VIA ROMANA

ELS ROMANS

Els alumnes de cinquè hem treballat aquest trimestre l’Edat Antiga. Hem pogut aprendre com vivien diferents civilitzacions d’aquesta etapa de la història: els ibers, els celtes, els grecs i els romans.
Cal destacar els romans perquè van fundar un gran imperi que es va extendre pel Mediterrani i gran part d’Europa.
La història de l’Imperi Romà va començar amb August i va finalitzar el 476 dC.
Els romans van anar imposant la seva llengua, els seus costums, les seves creences, la seva forma de fer política…, a tots els pobles que van anar conquistant.
Per comunicar els diferents pobles i ciutats, els romans van construir les anomenades vies romanes com la que hem pogut recórrer nosaltres des de Sant Pau de Segúries fins a Sant Salvador de Bianya. És una antiga via que fins fa relativament poc (primeries del segle XX) va servir de nexe entre les comarques de la Garrotxa i el Ripollès.
La via és agradable i fàcil recorregut que nosaltres vam podem fer en poc més de tres hores. Al llarg del camí vam poder observar el bon estat de la calçada en molts trams, els pilons guarda-rodes, els murs de contenció, plataformes de gir, sistemes de desguàs, i la marca d’algun picapedrer.
Encara avui dia trobem arreu, restes d’algunes de les construccions dels romans: arcs de triomf, aqüeductes, amfiteatres, teatres, banys, … Això és el que hem volgut representar en la maqueta que hem fet tots els alumnes de cinquè.
A continuació teniu unes imatges de la via romana i la maqueta.

MIFAS

El passat mes de desembre, abans de les vacances de Nadal els alumnes de sisè vam fer una activitat proposada des de MIFAS. L’objectiu d’aquesta activitat fou, per una banda conscienciar-nos de les dificultats que comporta desplaçar-se en cadira de rodes i, per l’altra, adonar-nos que les persones que van en cadira de rodes poden fer esport adaptat i gaudir dels avantatges que aquest comporta.

Una lletra nova a P4!

Avui ens ha arribat una lletra nova, tots estàvem molt intrigats perquè les 5 germanes ja havien arribat totes… quina podria ser doncs? Hem sentit un soroll que venia del jardí de la casa de les vocals que feia: mmmm….. una vaca? Noooooo!!! LA LLETRA M ! Quina il•lusió!! Ha anat donant la mà a les vocals i han sortit paraules noves: mà, mu, om… i també hem tingut una sorpresa!! Ha arribat el nom de l’Emma, ja el podem escriure en comptes del seu nom secret.
Mireu les fotos!!

La prehistòria

Aquests primers homes de la prehistòria si que foren uns grans inventors perquè se les van haver de pensar totes per poder sobreviure. Amb pedres i branques van construir eines per poder caçar animals i així alimentar-se. Van aprendre a dominar el foc i de mica en mica vam passar de ser nòmades i de viure en coves i balmes a ser sedentaris i viure en cabanes fetes de fang i palla. I aprendre l’art del metall.
Nosaltres ens hem volgut posar a la seva pell i hem construït eines per diversos usos.
També hem volgut imitar les pintures rupestres que pintaven als sostres i parets de les coves. No ha estat gens fàcil però utilitzant pigments naturals i les nostres mans com a pinzells els resultats no han estat del tot malament.

Amics lectors

Aquesta és una activitat tradicional de cada any en la qual, els alumnes de 2n i els alumnes de 4t, comparteixen una agradable estona de lectura, tot fomentant l’hàbit i el model lector.

Aquest curs hem dut a terme una petita variant. Els alumnes de 4t es preparen la lectura en veu alta d’un conte i l’expliquen a un petit grup d’alumnes de 2n.

Ttxxxx…. que comença el conte…

Carilló a 2n

Els nens i nenes de segon hem treballat l’audició “Simfonia de la sorpresa” de F.J Haydn. Hem pogut escoltar que s’estableix un diàleg i l’hem volgut representar per parelles amb el carilló. Ens ha agradat molt poder practicar amb aquest instrument de percussió determinada i experimentar-ne el seu so lliurement.

The Santperencs 4G FLL ens visiten

El passat divendres a la tarda els alumnes de cinquè vam rebre la visita dels The Santperencs 4G FLL, un grup d’amics de Sant Pere de Torelló que els agraden les ciències i la tecnologia. Des de fa uns anys participen a la First League amb un total de tres campionats d’Espanya guanyats, cosa que els ha permés participar a la final del món en tres ocasions.
Aquesta era una visita molt esperada perquè ja vam contactar amb ells durant el primer trimestre quan fèiem el projecte dels inventors i per qüestions d’agenda no havien pogut venir.
Els reis mags sabien que la visita dels The Santperencs era molt desitjada i per això ens els han portat fins a l’escola aquesta setmana de reis.
FIRST LEGO League (FLL) és un torneig que desafia a joves de 10 a 16 anys amb una temàtica del món real.
A FLL, els joves resolen un repte programant un robot autònom per sumar punts en un tauler de joc temàtic, creant una solució innovadora a un problema plantejat com a part del seu projecte, guiant-se pels valors FLL.
En Marc i en Biel van dir que cada any se’ls planteja un nou desafiament relacionat amb algun tema o problemàtica actual, que té tres parts: projecte científic, disseny i programació d’un robot i els valors Firts L’Ego League; saber treballar en equip, valorar la feina ben feta, tant la pròpia com la dels altres, saber competir, ajudar i aprendre dels altres companys, equips i entrenadors.
El grup el formen en Biel, en Marc, en Sergi, en Ricart i en Pol. A l’escola van venir en Marc i en Biel carregats amb el nou robot i amb una taula com la que utilitzen en les competicions i on hi ha les diferents missions que el robot ha de superar en un temps de dos minuts i mig per aconseguir el major nombre de punts possible.
En Marc i en Biel ens van explicar que el robot portà un microxip on prèviament li han programat les ordres dels treballs que haurà d’executar.
També ens van dir que aquest és un treball que vol molta paciència perquè “ les coses no sempre surten bé a la primera sinó que cal anar provant fins que trobes que funciona”.
Ens van ensenyar el projecte que van presentar la passada edició i ens van fer una demostració del funcionament del robot sobre el tauler de joc. Ens van avançar el projecte científic que presentaran el proper mes de febrer a la competició de la First Lego que es farà a Vic a nivell de Catalunya.
Els desitgem que tinguin tanta sort com en les altres edicions!!!

PROJECTE ELS ESCRIPTORS

Quin final de trimestre tant atapeït!!
Els escriptors i escriptores de 2n… hem acabat aquest primer trimestre… portant a terme el projecte del nom de la nostra classe: ELS ESCRIPTORS!
Gràcies a la informació que hem recollit i la que el Mag Expert ens ha portat, hem après moltíssimes coses.

També hem anat a visitar l’impremta Aubert i ens han vingut a veure els escriptors ”JORDI FERRÉS i la ROSA Mª NOGUER” entre moltes altres coses. Moltes gràcies a tots dos per a la vostra col•laboració!! Hem quedat meravellats!!

Mireu quantes coses que hem fet!!

ELS CARTERS FAN UNA ACTIVITAT D’EDUCACIÓ VIÀRIA.

Sabeu qui ens va venir a veure a la classe? Un policia!! Ens va venir a buscar per fer una activitat molt divertida. En una gran catifa que simulava una part de la ciutat hi havíem de posar diferents imatges. Aquestes imatges reflectien diferents accions, algunes correctes i altres incorrectes. Després de col.locar-les totes vam haver de decidir quines s’havien de treure ja que eren coses que no s’havien de fer: podem jugar a pilota al carrer? Podem creuar pel mig del carrer? Podem anar amb bicicleta per la vorera? Podem anar amb bici sense casc? Podem anar sense cadireta al cotxe? Podem anar sense lligar-nos amb el cinturó de seguretat?….. Vam aprendre moltes coses….

Els Carters fan la xocolatada i el tió.

Que contents ens vam posar quan va arribar el tió!! Després de donar-li molt menjar, sobretot moltes peles de fruita el vam fer cagar i ens va portar moltes coses per la classe i pel pati.
Després vam anar, juntament amb els altres alumnes de l’escola a fer una bona xocolatada al pati. Que bé ens ho vam passar!

SIMULACRE DE L’ERUPCIÓ D’UN VOLCÀ

A la classe dels follets hem fet l’experiment de l’erupció d’un volcà. Hem barrejat diferents ingredients i mireu què ha passat!!

Tió, tió, cagatió!

Enguany els alumnes d’educació infantil hem cagat el Tió tots junts a la classe de 4t. De bon matí, des de la classe hem sentit una pudor estranya!!! La Mònica ens ha vingut a avisar i de seguida hem anat a veure què passava! Era el Tió que es tirava molts i molts pets!!! Sort que després de molt cantar, ens ha cagat un munt de regals per tots i totes. Visca el cagatió!!!
I per acabar la festa, ens hem llepat els dits amb una bona tassa de xocolata desfeta i melindros!!

Com baixar les fotos del bloc?

Encara que les fotos es moguin no passa res, cal posar el cursor damunt d’una d’elles i clicar el botó dret del ratolí. Després es desplegarà un petit menú, cal escollir la primera opció: “Make your own at Picture Trail.com”, clicar al damunt i accedireu automàticament al web del programa de fotos.

Una vegada allà a la part dreta de la pàgina web hi ha un espai on posa MEMBER i cal indentificar-se amb el codi de l’escola b7008778. Clicar el botó GO, i s’obrirà la pàgina on hi ha tots els àlbums de l’escola.

Els mitjans de comunicació

Els escriptors hem passat molts de nervis!! Hem fet unes exposicions sobre els diferents mitjans de comunicació!
Això ha estat el resultat d’un treball en grups, on ens hem hagut de posar d’acord, per a elaborar un petit mural per a plasmar tot allò que volíem explicar del mitjà de comunicació que havíem triat.
La veritat és que… l’esforç ha valgut la pena!!

Museu comarcal

Els escriptors vam anar al Museu Comarcal a fer l’activitat: “Els colors de les obres d’art”.
Va ser una activitat molt divertida i alhora… vam aprendre moltes coses sobre els pintors locals d’abans: Marià Vayreda, Joaquim Vayreda,… què pintaven, quins colors utilitzaven,.. i per acabar… vam realitzar un taller on tots els escriptors… ens vam convertir en “pintors” tot partint dels colors primaris… vam aconseguir els secundaris!!
Mireu, mireu…

Gran quina de Nadal

Com ja comença a ser tradició, els alumnes més grans de l’escola van acabar el trimestre celebrant una quina al menjador de l’escola. Va ser una activitat molt divertida i que es va fer curta com passa cada any. Val a dir que els alumnes més afortunats en aquesta edició van ser els de cinquè ja que la majoria de quines i línies van ser per a ells i van deixar poca cosa pels altres. Què hi farem!!!

felicitacio

Festa de Nadal

El divendres 19 de desembre a les 7 del vespre, vam celebrar la festa de Nadal de l’escola. L’espai escollit per l’ocasió va ser la pista de l’escola, on vam muntar: dos escenaris, decorats, cadires, llums i sobretot un bon equip de so, perquè tothom pogués gaudir de l’espectacle. Els petits de P3, P4 i P5 van arribar a la pista amb els seus fanalets acompanyats dels alumnes més grans i de la cançó “Amb la llum del fanalet”. Seguidament ens van cantar “Els reis ja arriben a ciutat”. Seguidament van actuar els alumnes de 5è i 6è, que ens van cantar “Somiem tots junts”, com una autèntica coral, fins i tot a dos veus, que ens van fer posar la pell de gallina a tots plegats; quina emoció!

Finalment els tocava a la resta de grups, aquests ens vam obsequiar amb la representació dels PASTORETS del Morrot, tot un clàssic! Com ja és costum els alumnes de 4t van ser els protagonistes de l’obra, mentre que la resta de grups completava les escenes amb les seves cançons. Els de 1r de dimonis, els de 2n d’àngels i els de 3r de pastors.

Per acabar tots plegats… petits, grans i mestres, vam pujar als escenaris per cantar tots junts “L’esperança és el regal” de Miquel Abras.

Nosaltres ens ho vam passar molt bé i esperem que vosaltres també! Bones festes!!!

PHOTOCALL de Cicle Superior

ELS NENS I NENES D’INFANTIL HEM TINGUT UNA SORPRESA!!!

Uffff!!! Quin espant!!! Aquest any si que ens pensàvem que no arribaria i per sort avui al migdia l’hem vist arribar. Ha vingut amb ascensor segur que devia estar ben cansat… Ens ha fet molt il•lusió. Que sabeu qui és?? Sinó ho endevineu mireu les fotos i potser ho descobrireu!!!

Go to Top