La utilitat d’un Erasmus

Aquest article d’El PAÍS posa de manifest, entre d’altres coses, que el 79% dels joves que participen en aquest programa europeu de mobilitat comencen a treballar als 3 mesos d’acabar els seus estudis universitaris.

https://elpais.com/economia/2019/07/01/actualidad/1562002933_303480.html

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Resum sobre el futur laboral que ens espera

Estem a 19 de maig de 2018 i molts nois i noies que han acabat el batxillerat i que han optat per presentar-se a les proves d’accés  a la universitat (PAU) deuen estar a hores d’ara reflexionant sobre quins estudis triar. L’enllaç que teniu a continuació és un recull de la informació disponible a Internet que més us pot ajudar a tenir una idea bastant encertada de què és allò que demandarà la societat actual en els propers anys.

Quins treballs demandarà la societat futura?

RTVE a la carta: 13 vídeos sobre els treballs del futur.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Llocs de treball que desapareixeran a mig termini

La intel·ligència artificial i els robots suposaran a mig termini una pèrdua de llocs de treball que afectarà especialment a determinats sectors.  Aquest article ens explica quins són aquest sectors. Es tracta d’una informació que cal tenir molt en compte a l’hora de planificar el nostre futur laboral.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Quins sector laborals tindran més demanda en el futur?

La multinacional de recursos humans Adecco va presenta el 2016 el seu darrer informe sobre quins seran els sectors amb més demanda laboral durant el període 2020-2025. La projecció queda molt ben resumida en la figura següent:

La consulta d’apartats concrets d’aquest informe és gairebé imprescindible per a qualsevol persona que hagi de prendre una decisió sobre cap a on ha de dirigir la seva formació. L’informe complert el podeu consultar clicant aquí.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els misteris del cervell

“¿Cómo incide dormir poco en la productividad? Tiene efectos nocivos y es un muy mal negocio. Necesitamos cinco ciclos de sueño y cada uno dura entre 90 y 120 minutos. Lo ideal es dormir de 7 a 9 horas. Menos perturba la memoria. En un niño hace que no esté atento; en un adulto afecta su concentración y, por ende, su eficacia. En esos términos, quizá podríamos acordar que el sueño sería el ocio que necesita el cerebro para poder trabajar después a todo ritmo y recuperar la información que adquirió durante el día. Niños que descansan bien tienen un buen desarrollo madurativo. Y por el contrario, los pequeños que duermen mal sufren de déficit de atención.”

Si cliques aquí, podràs accedir a aquest interesant article.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

França prohibirà els mòbils als centres

França vol endurir la restricció de l’ús dels telèfons mòbils a les escoles a partir del pròxim curs escolar, el setembre de 2018. Fins ara la prohibició d’aquests dispositius es limitava al temps de classe i als llocs estipulats per les normes internes de l’escola, com ara biblioteques, menjadors o gimnasos escolars. Amb el canvi que es proposa, s’ampliaria la prohibició al pati i també al temps entre classe i classe. Actualment, les restriccions de l’us de mòbils no s’apliquen de manera uniforme a França“.

Si vols saber-ne més, clica aquí.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Inserció laboral dels ensenyaments professionals

El Departament d’Ensenyament publica anualment un informe sobre el nivell d’inserció laboral dels ensenyaments professionals, tant de grau mijà com de grau superior. Si cliques aquí, podràs accedir a l’informe de 2017.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els perills de la revolució digital

“En la primavera del año 1995 el transatlántico Royal Majesty encalló, inesperadamente, en un banco de arena de la isla de Nantucket. A pesar de estar equipado con el más avanzado sistema de navegación del momento, hundió el morro en esta isla situada a 48 kilómetros de Cape Cod, Massachusetts, en Estados Unidos. Procedía de las islas Bermudas y se dirigía hacia Boston, con 1.500 pasajeros a bordo. La antena del GPS se soltó, el barco fue desviándose progresivamente de su trayectoria y ni el capitán ni la tripulación se dieron cuenta del problema. Un vigilante de guardia no avistó una importante boya junto a la que el barco debía pasar, y no informó: ¿cómo se va a equivocar la máquina? Afortunadamente, el accidente no produjo heridos. El prestigioso ensayista norteamericano Nicholas Carr utiliza este episodio para ilustrar hasta qué punto hemos depositado nuestra fe en las nuevas tecnologías, que no siempre resultan infalibles. En algunos casos, pueden arrastrarnos a lugares a los que no queríamos llegar.” Continua llegint aquest interesant article sobre els riscos que comporta confiar excesivament en les noves tecnologies:

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2014/09/19/actualidad/1411146383_037635.html

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Los profesionales sanitarios tardan 2 meses de promedio en encontrar trabajo tras la especialización

“La empresa pública es la principal empleadora, si bien algo más de un 20% de los nuevos graduados trabajan en dos o más centros de trabajo.”

El 90% de los profesionales sanitarios que obtuvieron su especialidad en España entre 2009 y 2012 han encontrado trabajo y, de media, han tardado 2 meses en conseguirlo, según datos de un estudio elaborado por la Dirección General de Ordenación Profesional del Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. El estudio, realizado a través de una encuesta telefónica con apoyo web a 2.453 nuevos especialistas (médicos, enfermeros, farmacéuticos, biólogos, psicólogos, radiofísicos y químicos) que finalizaron su formación sanitaria especializada entre 2009 y 2012, ha revelado que la mitad de los que están trabajando cree que el factor principal para acceder a su actual empleo fue el centro sanitario donde realizaron su formación MIR o equivalente. El sondeo muestra, asimismo, una baja movilidad exterior, ya que sólo un 2,7% de los titulados de las cuatro promociones trabaja en el extranjero. En estos casos, Reino Unido y Francia son los principales países empleadores de los especialistas formados en España pero, según el Ministerio, esta movilidad se caracteriza por ser voluntaria. Mientras, se incrementa el número de graduados extranjeros en España, que ya son uno de cada diez nuevos titulados. La empresa pública es la principal empleadora de los nuevos especialistas, si bien algo más de un 20% de los nuevos graduados trabajan en dos o más empresas. El empleo, además, se caracteriza por una alta movilidad de empresas o centro de trabajo, ya que menos de la mitad de los egresados continúa trabajando en el mismo centro en el que se formó. El ingreso medio mensual neto, a jornada completa, se cifra en 2.358 euros.

Uno de cada cuatro repite examen MIR Por otra parte, la Dirección General de Ordenación Profesional ha elaborado otro estudio centrado en los médicos internos residentes (MIR), que ha revelado una mayor presencia femenina (67%), así como que la edad promedio a la que obtienen su plaza se  sitúa en torno a los 27 años.

El trabajo se basó en una encuesta ‘on-line’ a 4.048 médicos adjudicatarios de una plaza de formación especializada durante la convocatoria 2012-2013, y también ha revelado que uno de cada cuatro adjudicatarios ya se habían presentado en una convocatoria anterior al examen para ser Médico Interno Residente (MIR). De hecho, un 7,5% de ellos tenían una especialidad previa. En cuanto al componente vocacional en la elección de especialidades, se reparte de forma desigual. Así, mientras todos los MIR1 de Cirugía Pediátrica o Cirugía Torácica volverían a elegir esta especialidad, aun con todas las plazas disponibles para su elección, en Medicina Familiar y Comunitaria, tres de cada cuatro no la hubieran seleccionado de haber tenido todas las especialidades disponibles. A la hora de elegir plaza, los atributos considerados principales por los titulados son “la posibilidad de promoción y desarrollo profesional”, mencionada por el 41,2% de los MIR; “la cercanía al domicilio” (22,2%) y “el reconocimiento de los pacientes” (17,2%). En el otro extremo, “la posibilidad de ejercer en la práctica privada” (1,5%) y “la retribución económica” (3,1%) son los aspectos menos valorados. Los dos estudios están ligados a la planificación recursos humanos en Ciencias de la Salud y, según ha reconocido el Ministerio, tienen como objetivo avanzar en la definición de las necesidades de profesionales.

Tret de Jano.es  de 2 de setembre de 2014

Publicat dins de General | Deixa un comentari

I si optes per anar a la universitat…

Aquí tens diferents informacions que et poden ser útils. Són les dades més recents de les quals disposem a dia d’avui (maig de 2014).

Si cliques en aquest enllaç, trobaràs quina va ser la nota de tall de tots els estudis de grau de les universitats catalanes el juny de 2013.  Pensa que aquesta nota de tall és sobre 14 punts:

Notes de tall juny 2013

En el següent enllaç trobaràs quina poderació fa cada universitat de les matèries que tries en la part específica de les PAU segons el grau que vulguis cursar.

Quadre_de_ponderacions_2014

Quadre_de_ponderacions_2015

Quadre_de_ponderacions_2016

Cada estudiant pot examinar-se d’un màxim de tres matèries de modalitat de batxillerat en la fase específica, diferents de l’examinada en la fase general. Cada matèria examinada com a fase específica serà qualificada per separat, amb una puntuació de 0 a 10 punts. Es considerarà superada cada matèria si s’obté una qualificació igual o superior a 5. Les qualificacions de les matèries de la fase específica tindran validesa per a l’accés a la universitat durant els dos cursos acadèmics següents a la superació d’aquestes.

La nota d’admissió (mínim 5 i màxim 14) a un determinat estudi de grau incorpora a la nota d’accés deles PAU ( de 0 a 10 punts) les qualificacions de les dues millors notes de les matèries de la fase específica (sempre que la nota sigui 5 o superior), ponderant-les segons el coeficient que correspongui (0,1 o 0,2 . Són els que pots trobar en els tres quadres anteriors). Cal, però, que aquestes matèries estiguin vinculades a la branca de coneixement en què s’inscriu el títol de grau on es fa la preinscripció.  A continuació tens un cas pràctic:

Exemple practic calcul nota PAU

Si vols més informació sobre l’estructura de les PAU, clica en el següent enllaç:

http://www20.gencat.cat/portal/site/ur/menuitem.75ad4eed4c4291a9ccf24010b0c0e1a0/?vgnextoid=7b024edc2ec69310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=7b024edc2ec69310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default

Si cliques en el següent enllaç, arribaràs a un web on tens tots els estudis de grau que pots cursar a Catalunya. Si en selecciones un, tindràs, en diferents pestanyes, tota la informació rellevant sobre el grau que ofereix cada facultat en concret.

http://www14.gencat.cat/qpq/AppJava/real/consultarLlistarGrauPerNom.do?partMenuId=13&nom=&idioma=ca

Finalment, aquí tens un excel·lent blog per a orientar els estudiants de batxillerat.

http://lorientacio.blogspot.com.es/search/label/PAU

Publicat dins de General | Deixa un comentari