Innovació en educació?

Des de fa un temps des del món educatiu, s’està posant l’atenció en la innovació educativa. Estan sorgint iniciatives que proposen canvis en el món escolar per adaptar-se en el món que vivim i fer de les escoles un espai on els nens i adolescents de la nostra societat surtin amb les màximes capacitats possibles.

És evident que l’escoles en general, necessiten un procés de reflexió exhaustiu de com estan fent les coses i sobretot el per què les estan fent d’aquella manera. I quan dic les escoles, hi podríem afegir els mestres, les universitats, els departaments d’ensenyament i la societat en general. Cal una reflexió com aquesta, però no ara si no sempre.

Ara bé, plantejar qualsevol canvi i vestir-lo d’innovació és agosarat. Considero que hi ha poques coses inventades en el món educatiu.  Com a molt podem adaptar la metodologia d’aprenentatge als nous coneixements que tenim d’aquest gran desconegut que és el cervell humà, de la seva plasticitat a l’hora d’aprendre i adaptar-se a situacions noves a l’etapa infantil i adolescent.

El món educatiu tendeix a ser un pèndol on les modes metodològiques van i vénen i es critica qualsevol opció que en aquell moment no sigui la més trencadora o “innovadora”. Jo sóc partidari de l’equilibri. No tot és blanc o negre, no es tracta de només cooperatiu o projectes, d’intel·ligències múltiples o ensenyament magistral. Crec que com els nostres alumnes, cada situació d’aprenentatge és diferent i els mestres hem de saber aplicar les diferents metodologies totes juntes, integrar-les, fer-ne un tot. Què difícil i alhora emocionant no?

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *