D’ell vaig aprendre… homenatge a Hernán Rodríguez León

Ha mort Hernán Rodríguez León. Una notícia trista perquè la vida perd un lluitador, una persona honesta i compromesa, però alhora una notícia que em fa adonar de la gran sort que hem tingut la gent que l’hem conegut i que hem pogut respirar, ni que fos durant una època determinada, la seva determinació per portar els projectes endavant.

Si no heu estat a Equador, si no heu estat a Guayaquil, si no heu estat a Bastión Popular… no sabeu qui és l’Hernán, perquè és d’aquelles persones “anònimes” que no rebran grans homenatges, ja que mai han ostentat poder ni cadira.

L’Hernan va optar per un estil de vida que implicava viure en els barris més populars, en els assentaments de gent pobre que fugint de la misèria dels camps emigraven a les ciutats per construir cases de canya per poder viure. I allà, ell liderava projectes educatius que buscaven l’empoderament dels seus habitants per poder millorar les condicions de vida.

Si calia construir, organitzava “mingues” perquè el veïnat s’organitzés per poder crear o millorar equipaments. L’escola sempre al centre d’aquesta participació popular. Si calia manifestar-se per reivindicar drets, es posava al capdavant sense por.

D’ell vaig aprendre el contingut de les paraules implicació i compromís. Em sento molt afortunada d’haver estat vivint a casa seva, era impressionant veure com aquella llar acabava sent centre de reunió de veïns, de professorat, fins i tot de l’alumnat de l’escola que apareixia per allà si tenia problemes. Afortunada també d’haver conegut la seva família i els seus companys de militància.

L’Hernan, l’home que no es cuidava perquè es preocupava més de cuidar a qui l’envoltava. Tenia un cor tan gran que el feia conviure amb la pobresa i la injustícia per transformar-la. L’Hernán, l’incansable somniador, tossut treballador compromès amb la realitat.

Aquí el meu petit homenatge per dir-vos que em sento molt afortunada d’haver-lo conegut i d’expressar la meva gratitud, perquè estic en deute. Sé què vol dir que l’escola sigui eix vertebrador i potenciadora de la cohesió social perquè d’ell vaig aprendre com es posen en pràctica les paraules de Freire.

Ara, ja coneixeu una mica  l’Hernán.

Gràcies Hernán!

Ha muerto Hernán Rodríguez León. Una noticia triste porque  la vida pierde un luchador, una persona honesta y comprometida, pero a la vez una noticia que me hace dar cuenta de la gran suerte que hemos tenido la gente que lo hemos conocido y que hemos podido respirar, aunque fuera durante una época determinada, su determinación para llevar los proyectos adelante.

Si no has estado en Ecuador, si no has estado en Guayaquil, si no has estado en Bastión Popular … no sabes quién es Hernán, porque es de aquellas personas “anónimas” que no recibirán grandes homenajes, ya que nunca han ostentado poder ni silla.

Hernan optó por un estilo de vida que implicaba vivir en los barrios más populares, en los asentamientos de gente pobre que huyendo de la miseria de los campos emigraban a las ciudades para construir casas de caña para poder vivir. Y allí, él lideraba proyectos educativos que buscaban el empoderamiento de sus habitantes para poder mejorar las condiciones de vida.

Si había que construir, organizaba “Mingas” para que el vecindario se organizara para poder crear o mejorar equipamientos. La escuela siempre en el centro de esta participación popular. Si había que manifestarse para reivindicar derechos, se ponía al frente sin miedo.

De él aprendí el contenido de las palabras implicación y compromiso. Me siento muy afortunada de haber estado viviendo en su casa, era impresionante ver cómo aquel hogar acababa siendo centro de reunión de vecinos, de profesorado, incluso del alumnado de la escuela que aparecía por allí si tenía problemas. Afortunada también de haber conocido su familia y sus compañeros de militancia.

Hernan, el hombre que no se cuidaba porque  se preocupaba más de cuidar a quien le rodeaba. Tenía un corazón tan grande que lo hacía convivir con la pobreza y la injusticia para transformarla. Hernán, el incansable soñador, terco trabajador comprometido con la realidad.

Aquí mi pequeño homenaje para deciros que me siento muy afortunada de haberlo conocido y de expresar mi gratitud, porque estoy en deuda con él. Sé lo que significa que la escuela sea eje vertebrador y potenciadora de la cohesión social porque de él aprendí cómo se ponen en práctica las palabras de Freire.

Ahora, ya conocéis un poco a Hernán.

Gracias Hernán!

 

3 comentaris a “D’ell vaig aprendre… homenatge a Hernán Rodríguez León

  1. Jo no el vaig conéixer personalmente, pèro es cosí del meu home i se de debò que les paraules que has escrit el defineixen completament. Si vols coneixer al Vicente León, estem a Peñíscola. Si vens a veurel serás benvinguda!

  2. Hermoso…gracias por honrar los accionares de los seres humanos testigos de ese Dios verdadero, de su amor, que su lucha quede y germine en otras voluntades, que ahora que el a vuelto a ese cielo los que gozaron de su compañia en este viaje cojan la batuta y sigan con su mision…que Hernan sea la semilla de un campo de gente buena..que nunca muera…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *