Sessió 11 Imatge

Llum, ombres i colors

Importància de la llum en la fotografia

La fotografia es basa en la llum i sense aquesta no hi ha fotografia. Les càmeres controlen d’una forma molt precisa l’obertura de l’obturació. Com més llarg sigui el temps que el sensor està exposat a la llum, més clara quedarà la foto. Si aquest està exposat massa estona a la llum, la fotografia quedarà totalment blanca, és a dir, cremada. En canvi, si està exposat massa poc temps a la llum, la fotografia quedarà totalment negra. Cal sempre el temps d’exposició just segons les condicions de la foto que vulguem fer. Si fem una foto de dia en ple sol, haurem de tenir un temps d’exposició molt curt. En canvi, si fem una foto de nit, el temps d’exposició del sensor a la llum haurà de ser més llarg.

Com podem controlar la llum i les ombres?

Habitualment la posició del sol ens pot condicionar la posició del que vulguem fotografiar, ja sigui perquè la persona no surti amb els ulls tancats, o bé perquè no ens vingui el sol de cares a la fotografia.

Si tenim un entorn fosc, podem controlar la llum mitjançant llanternes, il·luminant a la persona o l’objecte que ens interessi des de la perspectiva que vulguem.

A més, si disposem d’un trípode i una càmera en la que es pugui escollir la velocitat de l’obturador, fins i tot podem crear formes amb llum, tot movent una llanterna o qualsevol objecte que produeixi llum.

Colors

A l’hora d’il·luminar els objectes no només tenim llum freda i llum càlida, sinó tot una gama de colors entre els que escollir. Podem folrar llanternes amb celofan de colors i així il·luminar els objectes amb un color determinat, donant-los una perspectiva diferent de si només els il·luminéssim.

Un pas més enllà: llum negra i pintura

La llum negra és un tipus d’il·luminació de rajos ultravioleta que fa que alguns colors ressaltin sobre els altres. Ja que tenim una cambra fosca que disposa d’un fluorescent de llum negra, l’utilitzarem juntament amb pintura fluorescent per crear fotos úniques.

PRÀCTICA

En grups de 3 o 4 persones podeu anar passant a la cambra fosca on haureu de fer almenys dues fotos de cada un dels següents tipus. Cada grup té torn i aquest és de màxim 5 minuts des que se surt de la classe fins que es torna.

  • Llums i ombres: Una part d’una persona ha de quedar clara i l’altra fosca, tot controlant la font d’on prové la llum.
  • Colors: Fes una foto il·luminant una part d’una persona en un color. Pots fer servir més d’un color.
  • Llum negra: En aquest cas es tracta de jugar amb la pintura fluorescent i la llum negra. Pintem-nos!