Catalunya canta

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/cacadors/001_824661.rm" width="352" height="288"/]

El programa “Caçadors de paraules” repassa les cançons que ens acompanyen al llarg de la vida, des de les cançons de bressol i les primeres tonades infantils fins als cants populars, improvisats, tradicionals o gens tradicionals.

El presentador del programa, Roger de Gràcia, intenta no desentonar enmig de tanta harmonia i s’enfronta a uns quants reptes musicals: tot per estar a l’altura d’un país que no para de cantar.

Després de cantar a la dutxa, de fer cantar el seu himne als turistes que ens visiten i d’intentar que la gent del carrer canti “Els segadors”, Roger de Gràcia visita l’Agrupament Escolta Guia Kipling, on es manté viva la flama de la cançó d’excursió o “xirucaire”. Els escoltes canten diferents cançons i també s’hi afegeix el músic Quim Vila, que canta les cançons que de petit cantava al cau.

Tot seguit, diferents nens petits canten les cançons infantils més típiques que s’ensenyen a les escoles, i Rahmon Roma, rondallaire, parla sobre les semblances entre les cançons infantils d’arreu del món.

Roger de Gràcia visita uns estudis de gravació, on el músic Pere Crim enregistra música rap en català.

També viatja fins a Eivissa, on encara es mantenen vives aquelles cançons de pagès que es cantaven mentre es feinejava. Dos cantadors, Vicent Pelarmet i i Toni Manonelles, interpreten cançons redoblades amb tamborins, espadins i castanyoles. Així mateix, en Roger parla amb les al·lotes de Can Gibert mentre filen llana i glossen cançons eivissenques.

Jordi Fàbregas, músic i director del Centre Artesà Tradicionàrius, parla del cant dels glossadors i altres tipus de cançons de pagès dels Països Catalans.

A la secció “Grans moments del català” apareixen imatges històriques de Josep Tarradellas al balcó de la Generalitat pronunciant la frase “Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí”.

A l’apartat “Endevina d’on són”, dos veïns de l’Alcora, a l’Alcalatén, canten una cançó.

Al diccionari, es busca la definició i l’etimologia de les paraules “cantar” i “notes musicals”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *