Comparació entre instituts dels seus resultats a les PAU 2011

Des del meu punt de vista, els resultats acadèmics als estudis postobligatoris depenen fonamentalment de l’esforç que fa el noi o la noia. En depenen menys del seu professorat, i encara menys del centre, considerat globalment.
A 4t d’ESO tenim proves externes que ens permeten conèixer d’una manera objectiva el nivell acadèmic del nostre alumnat (aquest 15 i 16 de febrer n’han de passar una d’aquestes proves). No passa el mateix al batxillerat, de manera que l’única prova externa i objectiva que ens permet conèixer el nivell acadèmic de l’alumnat d’aquesta etapa postobligatòria (i comparar-lo amb la resta de centres) és la prova d’accés a la universitat (PAU).
Val a dir que el resultat d’un centre en una matèria concreta depèn de molts factors: el nivell acadèmic assolit per l’alumnat durant l’ESO, la feina feta a classe pel professorat que dóna la matèria al batxilllerat, el treball personal dut a terme per l’alumnat durant els dos cursos, la dificultat de la prova (no és la mateixa cada any), o fins-i-tot el tarannà habitual de l’alumnat que es veu forçat a triar certa matèria (l’exemple més clar és la nota mitjana a la matèria de matemàtiques aplicades a les Ciències Socials, habitualment molt baixa arreu Catalunya).
El resultat és més representatiu de la realitat del centre quant més alumnes hi ha que hagin triat aquella matèria. En aquest sentit, la comparació entre centres és més objectiva quan considerem els resultats a les matèries comunes (Llengües, Història i Hª de la Filosofia), doncs tot l’alumnat se n’examina, que quan considerem les matèries optatives, on hi ha menys alumnes involucrats i la mitjana final pot oscil·lar molt segons els resultats d’un grapat de persones.
En tot cas, siguin quines siguin les limitacions d’utilitzar els resultats de les PAU com a mitjà per a comparar el nivell acadèmic assolit per l’alumnat d’un institut, hem de saber que no en tenim un altre de millor.
A continuació teniu els resultats que va tenir el nostre alumnat a les PAU el juny de 2011 (les matèries comunes, de les quals s’ha d’examinar tot l’alumnat,  estan en cursiva). Podeu comparar-los amb els resultats de l’alumnat de dos centres de Vilanova (l’Ins. Dolors i Mallafrè i l’Ins. Manuel de Cabanyes, diurn) i amb la mitjana obtinguda per tots els estudiants de Catalunya.
Les dades assolides per l’alumnat de l’Institut Cubelles el juny de 2011 tenen una característica especial: corresponen a la primera promoció d’alumnes que han cursat l’ESO i el batxillerat íntegrament al nostre centre (un centre jove, com tots sabeu). A la vista de les dades recollides a la taula següent, la meva opinió és que hi ha motius per a sentir-nos molt satisfets.
Pots descarregar-te la taula comparativa clicant a continuació:
Si vols una informació més detallada i força interessant sobre els resultats a les PAU de Catalunya el curs passat, clica a continuació:
.
Resultats a les proves d’accés a la universistat (PAU) el juny de 2011
Matèria Mitjana
Catalunya
Institut
Cubelles
Institut
D.
Mallafrè
Institut
M. de Cabanyes
Llengua  Catal 6.20 7.23 7.03 6.65
Llengua  Castell 6.34 5.68 6.17 6.87
Anglès 5.90 5.67 5.66 6.05
Francès 8.13 8.20 7.50 8.13
Hª de la Filosof 5.93 5.26 6.28 6.33
Història 6.52 8.77 8.68 8.36
Biologia
5.89
6.22
4.94
6.27
Dibuix Tècnic 5.69 4.50 3.75 8.33
Econom Emp 6.24 6.50 6.46 7.25
Electrotècnia 5.36 7.50 1.50 5.80
Física 4.07 3.38 1.45 3.16
Geografia 6.06 6.83 6.37 7.35
Hª de l’Art 6.20 8.06 7.88 6.88
Literat. Catala 5.76 4.13 7.00
Llatí 6.46 8.71 7.67 7.38
Mate. A. CCSS 4.90 3.19 5.50 4.94
Matemàtiques 5.59 6.25 5.75 5.09
Química 5.42 6.33 4.57 6.45
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Comparació entre instituts dels seus resultats a les PAU 2011

 1. Marc diu:

  M’alegra molt veure que aquella promoció ha assolit aquests resultats. Em fa sentir orgullós d’uns alumnes que vaig tenir el privilegi d’ensenyar.

 2. Pepe diu:

  Hola,
  He trobat aquesta publicació tan interessant i m’agradaria saber d’on vas treure aquestes dades?. No he trobat cap web on es pugui consultar les notes per institut.

  Gràcies

  • ANTONIO TINAJAS RUIZ diu:

   Bon dia. Les notes mitjanes a les PAU de l’alumnat de cada institut les rep el centre i les fa públiques o no. No és fàcil trobar centres que les fàcin públiques, i és una llàstima perquè es tracta de la mateixa avaluació externa per a tothom. És una notable manca de transparència que amaga una manca d’esperit crític.
   Aquesta comparació va ser possible gràcies a companys i companyes d’altres centres que em van fer arribar els seus resultats. Pretenia demostrat al nostre alumnat (especialment aquell que era bo acadèmicament) que no havia cap motiu per deixar el nostre centre a la recerca d’altres millors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *