Circe i Ulisses, pervivència eterna !

28

CIRCE I ULISSES

Mira l’acàcia en flor, generosa com mai, perfumada,

blanca i innocent, que en el riu s’emmiralla, en l’aigua que passa.

Sé que te’n vas, com el riu, lluny de mi, però veig que tremoles,

saps que aquest sol es perdrà, el manyac de la llum sobre l’herba.

Gira’t i juga amb l’arrel del desig, ascendent com la saba.

Treu-te cadenes, destins, enfarfecs de l’instant que se’t dóna,

menja’t la flor, la que sents agitada pel vent, la que toques,

surt dels camins tan fressats i juguem, oblidant, una estona.

Fica’t al llit, viatger, i navega pel pler del misteri,

gosa conèixer l’amor d’una nit i t’enduus una estrella.

Josep Casadesús (K-100)

Aquest poema és del meu pare, Josep Casadesús, i tracta sobre el mite de Circe i Ulisses. He destacat en color verd tres versos significatius i que donen informació sobre el que va passar entre tots dos. Per una banda en tenim “menja’t la flor“, que fa referència a l’ajut que rep Ulisses de part del déu Hermes, la planta-antídot moly. D’aquesta manera va aconseguir seduir la fetillera i  va fer que els seus companys tornessin a tenir forma humana. Circe els va acollir durant un any , encara que ells pensessin que era només “l’amor d’una nit“. Per l’altra, quan Ulisses es va adonar de l’engany, la va amenaçar  i ella el va enviar a Tirèsies, el vell profeta. Llavors , aquest , a canvi de la seva ofrena, un carner viu, el va indicar el camí que havien de seguirper arribar a casa seva, Ítaca : la constel·lació d’Orió, “(…) i t’enduus una estrella.

Si vosaltres en trobeu d’altres elements, comenteu-los.

Violeta Casadesús ( 1r Batx. Grec)

INS Miquel Martí i Pol (Roda de Ter)

 

 

Aquest article s'ha publicat dins de General, grec i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Circe i Ulisses, pervivència eterna !

 1. Rocío diu:

  Moltes gràcies Violeta per la teva aportació i ,sobretot, per compartir amb tots nosaltres aquest bonic poema del teu pare. EL comentari ha set molt encertat i espero que la resta de companys hi trobin més elements mitològics.
  Feliciter a tots dos.

 2. És un poema molt bonic i molt ben fet. Jo també destacaria que fa menció de les aventures d’Ulisses quan diu “viatger”. Felicitats

 3. Ingrid Vila diu:

  Violeta felicita el teu pare de part meva! És un poema molt bonic i amb molta mitologia. A mi m’agrada molt el vers que diu “surt dels camins tan fressats i juguem, oblidant, una estona.” ja que és ben bé el que vol Circe, es vol emportar a Ulisses el llit per fer l’amor i el sedueix, però ell l’únic que vol és estar amb la seva estimada Penelope i fa que no s’enteri dels dies que passa amb ella fins que decideix marxar.

  Ingrid Vila Tañà
  1r batx B

 4. Violeta diu:

  Gràcies a totes, ja el felicitare!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *