INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ: El viatge dels tambors

Un instrument de percussió és la família d’instruments musicals més gran que existeix, ja que aquesta té un gran nombre d’instruments amb característiques molt diverses.Aquestes diferències són degudes a molts factors: el so que s’obté, les característiques físiques, la tècnica emprada, etc. Tots segueixen una característica comuna que els engloba dins d’un mateix grup: els instruments de percussió generen el seu so pel xoc que produeixen uns percussors (maces, baquetes, martells, mans,…) contra una superfície, que pot ser de materials molt diversos ( metall, vent, fusta, pel,…): normalment percutim amb la baqueta.

La majoria d’instruments de percussió són d’atac ràpid. Això vol dir que el so comença de cop. En canvi, amb altres instruments, com els de vent, podem treure el so a poc a poc.

Amb els instruments de percussió passa el mateix que amb la resta: els més curts i petits fan notes més agudes i els més llargs i grossos fan notes més greus.

El so depèn de la forma i del material amb què s’ha fet l’instrument. També depèn de la caixa de ressonància si en té.

L’avantatge d’aquests instruments és que són molt variats i populars. Alguns són molt rudimentaris i es fan amb materials l’abast de tothom : carabasses, terrissa, fusta, etc.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/he-zEoJ_QxM" width="100%" height="450" wmode="transparent" /]

HISTÒRIA:

No podem determinar l’època de creació de la percussió, ja que aquesta sempre ha existit. Podem dir que els primers ritmes es van fer experimentant i produïts amb el cos, ja que si ens donem cops a diverses parts del cos podem crear ritmes. Per això la percussió no neix en un lloc i època determinats.

S’han creat uns instruments de percussió diferents depenent del lloc.

CLASSIFICACIONS:

Moltes vegades s’ha intentat classificar els diversos instruments de percussió sense aconseguir una única classificació.

Què vol dir so determinat i so indeterminat?

La classificació entre so determinat i so indeterminat s’utilitza per agrupar els instruments de percussió segons si,en fer-los sonar, poden fer una melodia o no.

Així, els instruments de percussió de so determinat poden fer ritme i melodia. N’hi ha de dos tipus:
Idiòfons: instruments que produeixen el so a través de la vibració del seu propi cos. Per exemple: Xilòfon, carillò, melal.lòfon, vibràfon, campanes tubulars, glockenspiel, etc…
Membranòfons: Són els instruments que produeixen el so mitjançant la vibració d’una o més membranes tenses, normalment col·locades sobre un ressonador. Per exemple:Timbales

Els instruments de percussió de so indeterminat només poden fer ritmes, però no melodia.També trobem dos tipus:
Idiòfons: Caixa xinesa,triangle i platerets, etc…
Membranòfons: Caixa, pandero, simbomba, pandereta, etc…

Si cliques aquesta imatge en Jared t’ensenyarà quins són els instruments de so determinat i els instruments de so indeterminat de l’0rquestra.

VÍDEOS:

En aquest capítol, el programa “Atrapa-sons” se centra en els instruments de percussió i en la música de Leroy Anderson i de la família Bach.

[kml_rm movie=”http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/atrapasons/001_730971.rm” width=”352″ height=”288″/]D’altra banda, a la part final del programa, “El relat animat” està dedicat a “The typewriter”, de Leroy Anderson.

L’Atrapa-sons construeix un “testòfon pentatònic” amb cinc testos i l’Atrapamosques interpreta el “Minuet en sol M” del “Quadern” d’Anna Magdalena Bach.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/atrapasons/001_888653.rm" width="352" height="288"/]

El grup Tactequeté ha donat a la percussió la categoria de protagonista. En aquest capítol del programa “Atrapa-sons” es mostra com els instruments de percussió permeten construir un ambient acústic.

L’Atrapa-sons visita els components del grup Tactequeté, especialistes a crear ambients sonors. Aquest grup de percussionistes ha portat la percussió, que moltes vegades serveix només d’acompanyament, a un primer pla, al nivell de protagonista.

Amb els seus instruments, els Tactequeté són capaços de reproduir l’ambient d’un embús de trànsit o un ambient selvàtic. Per aconseguir-ho fan servir instruments d’arreu del món i instruments fabricats amb estris casolans. Per exemple la qüica, la calimba, una carbassa, unes paelles, la marímbula, l'”steel drum”, unes claus, grapes, una tapa d’olla amb molles, la bateria, el djembe, la pandereta espanyola, una bateria de cuina, el cas-cas o un baix elèctric de mopa.

Tots aquests instruments sonen amb un color o timbre diferent, depenent de la seva textura: metall, plàstic, canya…

A la secció “L’artefacte musical”, l’Atrapa-sons proposa construir un pandero quadrat amb uns llistons de fusta i cinta de precintar. Amb aquesta caixa de ritmes domèstica es pot tocar el ritme d’una sardana o d’un tema funky. L’Atrapa-sons hi interpreta la cançó castellana “El pandero no da de comer”.

“El relat animat” està dedicat als ritmes africans i, al “Concert amfibi”, l’Atrapamosques interpreta al piano una peça al costat de l’Atrapa-sons, que l’acompanya amb els seus artefactes musicals.

ACTIVITATS:

[kml_flashembed movie="http://www.xtec.cat/trobada/musica/jocs/cascav/cascav.swf" width="450" height="350"/]

PER AMPLIAR INFORMACIÓ:

Si vols ampliar informació clica AQUÍ
Si vols saber més coses dels instruments de percusió també pots consultar aquestes adreces:

Blanquerna

C.Lòpez

One thought on “INSTRUMENTS DE PERCUSSIÓ: El viatge dels tambors

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *