Literatura del mes… de novembre: França

L’origen de la literatura francesa és, a igual que el de l’espanyola o la italiana, l’Edat mitjana, quan a poc a poc el llatí va derivant en noves llengües romanços d’arrel comuna. El primer text en francès es va escriure en el segle IX, i es va dir «Els juraments d’Estrasburg», si bé el seu valor literari és encara discutit. Per això altres consideren millor  «La Seqüència de Santa Eulàlia» com l’origen primer de la literatura francesa.

Més endavant  va sorgir a França un gènere que s’acabaria imposant en tot el continent i les influències del qual encara ressonen avui dia. Parlem de les novel·les de cavalleria, o roman courtois, que en el cas francès van tractar de temes de l’Antiguitat o sobre la mitologia cèltica («Tristán i Isolda», «Perceval» o «Els cavallers de la Taula Rodona»).

Durant el Renaixement es va renovar la poesia, i en el Barroc va destacar el teatre, amb el renéixer de la tragèdia clàssica per Corneille i Racine, i de la comèdia, portada al seu zenit per Molière. Tampoc podem deixar d’assenyalar la prosa assagística, que va produir un clàssic d’incalculable valor en aquesta època: el Discurs del Mètode, de Descartes.

El segle XVIII va estar marcat per la Il·lustració. L’Enciclopèdia és tal vegada l’obra mestra de l’època, encara que no tot van ser assajos, com bé exemplifiquen les obres de Voltaire i Rousseau.

Ja en el XIX van néixer a França alguns dels novel·listes més grans de la història. En particular, el difícil d’etiquetar Balzac, el realista Zola, i el gran renovador de la literatura, Marcel Proust, qui va obrir el camí de les avantguardes.

Ja en el segle XX destaquem autores com Kenizé Mourad ,Marguerite Duras,Simone de Beauvoir, de les quals teniu obres disponibles a la nostra biblioteca.       

(Font: https://lengua.laguia2000.com/literatura/literatura-francesa)

Us deixem l’enllaç a dues pàgines que parlen a bastament d’autores femenines de la literatura francesa:

https://mujeresliteratas.wordpress.com/category/escritoras-francesas/

https://mujeresresenando.wordpress.com/category/novelistas-francesas/

  EL CONCURS:

L’any 1959, Albert Uderzo i el guionista René Goscinny, van dibuixar per primer cop un còmic, al número 1 de la revista francesa Pilote, que s’ha fet famós mundialment. Sabries dir de quin còmic es tracta? Tens una pista en aquesta mateixa pàgina…

Com sempre, si ho saps , escriu la resposta juntament amb el teu nom, cognoms i curs, i la diposites a la caixa que trobaràs al taulell de la biblioteca.

Sortegem llibre i llapis de memòria!!! Molta sort!

 

Aquest article ha estat publicat en General, L'escriptor del mes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *