Activitat:JOANA D’ARC

Aquesta activitat s’inclou dins el tema La ciutat medieval, que treballo amb els alumnes de 2n d’ ESO  durant aquest primer trimestre.

Un dels apartats del tema és la consolidació del poder reial. Aquí treballo les guerres entre les monarquies europees, concretament em centro en el conflicte més greu que es va produir: La Guerra dels Cent Anys.

A) 1.Veurem unes escenes de la pel.lícula Joana  d’ Arc (1948) dirigida per VictorFleming i protagonitzada per Ingrid Bergman.  (doc. 1 Escenes)

2. Veurem  una imatge de publicitat,  també de l’any 1948,  on s’enuncien  bons d’ estalvi  ( Saving Bonds )  protagonitzat per   Ingrid Bergman utilitzant el personatge de Joana d’ Arc.  (doc. 2 Imatge)

Proposta didàctica:

-Abans de veure les escenes i la imatge els alumnes buscaran informació sobre el personatge històric , Joana d’Arc, i a continuació buscaran informació sobre l’actriu Ingrid Bergman.

-Veurem les escenes  i la imatge. Farem activitats encaminades a treballar un dels aspectes importants que mostra la pel.lícula i la imatge. Joana és capaç de portar la iniciativa reunint un exèrcit contra els anglesos.  Joana d’arc és una dona de gran personalitat, una dona excepcional i especial que fa coses reservades als homes. És interessant veure com s’agafa aquest model de dona per fer un anunci de bons d’estalvi. A través del seu eslògan (Sometimes women have to carry the banners) i la fotografia, s’entén que les dones també poden portar la iniciativa (també en l’adquisició de bons d’estalvi).

Activitats:

  1. Descripció psicològica i física de la protagonista. A partir de l’escena de la guerra de la pel.lícula i la imatge.
  2. Per què creus que van triar aquesta imatge per fer l’anunci ?

A partir de les escenes  de la pel.lícula  ens fixarem amb :

-La guerra (Batalla encapçalada per Joana d’ Arc contra els anglesos) A partir d’aquesta escena es poden treballar aspectes relacionats amb la guerra medieval, armes, misèria…

-L’ Església (Inici del judici) A partir d’aquesta escena es  poden treballar aspectes com l’actuació de l’Església, el judici que determina si Joana està equivocada o no…

B) Si es volen treballar altres aspectes del tema, es pot optar per passar una altra versió de la pel.lícula, concretament, Joana d’ Arc (1999) dirigida per Luc Besson i protagonitzada per Milla Jojovich  (doc. 3 Tràiler) Es pot aprofitar també per explicar que s’han fet moltes versions  d’aquesta pel.lícula. Joana d’ Arc és un dels personatges històrics que més s’ha vist al cinema.

A part dels temes de la guerra i l’ Església comentats anteriorment,  a través del visionat de tota la pel.lícula, es podem treballar altres aspectes de la Guerra dels Cent Anys.

-El poder reial : la  debilitat del poder reial a l’època, Carles VII és un rei sense autoritat…

– La bruixeria , superstició i heretgia : les visions que té Joana utilitzades com excusa per condemnar-la, la barreja de pietat i de màgia, càstigs de l’Església…

 

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *