SORTIDA AL COSMOCAIXA

0

Els alumnes de sisè hem anat al Museu de la Ciència, “Cosmocaixa”.

Hem vist un vídeo sobre l’univers, el sistema solar, i els eclipsis. Ens han dit que el proper eclipsi solar visible a Catalunya serà el 20 de març de 2015 i que hem d’estar molt ben preparats, amb ulleres apropiades per a veure’l correctament sense perjudicar la nostra vista.

 

Després hem anat a dinar al Parc del Laberint de Barcelona.

 

LES GLACERES ARROSSEGUEN MATERIALS I DESGASTEN EL RELLEU

0

Hem provat que els materials arrossegats per les glaceres poden desgastar el relleu.

LES GLACERES

El circ glacial:

El circ és la zona de la glacera que acumula la neu, la solidifica i la compacta. És l’equivalent a la conca de recepció dels torrents, ja que en aquesta zona és on es rep la neu. Sol tenir forma circular, per això se li anomena circ, ja que en llatí circulus vol dir cercle. D’altra banda, a diferència dels torrents, el circ no és la part més erosiva del glacial. Com és en aquesta zona on s’acumula, el moviment és més aviat baix i per tant la fricció amb la roca és menor.

Llengua del glacial:

La llengua és el “riu” de gel que es desplaça pendent avall. Aquesta és la part més erosiva del glacial ja que és la que causa més fricció amb la roca. Així mateix, la seva capacitat de transport és molt alta. Si be l’aigua líquida pot desplaçar roques de certa mida, només en moments de pluges torrencials aquesta mida pot ser important. D’altra banda, el constant moviment del mur de gel té una capacitat d’arrossegar pes tan elevada que les roques poden ser una mida força elevada. La fricció constant del gel i de les roques que transporta són les que s’encarreguen de produir l’erosió del relleu.

La llengua del glacial produeix un relleu molt característic ja que com es tracta de masses immenses de gel, la seva superfície d’erosió és molt més gran que la d’un riu i per tant provoca el que s’anomenen valls en U, a diferència dels rius que provoquen un relleu en forma de V.

TREBALLEM ELS AGENTS EXTERNS QUE CANVIEN EL RELLEU DE LA TERRA.

0

Comencem una nova unitat de medi natural a sisè. Després treballar els agents naturals interns: terratrèmols i volcans, ara estem treballant els externs: rius, mars, glaceres i el vent. Aquí teniu diferents jocs, activitats i vídeos per a repassar el que treballem a la classe.
vídeo

De classe

joc

De classe

activitat

De classe

activitat

De classe

activitat

De classe

 

HEM VIST L’ESPECTACLE DE LA KULBIK DANCE COMPANY “CUBE”

0

Avui hem vist la dansa de Kulbik dance. Ens ha agradat molt.

 

De 5 novembre de 2014

DIMECRES ANIREM AL TEATRE A VEURE “CUBE”

2
De classe

L’ESPECTACLE

Cube transcorre en una enorme galleda imaginària. Una galleda que es
transforma en funció de les emocions que tots coneixem o hem
experimentat alguna vegada. Un lloc de línies inexistents on es concentren la llibertat i la seva negació.
La curiositat, l’angoixa, el joc, l’amor i tantes altres emocions que ens acompanyen cada dia conviuen en un treball coreogràfic
estudiat en els més mínims detalls.
El resultat és un espectacle variat d’una personalitat única, amb una força que captiva.

 

De classe

LA COMPANYIA
KULBIK, dirigida per Kanga Valls, aposta per la fusió del hip hop amb la música electrònica, blues, jazz, funk o Reaggae, tot vertebrat per les tècniques més rellevants de l’street dance, com popping, animation, locking, hype… i altres disciplines com la dansa contemporània, la poesia o el mim. Aquesta fusió és l’essència d’aquesta jove però sòlida companyia.
L’any 2010 neix KULBIK, un grup de dansa urbana fusionada amb mim i poesia, sota la direcció artística del ballarí i coreògraf Kanga Valls. Altres integrants de la companyia i ballarins provenen d’Andalusia, Catalunya i València i comparteixen els mateixos interessos i objectius artístics: explorar els infinits camps del llenguatge gestual i transmetre al públic, amb el seu moviment, les emocions que viuen a dins i a fora de l’escenari
KULBIK DANCE COMPANY és una companyia jove, però amb una
trajectòria solvent i contrastada que intueix un futur sòlid i amb projecció nacional i internacional. El seu espectacle CUBE
ha sigut i és un èxit al nostre país. Guanyadors de l’edició 2011 del programa televisiu “Tu si que vales”, ha estat la companyia amb més actuacions al circuit “Danza a Escena 2013” de la RED.
A nivell pedagogic, KULBIK transmet la seva filosofia de la dansa a les joves generacions, mitjaçant el projecte de formació “MUSIQUE”, a la cantera de la companyia, i realitzant workshops, cursos i tallers a nivell nacional i internacional.

De classe

LA CASTANYADA

0

Avui els alumnes de cicle superior hem anat a Lourdes a fer les castanyes i passar el matí.

HEM PLANTAT A L’HORT

0

Els alumnes de cinquè ens hem estrenat a l’hort i hem anat a fer la gran plantada. Hem plantat; espinacs, bledes, bròquils, alls, cebes, cols,…

EL MAGNETISME

1

L’origen del magnetisme es remunta a l’època dels filòsofs grecs, a una ciutat anomenada antigament Magnèsia (Grècia). Hi abundava una mineral negre capaç d’atraure objectes metàl•lics i de transmetre’ls aquesta propietat. Aquest mineral actualment es coneix amb el nom de magnetita (Fe3O4).
A la natura, a més a més de la magnetita, existeixen altres materials amb aquesta propietat, són els imants naturals. Però també hi ha altres substàncies com el ferro, el cobalt o el níquel, que poden adquirir aquesta propietat artificialment, aquests s’anomenen imants artificials.
Un imant consta de dos pols, el nord i el sud, on es troba la màxima força d’atracció. La Terra actua com un gran imant, en el qual els pols magnètics estan pròxims als pols geogràfics, però no coincideixen, ja que el pol nord magnètic no correspon amb el sud geogràfic (com podem observar a la imatge). L’angle que compren el nord de l’agulla magnètica amb el nord geogràfic es diu declinació magnètica.
No existeixen pols aïllats, és a dir, si un imant es trenca en dos parts es formaran dos imants nous i cada imant tindrà el seu pol nord i pol sud, tot i que la força d’atracció disminueix.

De experiments octubre

Avui hem fet un experiment en el que hem comprovat el camp magnètic dels imants. El camp magnètic es va estudiar per primera vegada l’any 1600, William Gilbert va estudiar la regió pròxima a un imant utilitzant una petita brúixola. D’aquesta manera va descobrir que els imants creen un camp magnètic al seu voltant.

DESENVOLUPAMENT
Col·loquem a sota de la cartolina un imant recte.
Escampem les llimadures de ferro sobre la cartolina.
Amb la mà les distribuïm per la zona dels voltants de l’imant.

OBSERVACIONS

Les línies que podem observar gràcies a les llimadures de ferro són les línies del camp magnètic.
Podem apreciar que la major concentració de línies de força està a prop dels pols, on és major la intensitat de camp.

EXPLICACIÓ

Les interaccions magnètiques, igual que les gravitatòries o les elèctriques, són forces a distància. Al voltant dels imants, o de les cargues elèctriques en moviment, es crea un camp de forces que s’anomena camp magnètic.
El camp magnètic es pot estudiar a partir del concepte de les línies de força, exposat per Faraday l’any 1831. Les propietats de les línies de força són les següents:

Les línies de força entren pel pol sud i surten pel pol nord.
Les línies no s’interrompen ni es creuen en cap moment, són línies tancades.
La quantitat de línies en un punt és proporcional a la intensitat del camp en aquest punt.
La recta tangent a la línia de camp en un punt indica la direcció del camp magnètic en aquest punt.

L’orientació de les llimadures de ferro ens permet fer-nos una idea de com és la direcció del camp magnètic i la seva intensitat, que és major on hi ha més concentració de llimadures.
(Informació de el magnetisme ies emperador carles)

TREBALLEM EL CÒMIC

0

A part dels còmics que estem fent a la classe podeu fer còmics a la xarxa on line.  Aquí us deixem uns enllaços per si us agraden…

FER PERSONATGES I CÒMICS MARVEL

FER CÒMICS MAKE BELIEFS

FER CÒMICS STRIPGENERATOR

FER CÒMIC PIXTON

FER CÒMICS TOONDOO

VISITA AL PARLAMENT DE CATALUNYA

0

Els nens i nenes de Cinquè hem visitat el Parlament de Catalunya, i hem estat coneguent més a fons el Parc de la Ciutadella.

Go to Top