 
qual repassa cent anys de la història de Catalunya.

 

Més informació: web, Cultura

Go to Top