PARTICIPACIÓ I COL·LABORACIÓ DE LES FAMÍLIES EN EL PROJECTE DE CANVI DE L’ESCOLA
Un dels pilars fonamentals del nostre projecte de canvi en comunitat d’aprenentatge és crear una cultura d’escola basada en el respecte i en l’acostament diari que permet compartir llocs propers i d’intercanvi, pel que fa a l’educació dels nens i nenes.
En aquest sentit, s’han pres múltiples decisions i s’han iniciat diferents actuacions encaminades a acostar posicions i treballar des del reconeixement i la participació de les famílies en la vida de l’escola. Així per exemple, la sortida dels nens d’E. Infantil té lloc en les mateixes portes de les aules (que donen al pati), de manera que les famílies entren a l’escola a recollir els seus fills/es, podent parlar de forma diària amb la mestra i podent observar i participar de la vida de l’aula (a partir de l’observació dels objectes, de la distribució de l’espai, de les mostres de producció dels nens/es, de les exposicions, els murals, …).
Igualment, des del curs passat s’ha convidat a les mares i àvies, a participar en diferents activitats, en les que la seva col•laboració era indispensable (festes de la Castanyada, Nadal, Carnaval, Sant Jordi, Festival de final de curs).
A més de col•laborar responent a les nostres demandes, també han participat a partir de diferents propostes pensades per elles, en la preparació de les quals s’han esforçat i divertit força i que han estat tot un èxit, per a tota l’escola (Obra de teatre per Nadal, Interpretació dels reis mags amb els regals de reis per als nens, Representació teatral per Sant Jordi i Actuacions per al festival de fi de curs).
A partir d’aquesta possibilitat d’obertura de l’escola, aquest grup de mares i àvies que participen de forma, tenen l’escola oberta a qualsevol hora i disposen d’un espai de trobada on compartir, a més de les seves històries de vida, els seus punts de vista, criteris, dubtes sobre l’escola i sobre l’educació dels seus fills.
Aquesta relació quotidiana ha possibilitat un ambient distès, en construcció, des del respecte, des de la il•lusió de reconèixer-se com a mares i compartir tot el que això suposa.
Actualment ens adonem, que les sensacions, emocions, vivències i reflexions que es donen en aquest espai que s’està creant, a prop de les mestres, que ens preocupem i treballem perquè volem el millor pels nens i nenes, s’estan filtren per tota la comunitat educativa i, fins i tot pel barri, donant lloc a una imatge, un sentit de l’escola molt més proper i valorat.
L’equip de mestres reconeixem la riquesa que aporta que les mares puguin observar i participar del dia a dia educatiu a l’escola, en relació a la confiança, a la valoració, i al propi reconeixement com a mares, des de possibles referents i referències educatives immenses en la realitat quotidiana a les aules.
Pel que fa a la situació actual de l’AMPA, vista la il•lusió i la força amb la que les mares varen participar els cursos passats, i també sabent les diverses dificultats amb les que es troben, la direcció del centre està donant suport a les seves iniciatives, orientant-les en relació a la gestió, la coordinació, i el funcionament com a AMPA.
Properament, amb el vist i plau de l’Ajuntament, s’oferirà un espai propi per a aquest grup de mares), ja que son part imprescindible de l’escola, des de la seva condició i propi reconeixement com a mares.
Darrerament, amb aquesta línia de treball, s’ha reconstituït el pla de treball de l’AMPA, així com les seves representants.
Últimament, aquest grup de mares, ens han estat expressant reiteradament la seva satisfacció i il•lusió pel que fa a la seva participació a l’escola durant aquest curs, així com el desig de comptar amb un espai propi dins de l’escola.
Els de lampa fan uns teatres molt divertits
Eh que sí! Que ens ho passem la mar de bé!