La festa

QUÈ ÉS LA FIA-FAIA?

La Fia-faia  és la més  arrelada i característica de les celebracions nadalenques de Sant Julià de Cerdanyola i de la vila de Bagà (Berguedà).  És una tradició  d’arrels precristianes que se celebra el 24 de desembre i deriva de la celebració del solstici d’hivern: el dia que el sol té una menor durada. Hauria format part  d’un antiquíssim i prehistòric culte al Sol. Dalt dels turons s’encenien unes fogueres com a ritual de pregaria  al Sol perquè no s’escurcés el dia. El foc es transportava als pobles del voltant com a part de la celebració. El ritual es feia com a garantia de nova llum, de fertilitat i de vida.

Els solsticis, tant el d’hivern com el d’estiu, s’han celebrat en la major part de cultures prehistòriques de base agrícola i ramadera. Aquesta tradició va sobreviure a l’Imperi Romà en aquells territoris on la romanització va ser poc profunda, com és el cas del Berguedà, Vallespir o el Pallars.

Amb l’arribada del cristianisme es va mantenir la tradició canviant el contingut i fent coincidir les dates de les antigues festes dels solstici d’hivern  amb  la celebració del  naixement de Jesús.

Arreu reben el nom de “fallaires” els portadors de torxes i de “falla” la torxa, però en la pronúncia de l’Alt Berguedà  s’anomenen  “faies”, igual que a la palla se l’anomena “paia”.

Actualment la Fia-Faia, és una de les festes populars més originals del Berguedà. Les fogueres i les falles relacionades amb els solstici d’estiu (Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà) per Sant Joan, han sobreviscut fins als nostres dies en moltes poblacions. Algunes localitats pirinenques encenen fogueres la  nit de Nadal, però  les falles de la  nit de Nadal, només s’han conservat a Sant Julià de Cerdanyola i a la vila  veïna de Bagà.

El 16 de novembre de 2010 fou declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya i el desembre de 2015 Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO , juntament amb la Fia-faia de Bagà i altres festes del Foc dels Pirineus.

Bibliografia:

PEDRALS, Xavier: La Fia-faia: ancestral,mágica, única.Publicacions de l’abadia de Montserrat.2007

PEDRALS, Xavier: Fia-fia-La festa de falles nadalenca. Ajuntament de Bagà i Sant julià de Cerdanyola. .ED El Farell  2017

Fia-Faia. Revista l’Erol. Nº 110