Curts per educar en valors
Cordes:El guionista i director Pedro Solís García dirigeix aquesta petita obra d’art que ha estat reconeguda recentment amb el Premi Goya 2014 al Millor Curtmetratge d’Animació. La tendresa, l’amistat, la innocència o la generositat són alguns dels valors tractats.
El venedor de fum: Aquest curt animat planteja diferents qüestions al voltant de les quals els alumnes tenen l’oportunitat de reflexionar: el consumisme, la picardia, com en ocasions li donem massa importància a les aparences.
El Vendedor de Humo from PrimerFrame on Vimeo.
El viatge de Said: Coke Riobóo va dirigir en 2006 aquest curtmetratge musical d’animació fet amb plastilina. En ell es planteja el problema de la immigració, i també vol educar en valors com la solidaritat.
Pipes: Avalada per diferents premis i coneixements, Pipes reflecteix la importància d’aprendre i mostra el fracàs escolar de la societat a través de la mirada de dues noies joves.
La flor més gran del món: El curtmetratge La flor més gran del món està basat en un conte escrit pel Premi Nobel de Literatura José Saramago. Es dóna la circumstància que aquest curt (elaborat amb la tècnica stop-motion) compta amb la col·laboració del propi Saramago que posa veu a la història que s’explica i, a més, té el seu propi personatge. En ella es fa una crida a la solidaritat i les relacions humanes, en un món on la falta d’ideals, l’egoisme o l’individualisme prevalen per sobre d’altres sentiments.
El Circ de les Papallones: Interessant proposta que, segurament, cridarà l’atenció dels estudiants. Valors com el respecte o la dignitat són tractats en aquest curtmetratge que també planteja altres pors i temors als quals tots (en alguna que una altra ocasió) hem hagut de fer front: la necessitat de sentir-se acceptats pels altres, trencar amb les barreres que moltes vegades ens posem nosaltres mateixos i que ens impedeixen aconseguir els nostres desitjos.
El Cassó de Lorenzo: Educar en la diversitat. Aquest és el missatge que transmet el curtmetratge El Cassó de Lorenzo, una proposta basada en el conte de l’escriptora Isabelle Carrier: relata la vida de Lorenzo, un nen de poca edat i diferent als altres que un dia descobreix que les persones bones també existeixen. El cassó de color vermell que sempre li acompanya representa les dificultats i els obstacles a vèncer.
Per quatre esquinitas de res: El missatge que transmet és similar al que llança El Cassó de Lorenzo: acceptar a les persones que, per un motiu o un altre, són diferents a nosaltres. Cal ser tolerants i solidàries amb elles i integrar-les en el nostre ambient, no canviar la seva forma o manera de ser. En aquest cas, els seus protagonistes no són persones sinó figures geomètriques; en concret, un quadrat i diversos cercles.
The Lost Thing: En 2011 aquesta cinta va aconseguir l’Oscar al millor curt animat. És una trucada d’atenció a l’estil de vida que portem i que, moltes vegades, no ens deixa veure el que li ocorre a les persones que tenim al voltant, els seus problemes.
Destiny: El curt d’animació Destiny és obra de quatre alumnes de l’escola francesa Bellecour Ecoles d%o2019art: Fabien Weibel, Sandrine Wurster, Victor Debatisse i Manuel Alligné. Visualment resulta exquisit i la història planteja diverses qüestions com el pas del temps, la possibilitat de canviar la nostra destinació, la rutina del dia a dia, les obsessions que podem arribar a tenir i que ens impedeixen avançar. A much@s us recordarà a la pel·lícula protagonitzada per Bill Murray Atrapat en el temps.
No abusis. És millor no ser un guais: Es tracta d’un curtmetratge que vol ensenyar que cal respectar sempre a les persones i acceptar-les com són. Així mateix, ens recorda que no hem de canviar la nostra forma de ser perquè els altres ens acceptin.
Tallo Un Conte13. Un Conte: Amb prou feines té una durada de dos minuts i no té diàlegs parlats. Un Conte és un curtmetratge (també d’animació) que relata el drama social de la violència en l’àmbit domèstic a través d’una cavaller emmascarat que surt al rescat d’una dona jove.
14. La Lluna:Curt The Moon (La Lluna) Aquest curt de la factoria Pixar relata la vida d’un nen de poca edat que ha de començar a madurar abans del que creu. Un dia començarà a treballar amb el seu pare i el seu avi; a partir d’aquest moment haurà de triar si vol seguir els passos de la família o forjar la seva pròpia destinació.
Curt Prest15. Prest: És un altre dels curts d’animació dels estudi Pixar que, en aquesta ocasió, tracta els problemes que es deriven de l’excés d’ego amb un toc d’humor i d’enginy.
Curtmetratge Doll Face16. Doll Face: Es va estrenar en 2005 i és una crítica als mitjans de comunicació i els estereotips femenins que en ocasions transmeten. És important acceptar-nos i acceptar als altres com són, tant per la seva aparença com a forma de ser.
Curtmetratge L’Ovella Peluda17. L’Ovella Pelada: L’Ovella Peluda se suma també a la llista de curtmetratges de la factoria Pixar per educar en valors. Transmet el missatge que hem de saber afrontar els problemes que anem trobant-nos en el dia a dia i superar les frustracions que en ocasions ens impedeixen progressar i veure més enllà.
Curtmetratge El Pont18. El pont: Els seus protagonistes són un mapache, un ós, un consell i un cérvol: ensenyarà als estudiants el respecte als altres i el consens a l’hora de resoldre els problemes i no mirar sempre pels interessos personals.
Curtmetratge El gegant egoista19. El gegant egoista: Està basat en un conte escrit per Óscar Wilde; propaga el missatge de la generositat, la necessitat de brindar ajuda als altres quan ho necessitin, d’escoltar, de demanar perdó si la situació ho requereix%o2026 També mostra les conseqüències dels comportaments egoistes.
Curtmetratge L’alfarero20. L’alfarero: L’interès per fer bé les coses, la motivació, les ganes d’emprendre nous projectes, de transmetre màgia i unes quantes dosis d’amor en allò que fem%o2026 són alguns dels temes plantejats en aquest curtmetratge que explica la història d’un mestre i el seu deixeble al que ensenya a treballar el fang.
El meu hermanito de la lluna21. El meu hermanito de la lluna: Aquest curtmetratge ens apropa a l’autisme a través de la mirada d’una petita que ens parla d’aquest trastorn neurològic que pateix el seu germà. I ho fa d’una manera especial, recalcant la idea que cal respectar a les persones.
Shh! Silence Helps Homophobia22. Shh! Silence Helps Homophobia: Està en anglès i en ell es reflecteix la cultura del silenci, el bullying i l’homofòbia. Shh! Silence Helps Homophobia parla d’acceptació, respecte i ajuda, mai fomentant valors com la violència o el racisme.
El peix feliz23.el peix feliç: Es tracta d’un curtmetratge animat que ha rebut diversos premis i la història dels quals està basada en el conte %o2018A Fish that Smiled at Em%o2019 de Jimmy Lao. El peix feliç parla sobre el valor de la llibertat a través d’un home solitari que troba en la seva mascota (un peix) una excel·lent companyia.
Cançó de pluja24. Cançó de pluja: Reflecteix el valor de l’amistat a través de la història d’un nen i una guineu a la gran ciutat.
La pobra cigonya25. La pobra cigonya: Aquest curtmetratge d’animació signat per la factoria Pixar relata el valor de la tolerància i l’amistat a través d’aquesta entranyable i divertida història en la qual també té cabuda la responsabilitat.
Curtmetratge Canvio de piles26. Canvi de piles: Un curtmetratge d’origen malasio que fomenta el valor de l’amistat. Ho fa a través de la relació que estableix un robot i una anciana malalta que viu sola.
Curtmetratge Binta i la gran idea27. Binta i la gran idea: Dirigit per l’espanyol per Javier Fesser, explica la vida d’una nena senegalesa trucada Binta que ve en un llogaret al sud de Senegal, al costat del riu Casamance. El rerefons d’aquest curtmetratge ens permet parlar de l’Educació per al Desenvolupament i alguns dels valors que com la justícia social, la tolerància i la solidaritat. Com a contravalors estarien el racisme i el sexisme.
Curtmetratge Dansa28. Dansa: La fotografia d’aquesta proposta, que tracta sobre la violència de gènere, resulta exquisida. Per treballar amb l’alumnat valoris com educar en la igualtat, la tolerància i el respecte.
Curtmetratge Dia i Nit29. Dia i Nit: Ho signa els estudis Pixar i en ell es parla del valor de l’amistat i la tolerància a través dels seus dos personatges, un representa el dia i un altre la nit. Al principi la seva relació no comença amb bon peu però trobaran la manera de canviar-la.
Curtmetratge Swing of Change30. Swing of Change: S’ambienti a la ciutat de Nova York en els anys 30 i el seu protagonista és un barber anomenat Harry que no accepta a les persones de raça negra. Però un dia tot canvia i aquesta actitud racista derivarà cap al respecte i igualtat de les persones amb independència de la seva raça.
AQUI SOTA TENIU UNA CÒPIA D’UN ARTICLE DE NATI BERGADÀ.
SI VOLEU MIRAR MÉS COSES SOBRE ED. EN VALORS ENTREU AL SEU BLOC. http://natibergada.cat
A l’escola, a part d’ensenyar matèries és fonamental educar en valors. Una bona manera de poder-ho fer és a partir de la visualització de curts.
En aquest article trobaràs 16 curts que et poden ser útils per treballar valors fonamentals com el treball en equip, la convivència, la motivació, l’amistat, l’amor, la resolució de conflictes…
Curts per parlar del treball en equip
El treball en equip implica el treball fet per diversos infants on cada un fa una part però tots amb un objectiu comú.
Treball en equip, pingüins, formigues i crancs: 3 espots sobre el treball en equip. Molt curts però molt clars.
Pigeons. Un curt d’animació amb tres protagonistes molt divertits i afamats.
Curts per treballar la convivència
La convivència és l’acció de conviure, viure en companyia d’un altre o altres . Es tracta d’un concepte vinculat a la coexistència pacífica i harmoniosa de grups humans en un mateix espai .
For the birds: Un curt molt útil per parlar de la convivència i el respecte a la diversitat. Els protagonistes són uns ocells a qui donen una merescuda lliçó.
Curts per treballar la motivació
La motivació explica el motiu pel qual un infant es comporta d’una manera o l’interès que el porta a intentar aconseguir algun objectiu.
Mariza: Un curt en el que els protagonistes són un pescador i el seu ase. El curt permet reflexionar sobre la importància de la motivació per aconseguir les coses.
És cuestión de actitud: Un curt que t’anima a no decaure davant els reptes que se’t plantegen a la vida.
Kiwi. Un curt que ens demostra un gran esperit de superació.
Ormie the Pig. Un curt molt enginyós i divertit que ens ensenya que la motivació és bàsica per aconseguir els nostres propòsits.
Curts per parlar de l’amistat
L’amistat és un sentiment convingut amb una altra persona, on es cerca confiança, consol, amor i respecte. És un vincle molt especial entre dues persones.
Dia i nit: Els protagonistes d’aquest curt són dos fantasmes molt simpàtics. El curt permet reflexionar sobre el fet que no s’ha de rebutjar el que desconeixem.
The misguided monk: Un curt que no et deixa indiferent. Fa referència al valor de l’amistat.
Curts per treballar la resolució de conflictes
Els conflictes són part de la nostra vida i una gran font d’aprenentatge. Tenir conflictes significa estar viu, i el saludable és aprendre a manejar-los.
El pont: En aquest curt es demostra que cal resoldre els problemes parlant ja que d’aquesta manera tots hi guanyem.
L’home orquestra: Un curt molt interessant sobre les conseqüències de no resoldre correctament un conflicte.
Curts per treballar l’amor
L’amor és una virtut que representa tot l’afecte, la bondat i la compassió de l’ésser humà.
Paperman: Una deliciosa història d’amor narrada a través de la música i el poder de la imatge.
L’ou. Curt de Pixar: Un curt que, de manera original i divertida, parla del poder de l’amor
Els pops. Una història d’amor protagonitzada per dos pops. Fins on pot arribar l’amor?
Curts per treballar la veritat i la mentida
El venedor de fum: El curt fa referència a un venedor ambulant que arriba al poble oferint la possibilitat de fer realitat els somnis dels habitants. El curt permetrà als alumnes reflexionar sobre diferents temàtiques: la veritat/ la mentida, la realitat/ els somnis, les aparences…
Aquests videos són la BOMBA!!!m’han fet: riure, sentir l’amistat, l’amor…
la veritat esque son molt sentimentals i molt entretenit,molt bonic????????????