L’autor

Sóc en Ferran Turmo i Gort, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer. Sóc soci de la Societat Catalana de Lepidopterologia.

Des de petit he viscut en contacte amb la naturalesa i he anat observant que contínuament passen coses al nostre voltant, que hi ha tot un món molt ric per descobrir.

Aquest bloc pretén mostrar una part de la gran riquesa en aràcnids que podem observar a Catalunya. A la vegada voldria posar a l’abast de mestres i alumnes imatges que permetin completar el treball de Coneixement del Medi Natural que es fa a l’escola. He estat mestre de Primària a l’Escola Feliu i Vegués de Badalona durant 37 anys.

Totes les imatges són meves i, per tant, les cedeixo amb finalitats educatives per al seu ús en qualsevol àmbit dels centres educatius.

Totes les espècies estan identificades per experts de Biodiversidad Virtual, però si detecteu algun error, feu-m’ho saber per esmenar-lo ràpidament.

Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.

Creative Commons License

12 respostes a L’autor

  1. albert diu:

    Bones Ferran,
    He entrat per quasualitat al teu bloc i és d’allò més interessant. Et felicito! Totes les foto són teves? Són molt bones.
    deuuuuuuu!!!

  2. fturmo diu:

    Gràcies, Albert.
    Sí, totes les fotos són meves. Passejo, observo, fotografio i miro d’anar aprenent, amb l’ajuda de bons amics que en saben més que jo.
    He fet un cop d’ull al teu bloc i he vist que tens articles molt interessants.
    Entre tots anem explicant una mica el que ens envolta.
    Salutacions.

  3. Toni diu:

    Hola Ferran,
    Molt xula la teva web. Et volia fer una pregunta. Ens hem trobat a casa uns nius d’aranyes. Son com pupes pero estan fetes de fang. Dins hi ha moltes aranyes -mortes- i algun ou sense obrir. Aixo es normal en les aranyes?
    Moltes gracies i Salutacions,
    Toni

  4. fturmo diu:

    Gràcies, Toni.
    Crec que el que has trobat són nius de vespes que fan nius de fang.
    Aquestes vespes posen un ou a cada niu i els omplen d’aranyes perquè quan neixi la larva se n’alimenti fins ser adulta; llavors fa un forat i surt.
    Mira aquest enllaç que ho explica força bé.
    Si tens alguna foto i me la vols enviar a fturmo@xtec.cat , t’ho agrairé.
    Salutacions.
    Ferran

  5. Ramon diu:

    Ei Ferran,
    Em tenen ben encuriosit els milions, sí sí milions, de bixets que, en aquesta època, apareixen en terres, parets i cornises de patis, terrats i carrers de tot arreu. Són mil·limètrics, aparentment rodonets i corren frenèticament amunt i avall esquivant-se els uns als altres.
    I m’atreviria a dir que aquest fenòmen es dóna de dos o tres anys cap aquí.
    Què són? (algun tipus d’àcars?) Quan apareixen? Què els fa sortir? Poden provocar conseqüències preocupants? Què podem fer-hi?…
    Ja veus que en sóc un total ignorant, però, gràcies a aquesta ignorància, i cercant informació d’aquests minairons, he descobert el teu fascinant bloc. És fantàstic. Felicitats!

    Ramon, de Terrassa.

  6. fturmo diu:

    Gràcies, Ramon.
    Sobre aquests bitxets caldria veure’ls en una foto per saber què són; ara bé, jo també n’he vist uns de vermellosos molt petits que es mouen amb rapidesa. Si els teus són així, deuen ser àcars. N’hi ha de molts tipus i famílies i es mouen pel terra o per qualsevol lloc on puguin trobar aliment o bé hostes que els ajudin a anar a un altre lloc.
    Salutacions.

  7. ernest diu:

    Hola Ferran, buscant informacio sobre aranyes, he de fer un treball per la escola faig 1r d’ESO, he trobat la teva pagina i m’agradat molt peró voldria saber com i a on podria fotografia aranyes y agafar-na alguna, si nesecito algun estris especial i quin lloc seria bo per trobar-ne, jo visc a Pui-Reig al Bergueda.
    GRACIES

  8. fturmo diu:

    Hola Ernest,
    Pots trobar aranyes per tot arreu, però segurament et falta pràctica per saber-les veure. Les més fàcils de veure són les que fan grans teranyines, però n’hi ha a les cases, al terra, entre les plantes, sota les pedres, … Algunes són molt petites i altres més grans. Estic segur que pel Berguedà n’hi de tots els tipus.
    Jo no les agafo mai, les observo i els faig fotos en el seu medi. Amb el temps he après a conèixer alguns dels seus costums i això em facilita poder-les fotografiar, tot i que sempre n’hi ha que són molt ràpides i s’esmunyen entre la vegetació.
    Espero que puguis fer un bon treball. Salutacions.

  9. M’ha encantat el teu bloc! Quina sort saber classificar tan bé les aranyes i fer unes fotos tan bones!

  10. fturmo diu:

    Gràcies, Jenny. A poc a poc i amb paciència les vaig fotografiant i coneixent; són animals fascinants i tenen el seu lloc a la xarxa tròfica.
    Salutacions.

  11. Ferran MR diu:

    Hola Ferran!
    Fa temps que tenia pendent identificar diverses aranyes que tenia fotografiades i el descobriment del teu bloc m’ha anat com anell al dit! Ha estat un plaer trobar un lloc on poder trobar informació sobre els diversos aràcnids que podem trobar per la nostra terra. N’hi ha una però que no la relaciono amb cap de les que surten aquí (segur que hi és però no la sé veure); hi ha alguna manera que te la pugui enviar?
    Moltes gràcies!

  12. Camil Fortuny Recasens diu:

    Hola Ferran.
    Jo també he estat mestre, ara ja jubilat.
    Estic fent un recull d’insectes i animalons petits i també d’aranyes que viuen al meu poble Sant Quintí de Mediona i em trobo amb la gran dificultat que sóc incapaç de classificar les aranyes que tinc fotografiades (més d’una vintena) pel seu nom científic.
    Em podries ajudar ? o on puc adreçar-me per parlar am algú que pugui fer-ho ?
    Gracies
    Camil

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *