El verb prohibir segueix a censura i contribueix a conformar el camp semàntic de paraules vinculades a l’exposició Llibres prohibits. Llegiu la paraula, entreu a la Biblioteca i endueu-vos un llibre de l’exposició.

prohibir

  • Definició: Imposar a algú de no fer (alguna cosa).
  • Etimologia: pres del llatí PROHIBERE ‘impedir, manar que no es faci una cosa’.
  • Usos: “N’hi ha que encara no són conscients d’aquest fet. Per exemple Naoki Mori, un important viròleg japonès, que va ser descobert recentment intentant fer una trampa similar. El Dr. Mori va ser acomiadat de la Universitat de Ryukyus (Nishihara) el gener del 2011 després d’haver estat trobat culpable de manipular imatges en més de deu articles. Com en altres casos, els seus treballs van ser retirats de les revistes científiques on havien vist la llum, però a més se li va prohibir que publiqués durant deu anys en qualsevol revista produïda per la Societat Americana de Microbiologia. Quan el van entrevistar, Mori va insistir que les dades manipulades eren només experiments de control i que les dades importants dels articles encara eren vàlides, cosa que s’assembla força a la justificació que en Phil adoptava en la nostra història.” Text de Salvador Macip i Yolanda Porter, Jugar a ser déus: els dilemes morals de la ciència (2014).