Concurs de booktrailers

Finalitzat el plaç de presentació, hem rebut tan sols un magnífic booktrailer elaborat per l’alumnat de l’Aula Oberta del nostre centre. El podeu visualitzar també al compte de Youtube  de l’institut.

Felicitats per la tasca, a tot l’alumnat i a la seva professora Paula Llambrich.

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El llibre científic de la quinzena

Mara Turing i el despertar dels hackers

Mara Turing rep un misteriós missatge quan està a punt d’iniciar les seves vacances d’estiu a Nova York: “Necessito la teva ajuda”. L’enigmàtica crida procedeix del seu oncle, membre del perillós grup de hackers “Dirtee Loopers”, que va desaparèixer sense deixar rastre quan ella tenia a penes cinc anys, deixant en la jove un gran buit que ha marcat la seva infància. El viatge per a trobar al seu oncle, Arnold Turing, portarà a Mara i als seus amics a aprendre programació en un garatge de Queens ,NY, a veure el món amb ulls crítics i a enfrontar-se amb el diabòlic tàndem format per Hermes, una intel·ligència artificial molt avançada, i Falko McKinnon, el hacker més perillós de la història que compleix condemna a la Muntanya Oculta.

Aquesta trama inclou lliçons bàsiques de programació  i sobre intel·ligència artificial i criptografia, a partir de les aventures dels seus protagonistes de 13 anys,especialment la seva protagonista,aprenent de programació  i hacking. És el primer llibre de la saga d’aventures creada pel periodista Javi Padilla.

Us afegim enllaç amb una entrevista a aquest realitzada quan va sortir publicat el primer llibre de la saga a la pàgina xataca.com.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Un recurs interessant

Bon any,

ens ha arribat aquesta informació sobre el Primer diccionari de Medicina il·lustrat, enviada per la Dra. Rosa Estopà Bagot, professora titular del departament de Traducció i Ciències del Llenguatge , Investigadora de l’IULA i membre de l’Observatori de Neologia (Grup IULATERM)  de la Universitat Pompeu Fabra:

Us escric per informar-vos que acabem de fer públic l’app i web del Primer diccionari de Medicina il·lustrat pensat per als nens i nenes amb termes actualitzats com virus i epidèmica. Us deixo l’enllaç per accedir a la web o a l’app: https://diccionaridemedicina.app/
 
Potser ja sabeu que l’any 2018 el vam editar en paper a PAM en català, l’any 2019 el vam publicar en castellà a Buenos Aires, el 2020 en vam fer una versió en vídeo oralitzada i aquest final d’any n’hem fet una versió completa i totalment gratuïta amb Web i també en APP en català que incorpora jocs, veu, interacció, més d’una il·lustració per paraula, etc. Hem actualitzat algunes paraules com virus o epidèmia i n’hem incorporat algunes de noves com menstruació o tendinitis. Aquestes darreres versions formen part del projecte: paraules a la sala d’espera de pediatria que va guanyar el Premi a la Responsabilitat social universitària. El diccionari té l’assessorament del Col·legi Oficial de Metges de Girona.
Pensem que fer difusió entre alumnat , famílies i professorat pot ser una bona mesura.
Publicat dins de Notícies, Novetats | Deixa un comentari

El llibre científic de la quinzena

 Per acabar quinzena, mes i any, us proposem aquest llibre redactat amb seriositat però també amb sentit de l’humor – sentit que espero i desitjo no ens falti durant el nou any 2021…

BACTERIAS, BICHOS Y OTROS AMIGOS

DAVID GONZÁLEZ JARA

Aquest llibre divulgatiu ens explica com podríem estar davant una nova revolució industrial, des del moment en què hem convertit aquests organismes  en una classe treballadora al servei de l’home.

Malgrat la seva mala fama, hi ha bacteris avui dia que poden posar fi a la desforestació, disminuir les taxes de mortalitat infantil a l’Àfrica, reduir les emissions de substàncies contaminants o convertir un dels principals verins utilitzats per l’home des de temps de Roma en la principal substància emprada per curar el càncer.

L’AUTOR:

David G. Jara és doctor i llicenciat en Bioquímica per la Universitat Rei Joan Carles I de Madrid i la Universitat de Salamanca respectivament. Va estudiar les llicenciatures de Ciències Químiques en la Universitat d’Almeria i Ciències Ambientals en la UNED. Científic multidisciplinari i docent de formació, en l’actualitat compagina la seva afició per la divulgació científica amb la docència com a Professor Titular en l’especialitat de Biologia i Geologia en el CEO Mirador de la Serra en Villacastín (Segòvia).

Extret de : eBiblio i planetadelibros.com

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Exposició sobre el món del còmic

Des d’aquest dilluns podeu visitar l’exposició sobre el món de còmic que trobareu en dos espais distints del centre: tot un seguit de cartells explicatius al passadís de la biblioteca, en els plafons dedicats a exposicions i una mostra de còmics de tots els temps i temàtiques, cedits per la Biblioteca Sebastià Juan Arbó (donem les gràcies a la seva responsable Joana Serret, que en un temps rècord ens va preparar una selecció del fons existent), i alguns pel Sr. Robert Rallo i per l’il·lustrador i pintor Fèlix Mas, que esperem ens pugui impartir una xerrada en breu.

Aquesta exposició es completarà amb un concurs de còmics, que es convocarà per a l’alumnat del nostre centre en el transcurs del tercer trimestre.

Esperem que gaudiu de tot i us adjuntem algunes imatges.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

El llibre científic de la quinzena

L’autor ens presenta un recorregut transversal per la ciència que ens envolta. Ens explica que la ciència està present en totes aquestes coses petites i grans amb les quals convivim, des de la cistella de la compra fins a la pirotècnia, des dels violins Stradivarius fins als additius que donen color als aliments.

A través de diàlegs ficticis amb personatges del seu entorn (la seua filla, la seua àvia, la seua mare) i també amb personatges famosos, amb qui es troba en diferents escenaris i situacions, l’autor aborda conceptes de diferents disciplines. Hi ha capítols dedicats a les matemàtiques amb continguts variats com, per exemple, una disquisició sobre la gran pregunta «Compro un dècim per al sorteig de Nadal o del Nen?». També hi ha capítols en els quals conceptes de la química, la bioquímica i la física són centrals per a entendre tota la ciència que hi ha en les samarretes tècniques, la coloració del pelatge dels gats siamesos o la construcció de les torres humanes conegudes com castells.

Altres capítols estan dedicats a l’alimentació i tot el que envolta els productes alimentaris, incloent-hi els suplements. L’autor centra un capítol en una visita a l’hipermercat amb sa mare. Aquest capítol va desmuntant mites entorn de diferents grups d’aliments que són moda: els «sense», que al·leguen no portar oli de palma o estar lliures d’antibiòtics; els «amb», enriquits amb algun nutrient; els «naturals» ecològics i els aliments «del futur», que inclouen des d’insectes i meduses a la carn artificial. Esment especial mereix el capítol dedicat als suplements nutricionals i pseudo-teràpies que prometen un bon rendiment esportiu o ràpida recuperació.  Aquí l’autor mostra la nul·la eficàcia de molts d’aquests productes, o el que és pitjor, els perills que poden comportar.

Al final podem trobar un llistat de pàgines web per a consultar.

José Manuel López Nicolás és catedràtic de Bioquímica i Biologia molecular a la Universitat de Múrcia. A més de la seua labor docent i investigadora, també és un gran divulgador de la ciència, que exerceix especialment des del seu premiat blog Scientia. El títol d’aquest llibre pot donar peu a pensar que se centra en la «ciència del supermercat», és a dir, en els productes que es poden adquirir en aquests establiments, però en realitat va molt més enllà.                            Font: https://metode.cat/

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Concurs de booktrailers

Us adjuntem les bases del I concurs de Booktrailers del nostre institut. Pot ser una iniciativa molt divertida, que us vincularà amb el món dels llibres i també amb les noves tecnologies… el plaç d’enviament de vídeos  , fixeu-vos, finalitza el 18 de desembre d’aquest any… Animeu-vos a participar!

BASES 1R. CONCURS DE BOOKTRAILERS INSTITUT DE TECNIFICACIÓ

S’entén per tràiler de llibre un vídeo curt que té com a objectiu presentar de manera breu i visual l’atmosfera d’un llibre, sense mostrar-ne la trama completa ni el desenllaç, de manera que suggereixi i generi interès del lector per llegir  aquell llibre.

Aquest concurs  es convoca amb l’objectiu de promoure la lectura emprant la creativitat i  l’ús de les Tics per elaborar un vídeo-resum del llibre que s´ha  llegit, apropant-lo al possible lector/a mitjançant eines audiovisuals més atractives i actuals que el comentari escrit.

A QUI S’ADREÇA

A tot l’alumnat del nostre centre,  agrupat en tres categories:

  1. a) Primer i segon d’ESO
  2. b) Tercer i quart d’ESO
  3. c) Primer i segon de batxillerat, Cicles Formatius de Grau Mitjà i Grau Superior.

Davant l’evolució de la Covid 19 en els darrers dies i per evitar reunions innecessàries, els alumnes presentaran el tràiler individualment i no en equips. Es mostraran imatges coherents amb la situació de confinament que estem vivint.

Cada alumne/a pot presentar únicament un tràiler de llibre al concurs.

 

QUÈ PRESENTEM:

El Concurs consistirà en la realització per part de l’alumnat d’un tràiler amb una durada entre 2- 3 minuts.  No s’acceptarà cap tràiler amb una durada superior.

El tràiler podrà tindre fotografies realitzades per l’alumnat, seleccionades a la xarxa o fragments escenificats, sempre respectant els drets d’autor i d’imatge  i sota la llicència de Creative Commons. Ha de ser inèdit i no es pot haver presentat a cap altre concurs.

Per presentar el tràiler al concurs caldrà enviar-lo a l’adreça: coordinacio_biblioteca@ itecnificacio.cat,  en format mp4 compatible amb els reproductors d’ús més freqüent (Windows Media, VLC, etc.).

 Un cop fet això  i acabat el plaç de presentació es penjarà  en primer lloc al canal Youtube del centre i també al bloc de l’Institut de Tecnificació, https://blocs.xtec.cat/bibliotec/ , on es podrà votar .

TERMINIS

Es podran presentar treballs fins al dia 18 de desembre de 2020 inclòs.

Des del 8 de gener i fins el 8 de març de 2021 (inclòs) es podran votar els vídeos presentats.

JURAT

El jurat estarà format per un membre de la Comissió de Biblioteca , el professor de la matèria de Cultura Audiovisual  de Batxillerat i un membre del departament d’EVP.

Es valoraran els següents criteris:

  • La qualitat artística.
  • La creativitat.
  • El guió.
  • La qualitat tècnica.

PREMIS

S’ entregaran tres premis, un per cada categoria.

El premi consistirà en un val de  20 euros en material escolar

Els altres participants no premiats rebran també un petit obsequi de material lliurat pel centre.

S’atorgarà un premi extraordinari al booktràiler més votat al bloc ( comptarem com a tal els like rebuts al vídeo).

Vinga, us animem a demostrar la vostra creativitat… esperem el vostre booktràiler.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Itec amb la ciència

Aquesta quinzena, un llibre amb curiositats científiques molt habituals en el  nostre dia a dia.

Alguns exemples… segur que algun cop t’ has preguntat:

Funciona posar la cullereta a l’ampolla de cava?

Per què els tomàquets no tenen el gust dels d’abans?

El suc de taronja cura el refredat?

Per estalviar  cal apagar els fluorescents, o no?

Podem dormir segurs amb una planta a l’ habitació?

Com fan les seves necessitats els astronautes?

Com és que lligues més quan portes una guitarra? O quan li parles a l’orella dreta, i no a l’esquerra?

Màrius Belles és llicenciat en Física i Daniel Arbós en Biologia. Des de fa vuit anys dediquen part del seu temps a la divulgació científica amb humor. Són directors del programa de Sants3ràdio «Pa ciència, la nostra» (www.paciencialanostra. cat), que s’emet a una desena d’emissores d’arreu de Catalunya. L’any 2012 van guanyar el premi Ràdio Associació de Catalunya a millor programa de ràdio local. Han col·laborat o col·laboren en diversos mitjans de comunicació: RAC1, TV3, COM Ràdio, TV l’Hospitalet, ARA… i presenten i dinamitzen actes.

Un llibre amb el qual ben segur acabaràs aprenent molt i de forma força divertida.

Font. Angle editorial

Publicat dins de L'escriptor del mes | Deixa un comentari

XV JORNADES DE LES LLETRES EBRENQUES

El proper dia 14 s’inicia la 15a edició de les Jornades de les Lletres Ebrenques, que ofereixen quatre dies de tertúlies, taules rodones, espectacles, audiovisuals i recitals, entre altres activitats, amb la literatura com a protagonista i els escriptors com a convidats principals. Us afegim el recull d’actes, remarcant que cal inscriure’s a les distintes activitats amb temps, a causa de la situació actual.

Programa: 

Dimecres 14 d’octubre:
19:00h | Conferència ‘Joan Perucho, entre el mite i la història’ a càrrec de Jordi Nopca
20:30h | Concert ‘Històries petites’ d’Eduard Sanchíz

Dijous 15 d’octubre:
19:00h | Taula rodona ‘La memòria, una qüestió literària, memòria històrica que esdevé literatura’
20:30h | Concert de Miquel Rullo

Divendres 16 d’octubre:
19:00h | Inauguració de les XV Jornades de les Lletres Ebrenques
19:30h | Lliçó inaugural ‘Dues volts rebels: escriptores catalanes del segle XX i els seus personatges’
20:15h | Atorgament del Premi ‘Mèrit de les Lletres Ebrenques 2020’
20:30h | Reconeixement a la trajectòria cultural a l’escriptora i professora M. Josep Margalef
20:45h | Concert ‘Swing de contrast’ de 2Sus2

Dissabte 17 d’octubre:
10:15h | Conferència ‘Biografies i Biografisme de Verdaguer’ amb Jordina Boix i Emigdi Subirats
10:45h | Taula rodona ‘Tota una vida, tota una lletra’
12:00h | Presentació del conte i taller ‘El viatge de la Bruna, del Pirineu al Delta de l’Ebre’
13:00h | Kaiak i poesia ‘Ecos al riu, façana i pont Penjant’
17:00h | Taula rodona ‘La memòria escrita sobre la nostra gent’
18:30h | Espectacle de dansa ‘Olor de menta’

Publicat dins de General | Deixa un comentari

ITEC amb la ciència

ITEC AMB LA CIÈNCIA I LA TECNOLOGIA

 

Iniciem nova etapa a la biblioteca Itec dedicant el curs 2020-21 a la promoció de la literatura sobre temes científics i tecnològics.

De vegades sembla que aquest camp estigui renyit amb la resta de literatura, però en els darrers anys hem pogut comprovar que molts autors i autores publiquen interessants llibres , en format novel·la o divulgatiu, sobre ciència i tecnologia. Cada dues setmanes anirem presentant-vos un d’aquests llibres, per tal que pugueu conèixer altres opcions literàries, que poden ser també enormement distretes.

El llibre amb què comencem és Quantic Love, de Sònia Fernández-Vidal. És un llibre que ens porta al  CERN, el centre de recerca més avançat del món, entre experiments de viatges en el temps i de tele-transportament, entre partícules que superen la velocitat de la llum i altres que revelen l’origen de l’Univers , i on  la jove Laila s’enfronta al major misteri que existeix: com decidir entre dos amors…

L’autora:

SÒNIA FERNÁNDEZ-VIDAL és doctora en Informació i Òptica Quàntica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha treballat i col·laborat com a investigadora en alguns dels centres més prestigiosos com són el Centre Europeu d’Investigació Nuclear (CERN) a Suïssa, el Laboratori Nacional dels Álamos als Estats Units o l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) a Barcelona. És professora del departament de física de la Universitat Autònoma de Barcelona i
cofundadora de la consultora tecnològica Gauss & Neumann.

En 2017 Sònia va ser seleccionada per la revista Forbes com una de les 100 persones més creatives del món.

Sònia és escriptora i divulgadora científica.

Us animem a llegir-lo. Per cert, el tenim a la nostra biblioteca…

FONTS: www.casadellibro.com

https://raed.academy/ca/academics/dra-sonia-fernandez-vidal/

 

 

 

 

 

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari