La 9a exposició del curs 2021-2022 es titula “Llibres prohibits” i s’endinsa als tentacles de la censura i del control ideològic. L’exposició estarà oberta al públic i es podran agafar en préstec tots els llibres entre el 28 de març i el 29 d’abril.

Prohibits per ofensa religiosa o blasfèmia

L’Església catòlica va encapçalar una campanya de descrèdit contra molts llibres i els va incloure en l’Index Librorum Prohibitorum. Aquest llistat incloïa obres literàries que acabaren sent publicades anònimament perquè ningú s’atrevia a posar el seu nom en una obra considerada anticlerical i crítica amb la societat de l’època. Altres cultes religiosos també han prohibit molts llibres. L’islam, si un llibre era considerat blasfem, podia significar l’aprovació d’un decret religiós que demanés la mort de l’escriptor.

 1. Eugénie Grandet, d’Honoré de Balzac
 2. L’obra mestre deconeguda, d’Honoré de Balzac
 3. El Primo Pons, d’Honoré de Balzac
 4. Les il·lusions perdudes, d’Honoré de Balzac
 5. El codi Da Vinci, de Dan Brown
 6. Don Quijote de la Mancha, de Miguel de Cervantes.
 7. Els jocs de la fam, de Suzanne Collins
 8. En flames, de Suzanne Collins
 9. L’ocell de la revolta, de Suzanne Collins
 10. Sherlock Holmes Stories, d’Arthur Conan Doyle
 11. The Hound of the Baskervilles, d’Arthur Conan Doyle
 12. El origen de las especies, de Charles Darwin
 13. Harry Potter i el calze de foc, de J.K. Rowilng
 14. Harry Potter i la pedra filosofal, de J.K. Rowilng
 15. Harry Potter i el misteri del Príncep, de J.K. Rowilng
 16. Harry Potter i les relíquies de la mort, de J.K. Rowling
 17. El senyor dels anells, de J.R.R Tolkien
 18. El lazarillo de Tormes, Anónimo
 19. Contes de Canterbury, de Geoffrey Chaucer
 20. La Regenta, de Leopoldo Alas (Clarín)

Prohibits per motius polítics i atacs a la moral

Es prohibien per suposades ofenses a la moral pública, als bons costums de la societat o a la interpretació incorrecta dels valors. Perquè un llibre fos prohibit només calia que representés el món com un lloc de misèria humana, opressió, malaltia i amuntegament. I, des del punt de vista polític, només calia que es referís a la corrupció política, als sentiments antibel·licistes o a la injustícia de les colonitzacions.

 1. Les flors del mal, de Charles Budelaire
 2. Un mundo feliz, de Aldous Huxley
 3. La revolta dels animals, de George Orwell
 4. Mil nou-cents vuitanta-quatre, de George Orwell
 5. Las uvas de la ira, de John Steinbeck
 6. El contrato social, de Jean Jaques Rousseau
 7. The adventures of Huckleberry Finn, de Mark Twain

Prohibits per obscens, immorals i llenguatge sexual

En aquest cas, els censors citaven referències sexuals i profanes en els llibres com a justificació per la censura, escenes de violacions o la idea que els éssers humans són representats com salvatges. També se censurava el llenguatge provocador i el que retratava de manera clara i directa la sexualitat i l’ansietat adolescent. Eren llibres  maleïts i prohibits per la censura oficial els que parlaven de prostitutes, de consum d’alcohol i drogues, de la iniciació sexual, del puritanisme i de la doble moral.

 1. Diari, d’Anna Frank
 2. El señor de las moscas, de William Golding
 3. Ulisses, de James Joyce
 4. El vigilant en el camp de sègol, de J.D. Salinger
 5. Homes i ratolins, de John Steinbeck
 6. El retrat de Dorian Gray, d’Oscar Wilde
 7. Rojo y negro, de Henry Beyle Stendhal
 8. Madame Bovary,de Gustave Flaubert
 9. La Ciudad y los perros,de Mario Vargas Llosa

Prohibits per contenir paraules malsonants

Paraules com maleït, inferno putessón considerades ofensives i malsonants i no es permeten en les obres. Per tant, l’autor ha de substituir-les per les que eren considerades correctes per als censors.

 1. Memoria de mis putas tristes, de Gabriel Garcia Márquez
 2. Fahrenheit 451,de Ray Bradbury

Prohibits pel franquisme

Els conceptes religiosos, les expressions cíniques o volterianes, les idees antipatriòtiques i de desdeny cap a la tradició espanyola eren censurats i prohibits. Un ambient de sensualitat s’interpretava de perniciosa per als lectors i la publicació de l’obra prohibida. A més, el franquisme, com la dictadura de Primo de Rivera, als anys 20, va prohibir les publicacions en llengua catalana de qualsevol tipus; l’obertura del règim dictatorial va permetre publicacions en català però no podien ser ni científiques ni infantils o juvenils. A l’Alemanya nazi molts exemplars foren cremats per tal de desfer-se de llibres que per a Hitler i els seus seguidors suposaven una amenaça cap a la seva ideologia, especialment si havien estat escrits per autors jueus.

 1. Bodas de sangre – Yerma, de Federico García Lorca
 2. La casa de Bernarda Alba,de Federico García Lorca
 3. Incerta glòria, de Joan Sales
 4. Sonata de primavera, de Ramón María del Valle-Inclán
 5. Luces de Bohemia,de Ramón María del Valle-Inclán

Prohibits per jueus

 1. La mort a Venècia,de Tomas Mann
 2. La Metamorfosi,de Franz Kafka
 3. El Castillo,de Franz Kafka

Prohibicions diverses

En les categories anteriors no estan continguts tots els motius de censura i algunes són ben particulars. Totes les idees que no entraven a la ment dels mandataris i dels censors que estaven a les seves ordres eren prohibides sense cap justificació lògica.

 • Prohibicions perquè s’atorga qualitats als animals per tal que actuïn al mateix nivell que els éssers humans (Ex.: a la Xina).
 • Prohibicions perquè fan referència a la masturbació i a fantasies sexuals.
 • Prohibicions perquè s’expressen idees gregues de llibertat. Ex.: antiga Roma.
 • Prohibicions perquè l’autor és homosexual.
 1. L’Odissea,d’Homer
 2. Decameró, de Giovenni Boccacio
 3. Divina Comèdia, de Dante Alighieri
 4. Hamlet, de William Shakespeare
 5. Mi família y otros animales, de Gerald Durrell
 6. James y el melocotón gigante, de Roald Dahl
 7. Charlie y la fàbrica de chocolate, de Roald Dahl
 8. Oliver Twist, de Charles Dickens
 9. Las aventures de Tom Sawyer,de Mark Twain
 10. On és Wally ara?,de Martin Handford

 

Les exposicions llibresques programades per al curs 2021-2022 per la Biblioteca de l’Institut Salvador Dalí pretenen donar a conèixer publicacions d’èxit i ampliar l’oferta gràcies a la cessió d’exemplars per part de la Biblioteca Antonio Martín del Prat de Llobregat. Visiteu més llibres del seu fons aquí.