Durant les properes sessions…
Ara que ja hem vist els conceptes bàsics de la imatge i de l’edició d’aquestes, ens toca posar-nos creatius (més encara) i treballar una sèrie de propostes per acabar muntant la nostra exposició fotogràfica.
En les properes sessions anirem tractant diferents temes, diferents propostes de fotografies que es poden interpretar de moltes maneres diferents, no hi ha una fotografia correcta i prou. Tot i que els esmentats temes els anirem presentant setmana rere setmana, els pots trobar a continuació per si en un moment d’inspiració et surt alguna fotografia relacionada amb algun d’ells.
- Des de la finestra
- Natura
- Espais buits
- Retrats
- Camins
- Horitzons
- Llum, contrallum, ombres
En aquesta carpeta hi trobaràs exemples o possibles interpretacions d’aquests temes.
Des de la finestra
La que es considera la primera fotografia de la història (realitzada per Nicéphore Niépce el 1827) també es va fer a través d’una finestra. Des de llavors, moltíssims fotògrafs han explorat aquest motiu.
Activitat 1
Entre tots, preguntem-nos per què i plantegem hipòtesis.
La finestra limita i alhora ens permet veure. Posa en contacte l’interior i l’exterior, i al mateix temps els separa. Podem apuntar relacions i paral·lelismes entre la finestra i la fotografia, entre mirar a través de la finestra i fer una fotografia.
Compostela
La millor manera de descobrir aquesta fotografia i d’aproximar-se a l’univers fotogràfic de Vari Caramés (Ferrol, A Coruña, 1953) és començar descrivint la fotografia i després preguntar-nos què ens evoca, què ens diu del moment en què va ser feta.
Activitat 2
Descriu la fotografia. Pots respondre les següents qüestions: Què hi veus a la fotografia? Quins elements hi ha? Què ens diu del moment en què va ser feta? Què aporta a la imatge la situació meteorològica? Com es fa present? Quines sensacions genera? Després ho posarem en comú amb la classe.
En descriure la fotografia de ben segur que hem dedicat especial atenció a la finestra. De fet, aquesta finestra es fa visible a través de tres elements:
- El marc
- El vidre entelat
- El traç del gest que ha obert una altra vista al centre del vidre, com una finestra dins d’una finestra.
Vari Caramés parla de “l’esperit climatològic”, de crear atmosferes, del poder evocador de la fotografia. En el cas de la fotografia del projecte Compostela, a més dels contorns difusos que crea la pluja, és molt rellevant el contrast entre l’interior i l’exterior. Gairebé notem l’escalfor confortable de la cafeteria i el fred del carrer.
La mirada, el gest i el moment fotogràfic
Vari Caramés sempre és fotògraf: quan passeja, quan va amb cotxe, quan és a una cafeteria. Sempre porta la càmera i el desig de fotografiar la quotidianitat.
Imaginem el moment en què va fer aquesta fotografia. Va entrar a la cafeteria de la Plaça de la Quintana, a Santiago de Compostela. Va veure la finestra entelada i la plaça dibuixant-se darrere el vidre. Va veure la fotografia. Abans de fer-la, de manera més o menys precisa, la fotografia s’intueix.
Va realitzar un primer gest fotogràfic, mogut per la necessitat de “veure més”: obrir-se un “espai” al vidre entelat per generar una vista. Després va fer la fotografia. Podem preguntar-nos quantes fotografies va fer; Vari comenta que com a màxim tres.
En qualsevol cas, en la que va triar per ampliar i que ara estem veient, succeeix una cosa meravellosa. Entra en joc l’atzar, la sorpresa, la màgia, la trobada: tres siluetes travessen la plaça. Al fons també hi ha tres llums i reflectides al vidre, tres més.
Activitat 3
Pas 1: Escull una de les fotografies que trobaràs en aquest enllaç i fixa’t en quins són els elements més significatius de cada imatge; apunta’ls en un full de paper.
Pas 2: Quan surti projectada la imatge que hagis escollit t’hauràs d’aixecar i exposar els elements hagis anotat.
Pas 3: Tothom que ha escollit la mateixa imatge ha anotat els mateixos elements?
Activitat Des de la finestra: Fer les nostres fotografies
Potser a casa, o a l’institut, a l’autobús, al tren, o al cotxe tenim alguna finestra que pugui resultar inspiradora per fer les nostres fotografies. En quins elements ens fixarem?
Cerquem l’enquadrament, amb o sense el marc, amb finestra tancada o oberta… Podem enquadrar
amb molt cel, si es veu des de la nostra finestra? Com canvia la llum al llarg del dia?
MÍNIM IMPRESCINDIBLE: Per la sessió del 21 de novembre (d’aquí dues setmanes) has d’haver realitzat dues fotos des d’una finestra de casa teva. Les dues fotos han de ser iguals, però en diferents moments del dia.
Si vols, pots fer més fotos que només dues.