L’escriptor del mes de febrer: el dia 11 ens visita Matthew Tree!

Aquest mes de febrer rebrem la visita de l’escriptor Matthew Tree , concretament el dilluns 11, per tal de xerrar una estoneta sobre un dels seus llibres amb alumnat de 3r.ESO.

Matthew neix a Londres el 30 de desembre del 1958. Als 18 anys entra en contacte amb catalans residents a la capital del Regne Unit i, l’any 1978, comença a aprendre el català de manera autodidacta. El 1984 s’instal·la a Barcelona i l’any 1996 publica Fora de lloc, la seva primera novel·la en català. El 1999 guanya el Premi Andròmina de narrativa amb l’obra Ella ve quan vol.
L’any 2000 publica el llibre de viatges CAT. Un anglès viatja per Catalunya per veure si existeix, on l’autor explica la seva visió sobre Catalunya i els catalans a partir d’un viatge de trenta dies pel Principat. Amb la novel·la Privilegiat obté, el 2001, el Premi Columna. L’any 2004 publica el títol autobiogràfic Memòries! 1974-1989. Dels quinze anys fins als trenta. Londres-Barcelona i el llibre de no-ficció Contra la monarquia.

Dins d’aquest mateix gènere és autor dels títols Aniversari. Quatre reflexions sense cap mena d’importància després de passar exactament vint anys entre els catalans, de l’any 2005, La puta feina, del 2006 i reeditat el 2008 en edició de butxaca, i La vida després de Déu, un assaig en contra de les religions organitzades, publicat l’any 2007.
El 2011 apareix l’assaig sobre el racisme Negre de merda. El racisme explicat als blancs i d’aquest mateix any és el llibre Com explicar aquest país als estrangers, un recull d’articles escrits originalment en anglès per a mitjans diversos. La versió anglesa d’aquesta obra també es publica el 2011 amb el títol Barcelona, Catalonia. A View From The Inside. També en anglès, l’any 2013 publica la novel·la SNUG. El 2016 apareix la versió catalana d’aquesta obra amb el títol De fora vingueren i amb traducció de Jordi Cussà.
Forma part del col·lectiu Germans Miranda i, sota aquest pseudònim, participa en els reculls de contes Aaaaaahhh… Dotze contes eròtics (1998), El Barça o la vida (1999), Tocats d’amor (2000), Contes per a nenes dolentes (2001) i La vida sexual dels germans M. (2002). Matthew Tree ha traduït diversos títols d’autors catalans a l’anglès com ara les obres Armadillo skin (Pell d’armadillo) de Jordi Puntí o Goya’s Glass (Dona dels cent somriures) de Monika Zgustová. És col·laborador habitual de mitjans com El Punt AvuiCatalonia Today i The Times Literary Supplement.    És soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Escriptors.cat i Tribunaganxona.cat

 EL CONCURS: … i com sempre, concurs al voltant de l’autor/a a qui dediquem el mes... Només cal que ens diguis a quina població catalana viu actualment l’ escriptor que ens visitarà el proper dia 11. Té un llac molt conegut…(la localitat, no l’escriptor…   🙂  )

Si saps la resposta, escriu-la i la diposites en la capsa que trobarà a tal fi al taulell de la Biblioteca…

Et desitgem molta sort!

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a L’escriptor del mes de febrer: el dia 11 ens visita Matthew Tree!

 1. Carla Martí diu:

  El dilluns, Matthew Tree va venir a l’institut a fer una conferència a tots els alumnes de 3r ESO.

  Matthew Tree ens va explicar un poc sobre la vida des que va néixer i després ens anava parlant sobre les novel·les que havia escrit, i en particular ens venia a parlar sobre el llibre “Ella ve quan vol”.

  A mi em va agradar molt la conferència i em va parèixer força interessant ja que es rar sentir que una persona anglesa escrigui llibres en català.

 2. A. Fumadó diu:

  La seva xerrada va ser molt intrigant, ja que després d’haver llegit un petit conte seu, anomenat “No cal”, volia saber més sobre la vida de Matthew Tree, l’escriptor.
  Em va agradar molt ja que no només va parlar del llibre, sinó que també va explicar experiències de la seva vida i de com va començar a escriure en català, i el fet que el va portar a Catalunya.

 3. R Prats diu:

  El passat onze de febrer de 2019 Matthew Tree, un escriptor britànic que escriu en català majoritàriament, va venir a fer-nos una conferència sobre la seva vida i el seu procés com a escriptor. Bàsicament va parlar sobre el seu recapte de contes en el llibre: “Ella ve quan vol” i ens va explicar algunes històries que hi han rere els relats. El conte que nosaltres vam llegir és titulat: “No cal”. Finalment es va realitzar una sèrie de preguntes.

  Valoro aquesta experiència positivament ja que gràcies a la breu xerrada vam aprendre coneixements literaris.

 4. Marc Duch diu:

  Ahir és va donar lloc la conferència de Matthew Tree, un escriptor Britànic, al Centre de Tecnificació d’Amposta.
  Em va interessar molt el seu interès per escriure amb català abans que en espanyol, ja que és molt més difícil. Una cosa que em va sorprendre molt, va ser que havia guanyat un premi per un llibre, ja que no em semblava que fos molt conegut aquest escriptor, i també em va cridar molt l’atenció que digués que es podria viure de l’escriptura, ja que jo pensava que no, però ell em va fer veure que sí, perquè els escriptors, a més a més d’escriure ,també hi surten per la televisió o per la ràdio a fer entrevistes hi gràcies a això es pot viure.
  Finalment, dir que aquesta xerrada em va agradar molt hi m’agradaria poder seguir coneixent a més escriptors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *