Olèrdola. El conjunt monumental i voltants


ITINERARI PEL PARC D’OLÈRDOLA (ALT PENEDÈS I GARRAF)

Amics i amigues dels “Tastets”,

Arriba el proper dissabte, 20 de març, un nou tastet de territori, aquesta vegada dedicat al Parc d’Olèrdola. Recordeu a les 8:30’ al Molí de Mar (aparcament de la platja) o a l’aparcament del Castell d’Olèrdola a les 9 en punt (aquí, cliqueu).

Recordeu també de portar un o dos bastons sobretot per a la baixada inicial. També és recomanable dur algun plàstic per seure a l’hora d’esmorzar.

El parc d’Olèrdola es troba situat als darrers contraforts del massís del Garraf, a la partió entre les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. Aquest parc té una superfície de 608 ha, que integren part dels municipis d’Olèrdola (Alt Penedès) i Canyelles (Garraf).

Olèrdola ha estat un enclavament estratègic ocupat des de la prehistòria fins a l’època medieval. La ruta que presento és una invitació a la contemplació d’una muntanya plena d’història i d’històries. Gaudirem d’una panoràmica única de la plana del Penedès amb el perfil de les muntanyes de Montserrat al fons.

L’itinerari és d’uns 6,5km i 170m de desnivell. Té el punt de partida davant de la muralla romana del Conjunt Històric d’Olèrdola. Seguirem el tram del GR-92-3 que ens portarà pel mig d’una zona humida on l’alzinar presenta les seves espècies més característiques. Atenció al paisatge que se’ns presenta al davant: la plana del Penedès i les muntanyes de Montserrat al fons.  Passarem per la font de l’Alba i arribarem a la font de Fontanilles per una altra zona més oberta i lluminosa on hi trobem escassa vegetació arbrada ja que és una zona molt castigada pels incendis forestals. De seguida, arribarem al fondo de la Seguera, un fondal tancat per cingleres imponents, plenes de balmes i coves utilitzades des de la prehistòria. Descobrirem elements d’interès patrimonial i natural com les balmes de Can Ximet o la masia de can Castellví, forns de calç, barraques i bancals de vinya fins arribar novament al Conjunt Històric passant per les interessants ruïnes arqueològiques del Pla dels Albats (església i necròpolis alt medieval).


TEMES QUE ES PODEN TREBALLAR PRÈVIAMENT A LA SORTIDA

Botànica:

Espècies vegetals de zones humides: molsa, falgueres,….

Espècies vegetals resistents als incendis successius

Vinya, fil·loxera

Geologia: formació de cingleres, erosió, formació de les balmes i de coves,…

Ocupació humana:

Fabricació de la calç amb forns, els tradicionals i els industrials.

Barraques de vinya


Acabarem la sortida amb visita al conjunt monumental d’Olèrdola.

Fins dissabte!

Aquí tenim cinc imatges, per anar fent boca.

Cordialment,

Andreu Bosch

5 thoughts on “Olèrdola. El conjunt monumental i voltants

  1. Josep-R Fuentes Post author

    Re bon dia, Andreu i tothom.

    Acabo d’actualitzar el bloc, i concretament aquesta pàgina, que ens dóna un punt de partida magnífic, d’acord amb els objectius de l’activitat.

    Ja tinc les botes a punt, la càmera fotogràfica, el quadern de notes i moltes, moltes ganes de tornar a trepitjar aquesta part del Territori (penso en passades i futures sortides amb la canalla).

    Ara… els bastons, el que són els bastons, i el plàstic, el que és el plàstic (suposo que esmorzarem en una zona obaga, i per això ho dius) em temo que no els portaré; explicació, excusa, o el que volgueu: no em vull ni imaginar cinquanta alumnes amb bastons per aquestes terres que tants moments de pau i de guerra han vist!

    Bé, que em deleixo per ser dissabte… Gràcies, Andreu!

    Josep-Ramon

  2. Montse Besa i Mercè Sancho

    Hola a tothom!!

    La sortida de dissabte, tot i que ja coneixíem la zona, ens va semblar molt enriquidora tant per les aportacions de l´Andreu com per la visita guiada pel castell.

    Hem trobat especialment interessant la reproducció de la balma que han fet. Poder treballar la prehistòria d´una manera vivenciada és una idea que pot anar molt bé pels nostres nens i nenes d´infantil. Elaborar i manipular pigments naturals per crear pintures rupestres pot ser quelcom molt engrescador pels més petits. Saber que podem disposar d´aquest recurs tant a prop de l´escola ens està animant a treballar aquesta època amb els nostres alumnes.

    Moltes gràcies i fins la propera!!

    Montse i Mercè.

  3. JESÚS MARTOS

    Hola a tots i totes:
    La sortida a Olèrdola va resultar entretinguda i aleccionadora, també impactant pel que fa a la visita del conjunt monumental i, en concret, a la cisterna feta en roca viva. Haig de reconèixer la meva ignorància respecte de les cultures antigues però dintre del meu desconeixement crec que hi ha bastant relació entre les restes d’Olèrdola i les que existeixen a Empúries, aquestes últimes molt més properes en la Història però amb connotacions clares respecte de les construccions i de la cultura en general.
    També haig de reconèixer la meva ignorància de la composició del Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb mitja dotzena de seus, entre les que es troba Olèrdola.
    Hem de donar les gràcies més sinceres a tot l’equip del seu conjunt monumental per les atencions i explicacions que van tenir amb tots nosaltres. Sóc dels que pensen que és un gran encert convertir la zona de la muntanya d’Olèrdola en un parc natural, perquè suposa la protecció de l’entorn, una millora en la seva conservació i una major esperança que el coneixement històric i arqueològic podrà ser conegut per generacions presents i futures. Un parc natural sempre significa més respecte per la natura i, encara que sigui bastant tard ( sembla que va ser en 1992 quan es va declarar així), que sigui benvingut .
    M’ha semblat un bon lloc per fer una sortida escolar, però també a nivell familiar ja que és interessant per la seva situació geogràfica, com assentament de diferents pobles i cultures, un punt de veritable defensa natural i un talaia amb excel•lents vistes.

  4. Sergi Vallès

    La sortida que varem fer a Olèrdola m’ha fet pensar en diverses aplicacions a l’aula per una banda en la visita a les runes, molt interessant, però que ha de ser dins d’un dels tallers que preparen en el propi museu o molt ben preparada prèviament perquè els alumnes puguin entendre i imaginar-se que hi havia en aquella muntanya i com va evolucionar al llarg del temps.

    Per altra banda he pensat en la possibilitat de treballar la sortida circular que varem fer nosaltres amb els meus alumnes de 3er ESO, buscant elements que inclouríem dins dels tres sectors econòmics, en el sector primari les vinyes…, en el sector secundari els forns de calç… i en el sector terciari el museu… Parlaríem de qui ocuparia cadascun d’aquestes activitats (qui treballaria i qui se’n beneficiaria…) i quina transformació del territori suposaria en cadascun d’ells i quines mostres tenim en l’actualitat per poder-ho veure.

  5. Maria del Roser Canela

    Hola,
    Jo sóc de català, així que se’m fa una mica difícil trobar una aplicació de les sortides a la meva matèria. Tot i així, penso que de totes les sortides que hem fet durant el curs, la més adient potser seria aquesta. La meva proposta seria utilitzar l’organització del poble d’Olèrdola segons la classe social (és molt gràfica) per explicar o per recordar els diferents tipus de literatura medieval lligades a cada estament social.
    Com a apunt final, el curset ha estat molt bé. Si puc el tornaré a fer l’any vinent.

    Maria del Roser Canela

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *