L’escriptor del mes d’octubre: Manuel Vázquez-Montalbán

Dediquem el mes a aquest autor canari, que aquest octubre celebrarà el seu 80è. aniversari.

Va néixer A Santa Cruz de Tenerife l’octubre de  1936, l’any en què va començar la guerra civil espanyola. El principi de la seva vida està marcat per aquesta circumstància històrica, doncs el seu pare, els seus oncles i el seu avi van ser empresonats o deportats. A aquesta tragèdia s’uneix una altra personal: en 1949 mor la seva mare, i ell, amb tretze anys, és enviat amb els seus oncles al Sàhara, on passarà la resta de la seva infància i adolescència.

La vida en el desert, els seus habitants i la seva duresa li marquen en tots els sentits. En 1954 torna a Santa Cruz de Tenerife, on completa el batxillerat i decideix estudiar periodisme a Madrid. Paral·lelament als seus estudis aconsegueix una plaça com a professor de submarinisme en el buc-escola Cruz del Sud, la qual cosa li ocuparà durant dues temporades: 1957-1958. Al gener de 1958 dirigeix l’equip de bussejadors que rescata els cadàvers del fons del llac de Sanabria, on han estat arrossegats pel trencament d’una presa.

En acabar la carrera viatja a Àfrica Central, d’on torna amb grans reportatges que publica en el prestigiós setmanari Destino. Va treballar també com enviat especial per La Vanguardia i per a Televisió Espanyola, cobrint  conflictes bèl·lics importants. Poc a poc aconsegueix compaginar les seves grans passions i fer d’elles la seva manera de vida: la literatura, l’aventura, els viatges… Al principi publica llibres sobre els llocs llunyans i en certa manera exòtics que coneix com a periodista (Àfrica encadenada, La ruta de Orellana, Galápagos…), però passant els anys començarà a publicar també novel·les    ( Terra verge, Qui va matar a l’ambaixador...).

L’èxit li arriba , sobretot, amb Tuareg. Moltes de les seves novel·les són adaptades al cinema, indústria amb la qual comença una llarga relació, ja que ha estat director,guionista,productor…
Entre les seves obres més destacades també poden citar-se, Sicari, El gos, El senyor de les tenebres, Coltán i les sagues Oceà i Cienfuegos.

En 2010 es va alçar amb el prestigiós Premi Alfonso X el Sabio amb la seva novel·la Garoé, d’enorme èxit.

Font: http://www.planetadelibros.com/autor/alberto-vazquez-figueroa/000004828

EL CONCURS:

Hi ha una curiositat en la vida d’aquest autor que no és gens coneguda, i basem en aquesta el primer concurs d’aquest curs 16-17:

Coneixem el seu vessant  com a escriptor, periodista… però no és molt conegut el seu vessant com a inventor. De fet, ell és l’impulsor d’un projecte que solventaria  un important problema actual, i ha arribat a crear una empresa relacionada amb aquest… quin és?

Si saps la resposta,  diposita-la juntament amb totes les teves dades a   l’espai que trobaràs al taulell de la biblioteca. Si tens sort, pots guanyar un llapis de memòria i un llibre , que sortejarem el proper dia 31 d’octubre.

Et desitgem molta sort!!

Font imatge :http://www.compartelibros.com/src/autores/alberto-vazquez+figueroa-284.jpg

Aquest article ha estat publicat en L'escriptor del mes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *