El Ramadà explicat als nens i nenes   El Ramadà explicat als nens i nenes

 El Ramadà se celebra en el novè mes del calendari islàmic, que és llunar i té dotze mesos de 29 o 30 dies. El ramadà hauria de començar l’endemà del dia 29 o 30 del mes de Xabaan, però hi ha una condició imprescindible: que la lluna es pugui veure amb els ulls. Les dates també varien una mica en funció del lloc on viuen els fidels i de les autoritats religioses dels països. Aquest any començarà el 24-25 d’abril.

L’Islam té dues grans branques: els sunnites (90%) i els xiïtes (10%) i diverses escoles de Dret. La gran majoria dels musulmans que viuen a Catalunya són sunnites malikites, (nord d’Àfrica) o Sufís (Senegal).

La fugida de Mahoma de la Meca perseguit pels enemics, l’any 622, cap a  Medina s’anomena hègira (hijra en àrab) i és el punt de partida del calendari musulmà, anomenat hijri.

Els cinc preceptes d’obligatoris per als musulmans sunnites són: la professió de fe, l’oració, l’almoina, el dejuni i la peregrinació a la Meca. Aquesta setmana comença el mes de Ramadà, en aquest mes es practica el quart pilar: l’abstinència d’ingerir aliments des de la sortida fins a la posta del sol.

Els musulmans no són els únics que practiquen el dejuni ritual: els catòlics també ho fan a la quaresma i des de ben antic els homes i dones de moltes cultures han fet dejunis, sobretot a la primavera, per netejar el cos.

Quan es pon el Sol, les persones que fan el Ramadá mengen juntes, i conviden als que són pobres o estan sols. Aquest període es l’ocasió per a pensar en els què passen gana i reflexionar sobre els nostres actes, per a ser millors persones.

Els darrers dies de Ramadà, l’Aïd al-Fitr, són una  mica com el nostre Nadal. Són dies de festa, de compres, d’estrenar roba nova i de regals pels nens i nenes. Són dies d’alegria pels musulmans perquè s’hi celebra la revelació del missatge d’Al.là a través del profeta Mahoma.

Per felicitar el Ramadà podeu utilitzar les expresions àrabs: ramadan karim i ramadan mubàrak (la segona és més formal).

He fet aquest text pensant amb els nens/es, per la qual cosa és mot resumit i potser no acaba de ser ben bé exacte del tot. Per favor, si creieu que hi ha alguna errada o, que es pot modificar alguna cosa, podeu enviar-me un mail a avidal43@xtec.cat o deixar un comentari. Moltes gràcies.

J’ai fait ce texte en pensant avec les enfants, donc c’est un peu concis et peut-être pas tout à fait exact du tout. S’il vous plaît, si vous pensez qu’il y a une erreur ou que quelque chose peut être modifié, vous pouvez m’envoyer un e-mail à avidal43@xtec.cat ou laisser un commentaire. Merci beaucoup.

Per conèixer millor el Ramadà

 Visita virtual a la Meca de National Geographic

Entreteniments per a nens i nenes durant el Ramadà