L’escriptor del mes de febrer: Ramon Llull

L’ESCRIPTOR DEL MES DE FEBRER:

RAMON LLULL

El Govern ha acordat declarar el 2016 Any Llull amb motiu del setè centenari de la seva mort- L’any Llull tindrà lloc entre el mes de novembre de 2015 i el novembre d’aquest any. Està previst programar conferències, exposicions, concerts, i tirar endavant projectes editorials, acadèmics i educatius per a la divulgació de la vida i obra de Ramon Llull en tots els seus vessants.

Fill de Ramon Llull i d’Isabel d’Erill, va néixer l’any 1232 a Ciutat de Mallorca. Ramon va ser patge del rei  Jaume el Conqueridor quan tenia catorze anys i també va ser preceptor del príncep Jaume, futur rei de Mallorca. Durant la seva joventut va servir com a senescal i majordom. Vivia a la cort i duia una vida alegre i una mica esbojarrada.

Al 1257 es va casar amb Blanca de Picany i va tenir dos fills, Domènec i Magdalena. Cap als trenta anys va tenir quatre aparicions de Crist crucificat i a partir d’aquí la seva vida va canviar radicalment. Va sentir-se cridat per Déu, va deixar la bona vida i es dedicà a convertir els infidels mitjançant la persuasió, a escriure llibres i a demanar a les autoritats la fundació de monestirs.

Va anar a peregrinar per Terra Santa (1265) i un esclau moro li va ensenyar la llengua àrab. Va estudiar llatí, la filosofia musulmana i la filosofia i la teologia cristiana antiga.

Viatjà per diversos països d’Europa (Alemanya, França, Itàlia, etc.) i del nord d’Àfrica (Algèria, Ceuta, Tunis, Jerusalem, Egipte, etc.). Visità filòsofs, papes, i reis, i explicà els seus pensaments a la universitat de París.

Va morir al 1325 tornant d’un viatge a Tunis. El seu cos va ser enterrat a l’església de Sant Francesc a Mallorca.

Va escriure més de 250 llibres de filosofia (Ars magna), de ciència (Arbre de sciènciaTractat d’astronomia), d’educació (Blanquerna, que inclou el Llibre de Amic e Amat), de mística (Llibre de contemplació), de gramàtica (Retòrica nova), novel·les (Llibre de meravelles, que inclou el Llibre de les bèsties), etc., que va anar traduint a l’àrab, al català i al llatí.

 

En aquestes pàgines web, algunes de les moltes que podeu trobar per Internet, trobareu informació exhaustiva sobre la seva vida, obra, i actes que es fan aquest any per commemorar-lo.

 http://quisestlullus.narpan.net/

http://www.xtec.cat/~jquintan/llull98/llullcat.htm 

http://ramonllullsetcents.com/?page_id=77

http://anyllull.cat

http://www.xtec.cat/~agimeno5/caceres/llull/llull.htm

EL CONCURS

Aquest mes, el nostre concurs va sobre les anteriors pàgines web que hem destacat abans. En una d’elles, trobareu un joc que podeu seguir, amb els següents elements:

Quina de les 5 és? Diposita la resposta al taulell de la biblioteca… molta  sort!!!

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *