Dissabte 27 de febrer de 2010
10 del matí, al Molí de Mar (Vilanova i la Geltrú)
1. Salutacions
2. Comentar les inscripcions 2010… nombre, persones que repeteixen…
3. Justificació. Intenció de l’activitat.
una cançó una cançó , la lletra…
4. Les sortides, les aportacions a les 5 sessions, el bloc.
5. La nostra comarca: població, morfologia, accessibilitat.
6. Les sortides previstes: llocs, organització, persones responsables…
7. Eines: Mapes en paper, geografia a la xarxa, al web del crp del Garraf, dissenyadors de rutes, GPS, el web del CRP de Badalona…
Mostrar la publicació “Excursionisme i descoberta. Treball de síntesi per a 2n d’ESO. Institut Pere Fontdevila, Gironella” de la FEEC
8. 1a sortida, preliminar, avui pels voltants del Molí de Mar. El braç de llevant del moll de Vilanova; anem fins bocana (a-la-punta-‘l-moll) i fem una observació de la serralada litoral des de la Morella, al Massís del Garraf, fins el turó dels Tres Termes, a Cubelles, des del punt de vista de la gent de mar.
(ep! al comentari 10 hi ha fotos)
Hola a tots i totes:
Sóc en Jesús Martos i per a mi aquest tastet és el segon, ja que el vaig provar l’any passat i torno a repetir.
La primera jornada ha estat una trobada de moltes cares conegudes i d’altres de noves. Sembla que va ser ahir quan van fer els tastets 2009 i ja ha passat tot un any, com passa els temps.
La itroducció feta pel formador i la resta de companys deixa entreveure uns tastets 2010 d’allò més interessants.La sortida al voltant del port de Vilanona ha sigut curta i entretinguda, però també un tant decebedora, ja que les aigües que es veuen al costat de la cala i sota el pont eren brutes i la pudor era dificil d’evitar. Una altra vegada el maltractament a la natura. Esperem que el proper dissabte la situació sigui millor. Bé, les sortides previstes pels dies següents m’han semblat molt encertades, sobretot pel que puguin tenir de descubriment de la natura.
Fins llavors.
La passejada a la “punta ‘l moll” jo la faria amb alumnat de Primer de l’ ESO, amb el títol de:
“FLORA I FAUNA D’ UN ESPIGÓ”
Els objectius:
Veure com en una obra humana, la natura va guanyant terreny.
Observar que la obra és colonitzada tant per animals com per vegetals
Identificar vàries espècies, tant animals com vegetals
Els materials:
Càmera fotogràfica
Prismàtics
Llibreta
Llapis
Llibre de text de Primer ESO
Els procediments:
Passegeu per tot l’ espigó
Observeu el conjunt de l’obra, de què està feta, la seva forma…
Fixeu-vos en les plantes i animals que hi veieu
Responeu les qüestions:
· Què és un espigó?
· Per què es construeix?
· De què està fet?
· Es tracta d’ una zona natural o artificial?
· Quin és el substrat?
· Hi podem trobar flora?
· Troba tres espècies vegetals diferents; fotografia-les.
· De quin tipus de planta es tracta?
· Com poden viure en aquesta zona? Com s’ alimenten?
· Hi podem trobar fauna?
· Troba tres espècies animals diferents; fotografia-les.
· De quin tipus d´ animals es tracta?
· Com poden viure en aquesta zona? Com s’ alimenten?
envio a part unes quantes fotos
Benvolgudes,benvolguts,
Feia molt de temps que no trepitjava Vilanova, l’emoció era gran. Com seria aquesta població després de tant de temps..
La primera va ser bona, no trobava l’escenari; rotondes i més rotondes en portaren al Centre de Recursos i al Molí del Mar.
La excel.lent preparació de la sessió, els companys, l’atmosfera que es respirava, tot molt positiu.
Ganes de fer feina i també moltes ganes de gaudir-ne: un binomi perfecte.
EL PRIMER TAST :
La volta al Molí de Mar vaig trobar-la curta, però prometedora.
La visualització desde el trenca-ones, al final de l’escullera del port de Vilanova, va ser molt productiva. Veure el carenat dels principals muntanyes i pics, descrites de llevant a ponent, molt interessant.Caldria, en la meva modesta opinió, un petit diseny amb els noms d’aquests, així com, una excel.lent aportació que ens va comentar en Fuente, el diferents noms que assignen la “gent de mar” a alguns carenats..Això seria un detall d’excel.lència.
Mala nota a la riera … deixada i contaminada.Cal areglar-ho ! La població no ho mereix.
SEGÜENTS..
Per tal de preparar les sessions següents :
com saber els punts destacables, tant geogràficament (GPS, mapes, etc), com d’interés científic?
quines expectatives ens presenta cada sortida?
quin material cal dur per tal d’aprofitar cada tipus de sortida?
Salutacions,
Hola a tots!
Per mi és el primer tastet i de moment té molt bona pinta tot plegat. Coincideixo amb el Jesus Martos amb el tema de les aigües de sota el pont. Algú de Vilanova pot explicar l’origen d’aquestes aigues?, bé ja sé que són d’origen urbà però, com és que Vilanova no les depura? Em va extranyar força.
D’altra banda la resta de la passejada va ser entretinguda i em va sobtar molt la colònia de gats amb que varem topar. Com a curiositat (molta gent de ben segur ja ho sap) els gats de tres colors només són femelles. Això és degut al gen O (color taronja, que va lligat al cromosoma X. Les gates tenen dos cromosomes XX i si tots dos tenen el gen O apareixen els tres colors. En gats (XY) no es pot donar aquests fenomen (bé hi han excepcions, gats XXY, però això ja és un altre tema).
Fins dissabte!!!!
Hola a tots.
Som professors de Tecnologia a Secundària i al curs de segon d’ESO treballem el tema de l’alimentació i la indústria alimèntaria, veient tots els sectors productius i evidentment el sector de la pesca.
Vivim i treballem al Baix Llobregat, i al contrari de la majoria del grup d’aquest curs, els ports pesquers ens resten molts menys quotidianis, sobretot als nostres alumnes que molts d’ells potser no han passejat mai pel port, encara que sigui com ho vam fer dissabte en la nostra primera sessió.
La primera imatge de la passejada va ser la plaça de l’entrada al port on s’estenien les xarxes. Unes passes més endavant, petites embarcacions amb els pescadors descarregant caixes al costat d’altres tipus d’eines i sistemes de pesca diferents a les xarxes.
Seria molt interessant realitzar amb els nostres alumnes una sortida pedagògica per treballar en aquesta unitat didàctica que ens ocupa, complementant-la amb l’elaboració d’un petit dossier de treball amb diferents activitats de treball de camp amb preguntes i fotografies on els alumnes puguin identificar els diferents elements de l’entorn del port i del sector pesquer.
També incloure alguna activitat on hagin de fer petites preguntes als pescadors sobre com és la seva feina, quin tipus de sistema de pesca desenvolupen, quins peixos obtenen i en quina quantitat,…
Per suposat, acabar la sortida amb una visita a la llotja del peix on puguin veure de primera mà el comerç de la pesca. També podran identificar les diferents espècies que trobaran al dossier per comparar posteriorment el preu de la llotja i la peixetaria, i realitzar així un petit estudi econòmic de la cadena comercial del peix.
Podria ser una sortida amb els alumnes molt profitosa i agradable ja que si a més a més fa bon dia, tot és molt més atractiu.
Àlex Esteve i Cristina Morcillo
Hola,
seguint amb la idea de “decepció” del Jesús pel que vam poder observar al port de Vilanova, comentar també que fixant-nos en l’horitzó o skyline és gairebé un continu d’edificacions, especialment a la costa. És trist entreveure urbanitzacions al bell mig de qualsevol verdor de pins.
En aquests tastets descobrirem els llocs que encara no han estat engolits per l’urbanisme
El meu comentari és per aclarir el nom del turó que hi ha al sud del Puid de l’Àliga (464,7 m.).
El nom és Turó de les Tres Partions i té uns 430 m.
Els Tres Termens està al Nord de Creixell que diria que no arrriba ni als 200 m.
Aquesta informació l’he tret per si alguna altra vegada teniu dubtes de:
ATLES TOPOGRÀFIC DE CATALUNYA 1:50.000
Va ser publicat per : ENCICLOPÈDIA CATALANA en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic de Catalunya l’any 1995.
Desprès del primer dia he reflexionat diverses coses sobre el curs, però potser la que m’ha fet pensar més és que un grup de setanta docents que fan un curs basat en el coneixement del territori vol dir que en la mesura a les nostres possibilitats tots posem a la pràctica algunes de les reflexions que es plantegen, ja sigui en el conjunt del grup o en petit comitè, en el nostre centre i amb els nostres alumnes.
Si tots fem alguna excursió durant el curs i aquesta ens suposa un esforç creatiu i logístic per tal de desenvolupar activitats útils pels nostres alumnes i alhora que allò que és incontrolable (trenta o més nens/es en un espai obert, amb ganes de corre i fer sarau) estigui controlats. Aquest esforç individual hauríem de fer que es pogués aprofitar de forma col•lectiva.
Crec que seria important buscar una formula per tal d’estalviar-nos feina i per tant la reflexió és que seria molt interessant crear un espai on hi hagués una base de dades amb varietat de sortides, amb temàtiques, espais, objectius diferents… i així tenir un lloc de referència on buscar el que poder fer amb un grup des d’una inspiració fins a poder aprofitar una part o tot el material que ha preparat un altre professor. I així realment no dedicar-nos tant a pensar i crear material del no res, sinó amb una idea i un material base adaptar-lo a les necessitats dels nostres alumnes.
Fins aviat
Sergi
Hola a tots i totes.
Sóc el Joan Rodríguez i aquest ja és el tercer any que faig el curs, així que sóc dels que van començar i encara continuem.
El primer dia a estat una trobada de vells coneguts i “alumnes” nou, dada vegada som més. Per començar a fer boca, la sortida a “la punta del moll” ha estat força interessant, sobre tot perquè hem pogut veure els diferents cims que tenim a la nostre vora i, tot i que des de lluny, alguns dels llocs pels que caminarem les properes sessions. Llàstima que el temps no era del tot bo, perquè caminar pel moll en un dia de sol i calor és genial. Jo, quan faig footing a l’estiu, és un lloc per el qual acostumo a anar, perquè quan fa molta calor t’assegures que corre la brisa i és molt refrescant.
Estic segur que les properes caminades ho passarem molt bé, ja sabeu, quants més serem més riurem. Fins aviat.
Vaja!
Resulta que a la primera sessió ja va venir un fotògraf.
Vet aquí l’evidència.
http://picasaweb.google.es/crpdelgarraf/ALaPuntaLMoll02?feat=directlink
Gràcies, Francesc.