AGENDA 21

logo_agenga21.jpg

A LA NOSTRA ESCOLA TAMBÉ FEM AGENDA 21 !

Des del curs 2005/06, i recolzat per l’Ajuntament de BCN, el nostre centre va voler formar part integrant de l’  Agenda 21 Escolar. És un programa pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l’ ambiciós projecte planetari d’ imaginar i construir un món millor i més sostenible, començant per la intervenció en l’ entorn més immediat. Vam voler fer la nostra pròpia A21 com a projecte d’educació, participació i implicació cívica. Es convertiria en un suport a l’educació ambiental que ja fèiem i en una oportunitat de reforçar els vincles entre escola i ciutat.

El nostre projecte des d’un principi anava encaminat a l’establiment de millora de la nostra escola i de l’entorn. I així vam anar  fent el nostre petit hort, el nostre petit jardí… Però el curs passat ens van habilitar el nostre espai específic per l’hort, la qual cosa ens va donar l’oportunitat de portar endavant el projecte de forma més còmoda i amb un resultat estètic impressionant. És per això que al projecte el vam anomenar:    “Reconstruïm l’entorn de la nostra escola: un somni de tots i totes”. Durant aquest curs, com que el nostre somni ja estava en camí, vam voler continuar amb ell,  anant més enllà i anomenant-lo ara: “Reconstruïm la nostra escola: oportunitats per aprendre, cooperar i divertir-nos”.

L’hort  i el jardí són uns espais naturals de trobada, treball, experimentació i creació. Els nostres nens i  nenes tenen la oportunitat d’apropar-se  a una part de la natura que té  a veure , en el cas de l’hort ecològic sobretot, amb la seva alimentació i qualitat de vida. La participació activa dels infants, l’ajuda i coordinació del professorat i la col·laboració de  la comunitat educativa (conserge, famílies  i personal del menjador) en l’adequació del jardí i el manteniment de les plantes, fomenta el treball cooperatiu, la planificació compartida i la comprensió dels impactes ambientals que una activitat agrícola insostenible té sobre els sistemes naturals.

A partir d’aquí, els nostres alumnes tenen la possibilitat d’aprendre

un munt de conceptes i valors a través de les pròpies vivències tals com:

  • els procés de compostatge dels residus orgànics ja  que disposem d’un vermicompostador.
  • la classificació de llavors .
  • el cicle vital les plantes.
  • les característiques morfològiques i funcionals de cada planta.
  • el condicionament del sòl.
  • els sistema de rotació de cultius per famílies botàniques.
  • les diferents eines i el seu ús.
  • un consum responsable d’ aigua.
  • la formació de plagues i  sistemes sostenibles per combatre-les, etc…

Pel proper curs volem continuar amb aquesta línia, sempre mirant cap endavant i veient que en cada pas que fem estem col·laborant per un Món Millor !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *