L’escriptor del mes de novembre: Darío Fo

El passat dijous 13 d’ octubre va morir, en  l’ hospital de Milà on estava ingressat a causa de problemes pulmonars, el Nobel italià   Darío Fo. Nascut a Sant Giano el 1926, dramaturg, actor i Premi Nobel de Literatura el 1997, fou ignorat per les històries de la literatura o esmentat lateralment, de vegades dissimulat per la seva activitat com a home de teatre.De fet, per molts crítics Darío Fo és bàsicament un comediant.

Una de les seves obres mestres, Misteri bufo (1969), és un conjunt de monòlegs contra la societat i l’ Església. El seu fou sempre un  implacable compromís polític a través de la cultura, a través d’un teatre irònic i mordaç que exposava els problemes i les contradiccions de la societat de cada època i sempre s’alineava amb els desvalguts.

El 1970 va presentar amb la seva companyia, La Comune, una altra de les seves obres mestres, ‘ Mort accidental d’un anarquista’ (Pere Planella la va estrenar en català el 1981), en la qual rememorava l’estranya mort del partisà Giuseppe Pinelli, que el 1969 es va precipitar des d’una finestra de la Prefectura de Policia de Milà, on estava detingut.

En les seves últimes obres rescatava personatges maltractats per la història, com  ‘Lucrècia Borja, la filla del Papa’ i ‘Un rei boig a Dinamarca’ (Bromera), que va presentar a principis d’aquest any.

www.biografiasyvidas.com/biografia/f/fo                                                                        http://www.ara.cat/cultura/Mor-Dario-Fo-Nobel-Literatura_0_1667833296.html          dario-fo                                                            Biografias i vida (foto)

 EL CONCURS:

El 2014, Dario Fo va signar un document relacionat amb la política espanyola , juntament amb altres escriptors com Andrea Camilleri. Quin era?.

 Si  ho saps, deixa la resposta , juntament amb les teves dades, al taulell de la biblioteca, i participaràs en el sorteig d’un llibre i un llapis de memòria.  MOLTA SORT!!

Aquest article ha estat publicat en L'escriptor del mes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *