Josep Pla

Josep Pla (Palafrugell, 1897 – Mas Pla de Llofriu, 1981). És l’escriptor català més llegit i més popular de totes les èpoques. Dedica la seva vida a la literatura i al periodisme. La seva obra completa, que ell mateix comença el 1956, es reprèn d’una manera definitiva el 1965. Abasta més de 45 volums, aproximadament unes vint mil pàgines de prosa. Com altres escriptors catalans, és un home de cultura francesa; els seus models literaris són Stendhal i Proust, tot i que la seva influència ideològica parteix de Leopardi, Voltaire i Montaigne. Des de molt jove, es planteja la literatura com a professió. Com a periodista, exerceix de corresponsal a França, Itàlia, Anglaterra, Alemanya i Rússia, des d’on escriu cròniques polítiques i culturals. Comparat amb el del Noucentisme, el seu estil representa, a partir de Coses vistes (1925), una novetat per la seva naturalitat i l’aportació que fa d’aproximar la literatura a un públic ampli. La seva obra s’ha convertit en una valuosa memòria, entre real i recreada, de mig segle de la societat, el paisatge i la vida catalans. Per qüestions de caire polític i ideològic, és l’escriptor que ha aixecat més controvèrsia, sobretot per la seva pretesa vinculació al bàndol feixista amb motiu de la guerra civil espanyola i, en conseqüència, per les reiterades negatives del jurat a concedir-li, a partir del 1969, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Obté quatre vegades el Premi Crítica Serra d’Or i, dos anys abans de la seva mort, la Generalitat de Catalunya li concedeix la Medalla d’Or. La seva obra es reedita constantment.


Per tenir més informació de Josep pla clica aquí.


Algunes idees sobre contraban

Josep Pla considera que la novel·la és una convenció literària, a la vida passen coses no històries estructurades en introducció, nus i desenllaç. En aquest text Josep pla fa la crònica d’un viatge de Cadaqués a Salses i retorn a Cadaqués. A part de la història pròpiament dita hi ha descripcions i comentaris sobre els diferents llocs que van visitant.
Aquesta obra de Josep Pla està situada en la postguerra. Als pobles de la costa nord de Catalunya el contrban era una manera de guanyar diners. Era difícil trobar feina, es passava molt malament, no hi havia diners i es passava gana. Ells intentaven fer contraban per intentar vendre car després aquí (diner fàcil). Va agafar 2 homes més (Baldiri i Saldet) i se’n van anar al Rosselló a intentar fer negoci.

És un home anomenat Víctor, que té una casa llogada a Cadaqués i des d’allà pot contemplar el mar. Ell ens descriu la casa a principi del llibre, des del sofà de casa seva contempla el Mestral, el seu vaixell, al qual li va posar aquest nom en record del vaixell que tenien els seus pares i que ell recordava dels diferents viatges a Itàlia que s’havien fet amb el vell Mestral.

Resum de l’argument

El protagonista agafa el vaixell amb dos mariners més i efectuaren un viatge cap a França per intentar fer negocis, ells portaven oli i volien aconseguir vi i un gramòfon per a vendre a Cadaqués. El punt destinat de l’intercanvi de la mercaderia és l´estany de Salses, prop del illot de Leucata. S’hi havien de trobar amb un home amb el qual havien de fer negocis però que no hi aparagué. Decebuts retornaran a Cadaqués sense haver aconseguit el que volien, però amb una aventura més a poder explicar.

Al lector ens queda una aventura farcida de descricions i comentaris sobre els llocs que visita, descripcions sobre la vida i el menjar a la barca, descrició sobre com es fa una barca… En resum, ens endinsem en un món que els urbanites desconeixem completament i sempre és interessant aprendre coses noves, oi?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *