SORTIDA AL CAMP D’APRENENTATGE DEL BAGES. ITINERARI PER LA SÈQUIA DE MANRESA

El dia divendres 10 de maig de 2019 els alumnes de cicle mitjà i cicle superior de la ZER Tres Branques vam anar a fer un itinerari per la Sèquia de Manresa.

Abans de començar la ruta vam analitzar l’aigua de la Sèquia, vam mirar el color amb un aparell, i també si l’aigua que portava era salada o no.  També vam comprovar la seva profunditat.

Mentre caminàvem vam veure diversos animals com ocells, carpes o ànecs coll-verd així mateix vam observar-ne alguns rastres. També vam veure moltes  construccions antigues des d’un petit pont fins un gran aqüeducte. Durant el matí vam caminar 4 km dels 27 km que té la Sèquia en total. Ens van explicar una curiositat, que un home va fer tota la Sèquia nedant.

Vam parar a dinar al costat d’un arbre centenari. Ens van explicar quins són alguns dels arbres i plantes més coneguts de la zona com l’om, el llentiscle, el pi blanc, el pi pinyoner, el pollancre, les canyes o el canyís.

Ens va agradar molt fer aquest trajecte caminant i veure animals de la zona ja que va ser una nova manera de descobrir els espais naturals de Manresa.

 

Cristina: Jo m’ho vaig passar súper bé. Sobretot quan vam investigar quina aigua era la més salada, o quan vam fer aquells reptes, d’aconseguir que l’agulla floltés a l’aigua, o de saber encebar.

Merchi: M’ho vaig passar molt bé, també em va agradar molt fer l’excursió, i totes les activitats que vam fer. La que més em va agradar va ser la de passar l’aigua de la sèquia als horts. (No ho vam fer de veritat és clar)

Paula: A mi el que em va agradar més va ser quan ens van dir que dins d’unes “boles” si rascaves hi havia una larva.

Fiona: A mi em va agradar molt l’excursió, sobretot la part de l’analítica de l’aigua. Una paraula que vaig aprendre és “salmorra” que es refereix a sal amb molt poca aigua. L’experiment d’aigua que més em va agradar va ser aquell en el que vam comprovar quina aigua era més salada. Durant el recorregut també ens van explicar com reconèixer alguns arbres i algunes de les espècies que habiten a la sèquia com els crancs, carpes i altres peixos. Una altra cosa que també ens van explicar i que em va agradar va ser de la manera que agafen l’aigua de la sèquia la gent que té horts (sense fer servir bombes d’aigua). El recorregut que vam fer després de dinar se’m va fer una mica avorrit.  

Roger: A mi em va agradar molt l’excursió perquè havíem d’anar buscant  fulles, animals, diferents tipus d’arbres i altres coses. També em va agradar els experiments que vam fer. El que més em va agradar va ser el que havíem de passar l’aigua d’un got a l’altre només amb un tub.

Roc Guixà: Jo personalment m’ho vaig passar molt bé a la sortida de la Sèquia perquè vaig aprendre moltes coses noves com a quina profunditat està la Sèquia o com s’ho feien els pagesos per tenir aigua de la sèquia i moltes coses més. A més mentre caminaven vam fer una activitat de buscar coses molt divertides i vam poder veure un paisatge molt bonic, es veia el camp i la muntanya de sal. Però tinc una cosa a dir que es podria millorar per aquesta sortida, podrien posar una font perquè en acabar tots vam acabar amb molta set.

Arnau: A mi la sortida a la Sèquia em va agradar molt perquè vam investigar animals, plantes, estructures, restes de petjades, etc… . Però el que em va agradar més va ser quan vam fer uns experiment per veure quina aigua era la més salada, també em va agradar quan havíem de buscar maneres per intentar encebar o quan havíem d’intentar fer aguantar una agulla a l’aigua. També vam veure dos muntanyes de sal, una era petita però l’altre era 20 vegades més gran i era gegant. Vaig aprendre moltes coses noves sobre l’aigua.

Clàudia: Va ser molt divertit, perquè vem fer una ruta molt llarga i vam veure moltes coses sobre el bosc: animals, plantes, nius d’animals, em va agradar molt.

El paisatge era molt bonic sobretot els camps. Em va agradar molt les muntanyes de sal, n’hi havia una de molt gran i una que no era gens gran comparada amb l’altra.

Em va encantar.

Roc Cervera: Va ser una excursió molt divertida, m’ho vaig passar molt bé, vaig aprendre moltes coses noves sobre l’aigua. Vaig aprendre a mesurar la profunditat de l’aigua i fins on arriba la llum en un riu.

Una part que em va fer molta gràcia va ser quan al Joel  li va caure el llapis al riu.

Em va agradar molt quan vam començar a caminar per la sèquia.

Crec que la noia que teníem no ens va explicar masas coses, ens explicava coses de la seva vida i coses que feia amb el seu fill.

En resum va ser una sortida molt divertida. M’agradaria tornar-hi algun dia.

Jana: Em va agradar molt aquesta experiència perquè estavem a la naturalesa. Va ser molt divertit, vaig aprendre coses que no sabia i ara veig l’aigua d’una altra manera. Ara sé que hi ha diferents tipus d’aigües i de rius.

El que em va cridar més l’atenció va ser la muntanya de sal, mai n’havia vist  una de tant gran.També va ser molt divertit fer una excursió per l’entorn. En general em va agradar molt tot.

Aquest article ha estat publicat en Cicle mitjà, Cicle superior, Curs 2018/19, ZER. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *