Ha mort Almudena Grandes

El passat dia 27 ens deixava un referent en el món de la literatura contemporània: Almudena Grandes .  Escriptora i columnista espanyola, va estudiar Geografia i Història a la Universitat Complutense de Madrid, i va treballar en el sector editorial com a redactora i correctora ,coordinant  una col·lecció de guies turístiques i culturals. Va col·laborar habitualment en premsa, principalment en El País, i participà com a tertuliana en alguns programes de la Cadena SER.

Va intervenir  en diversos llibres col·lectius, com  Libro negro deMadrid (1994), Madres e hijas (1996) i Érase una vez la paz (1996). Compromesa sempre amb diferents col·lectius.

La seva primera novel·la, Las edades de Lulú (1989), obté un gran èxit de crítica i públic i és traduïda a més de 20 idiomes. Obté amb ella el premi Sonrisa vertical de novel·la eròtica i és duta al cinema per Bigas Lluna en 1990. La seva següent novel·la, Malena es nombre de tango (1994), és adaptada al cinema per Gerardo Herrero en 1996.

Després de Malena va publicar diverses novel·les protagonitzades per dones, com a Atlas de geografia humana (1998), o Los aires  difíciles (2002), portada també al cinema per Gerardo Herrero en 2006. En 2007 publica El corazón helado, que en 2008 s’endú el premi José Manuel Lara i el del Gremi de Llibreters de Madrid.

En 1997 és la primera dona que rep el premi Rossone d’Oro, que abans havien obtingut escriptors com Alberto Moràvia o Ernesto Sábato.

Gran part de la seva novel·lística està ambientada en els anys finals del s. XX, i mostra la vida quotidiana de l’Espanya del canvi de segle. També li interessà la guerra civil espanyola, i va iniciar una sèrie centrada en el conflicte bèl·lic denominada Episodios de una guerra interminable, continuada amb El lector de Julio Verne (2012), Las tres bodas de Manolita (2013) i Los  pacientes del doctor García (2017). El cinquè lliurament de la sèrie, La madre de Frankenstein (2020), es  situa en la dècada dels 50.
A l’octubre de 2018 va guanyar el Premi Nacional de Narrativa.

Adaptat de : https://www.cervantes.es/bibliotecas_documentacion_espanol/creadores/grandes_almudena.htm

Us afegim enllaç a l’entrevista que li van realitzar en l’espai “Al cotxe!” de TV3:

Aquest article ha estat publicat en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *