Dissabte, 6 de març de 2010
Des de l’escola de natura de Can Grau (a Olivella) ens dirigim al puig de la Mola, tot observant la flora, les formacions calcàries i les manifestacions de la fauna d’aquesta zona del massís del Garraf.
Després de l’ascens desfem el camí, ara passant per l’avenc de l’Esquerrà, per tornar al lloc de partida.
Aquí podeu afegir les aportacions a aquesta activitat.
I, mostra fefaent, cliqueu.
Jaime Sebastian 07/03/10.
La sessió d’Olivella va estar molt bé. Vam ser molt ben tractats a Can Grau, on ens van ensenyar les instal.lacions, essent aquestes molt adequades. A la caminada cap al puig de la Mola vam poder contemplar la flora de la zona i el fantàstic paisatge gràcies al bon temps que va fer, on vaig tenir l’ocasió de recollir llavors, activitat aquesta última molt aconsellable en el cas de portar a l’alumnat per aquesta zona. Durant el trajecte els nostres guies i companys ens donaven explicacions sobre la fauna, la vegetació, així com de la formació calcària del terreny. Vam poder gaudir d’una vista extraordinària des de dalt del puig de la Mola, així com contemplar al nostre retorn l’avenc de l ‘Esquerrà, cova aquesta a l’aire lliure del que els nostres alumnes podrien quedar sorpresos per la seva profunditat. L’organització va ser excel·lent, i vam tenir al nostre servei un autocar per l’anada i la tornada.
Gràcies.
Hola a tots,
La sortida del dissabte a Can Grau i la Mola em va agradar molt. Les vistes de de dalt de la mola eren molt maques, i em va semblar impressionant la profunditat de l’avenc de l’esquerrà.
No obstant, pels alumnes que tinc aquest curs, (un P3) la segona part de la sortida em sembla una mica perillosa i la primera part una mica dura per nens i nenes tant petits.
Crec que el que podríem fer seria un tomb pel voltant de la casa de can grau, observar el paisatge, fer-los adonar del tipus de plantes que hi podem veure o buscar plantes aromàtiques per poder fer un herbari o una bossa d’olor.
Fins la propera sortida.
Hola a tots,
respecte a la sortida del dissabte a Can Grau i la Mola, pensem que seria adequada pel cicle superior de primària i es podria adaptar a la resta dels cicles. Concretament a l’educació infantil podríem fer el camí només fins a la roca calcària erosionada per la pluja. D’aquesta manera treballaríem el margalló, els pins i algunes plantes aromàtiques. Per portar-ho a terme donaríem als nens unes imatges i ells haurien de trobar allò que veuen a la foto durant el camí.Com a curiositat podríem mostrar els fòssils de peix i la roca erosionada. A partir d’això podríem fer l’activitat de dibuixar el que més els ha cridat l’atenció del recorregut..disposem d’algunes fotografies de la sortida, com les podríem adjuntar?
La sortida que varem fer a Mas Grau va ser la manera de conèixer un recurs que tenim pròxim a nosaltres, les instal•lacions estan molt bé i ofereix un ventall de sortides molt variat des de parlar de la vegetació, fauna, geologia…
El que a mi m’ha fet reflexionar es el que ens va comentar el monitor de la casa: la majoria de grups venen de fora i es veritat el meu IES de Vilafranca del Penedès va per la zona del Cadi a les colònies de primer d’ESO. Per tant el coneixement d’aquesta casa de colònies ens permet plantejar unes sortides curtes o colònies en un territori pròxim i a més a més en un moment de crisi econòmica la proximitat física ens ofereix un preu de Bus més baix i per tant que aquest impediment sigui menys important alhora de mobilitzar l’alumnat per que participi.
Hola a tothom,
El passat dissabte vam fer una sortida a Olivella visitant la casa de colònies de Mas Grau, vam pujar a la Mola i vam visitar l’avenc de l’Esquerrà, descobrint així la fauna, la vegetació i altres curiositats de la zona que ens anaven explicant.
Com a professors de llengua, considerem una sortida interessant per poder treballar el vocabulari de la fauna i la vegetació de la comarca. En aquesta sortida, l’alumnat hauria d’elaborar unes fitxes amb el nom i dibuix de les plantes i animals de la zona. I, després, haurien de buscar el nom científic que tenen fent ús de les noves tecnologies.
Nosaltres, a l’igual que altres companys/es, també disposem d’algunes fotografies de la sortida. Com les podríem publicar/adjuntar?
Fins a l’altra sortida!
Adéu.
Paco Llinares, Mila Camí, Irene Sin i Paqui Riverola
La sortida anomenada “Olivella”, ha estat molt interessant.
Tot partint de Can Grau, seu d’una Escola de Natura, i on ens van atendre d’allò més bé, amb explicacions d’activitats que es realitzaan amb Escoles juntament a l’actuació com a “casa de colònies” que és, i ben esmorzats amb un bon cafe amb gal.letes, vàrem endegar la pujada al Puig de la Mola de 534,7 m d’alçada,a la Serra de Les Conques.A l’anomenada Torre de la Guaita, es troba el vèrtex geodèsic que marca el cim. És impressionant la vista, a cavall entre les comarques del Garraf i de l’Alt Penedés, que es divisa desde la Mola.
És un mirador esplèndid d’aquests entorn oriental del Penedès i del massís del Garraf i s’observa a la perfecció unes serralades de suaus inclinacions, característiques d’aquest lloc.
Durant la pujada podem observar les dolines ; la riquesa de la fauna i flora del lloc, en les que destaca l’endèmic (a Europa) Margallò.
Camí de baixada vàrem visitar una de les peculiaritats de la zona :l’avenc de l’Esquerrà de 209 metres de fondària, amb 50 metres de primera caiguda lliure, i que segons ens vàrem comentar és una de les formes endocàrstiques més importants del massís del Garraf doncs són un viu testimoni d’una carstificació pretèrita molt important.
Apart de per sí constitueix una bona excursió pels alumnes de Secundària, desde el punt de vista assenyalat, voldria fer una petita aportació matemàtica, que no sé si és coneguda, però trobo, força interessant i/o curiosa.
Es pot plantejar als alumnes si saben calcular quina és la distància màxima que poden observar desde el cim de la Mola (sempre que no hi haguessin impediments no naturals que impedeixin la visió , com antenes¡, ec..)
Com sabeu, la distància es pot trobar fàcilment a partir d’una senzilla aplicació Pitagòrica :
s=?(12740.h), on h és l’alçada en Km.
Així doncs podem concloure que desde la Mola podem visionar fins 82,53 Km.
També és molt curiosa la dada de trobar els kilòmetres quadrats que veiem en totes les direccions de l’espai desde una alçada determinada :
!!Només cal que multipliqueu , 40000 per l’alçada !! :40000.h
Així, en el cas de la Mola : Els càlculs ens diuen que veiem 21388 Kilòmetres quadrats ! (amb un error de menys de 0,1%).
Sempre en condicions normals de visibilitat, lògicament.
S’obre un ventall molt ample de possibilitats quan començem -amb els alumnes- a calcular distàncies i àrees desde diferents elevacions : Montserrat, Everest, o qualsevol alçada de les que visitem.
Salutacions a tothom!
He vist, després d’enviar el mail, que la fòrmula de la s té una errada tipogràfica: el interrogant que surt significa l’arrel quadrada :
La s és doncs l’arrel quadrada del producte de 12740 per l’alçada.
!Els problemes de no disposar del procesador de matemàtiques en tots els aplicatius!
La sortida a Olivella per mi fantàstica! (Tot i el mareig i la por en el autocar…)
Crec que en els INS podem treballar ecosistemes, flora i fauna de la zona i fins i tot fitoparàsits (algú em pot dir com penjar una foto??, el grup que ens vam “perdre” vàrem trobar un pi amb una formacio arrodonida en una de les branques causada per un fong, prometo quan la inspiració me torni explicar-ho millor) i geològicament podem tractar tot el tema de meteorització, relleu càrstic, aqüifers…
Esperant la propera. I rumiant com ensenyar-vos la foto!!
Hola a tots,
Sóc nova als Tastets, però la veritat és que estic molt contenta de ser-hi.
La primera sortida, tot i que el dia no acompanyava, em va semblar força bonica i em va fer sentir com si allò que veia no fos del meu poble: sóc de Vilanova i no havia anat mai fins la punta’l moll.
Quan a la segona sortida voldria dir que, a part del bon dia i del bon clima que es respirava entre la gent i l’amic caní que hi venia, va agradar-me pujar a La Mola i divisar des d’allí tres de les nostres comarques. No em va agradar tant, però, veure les branques i matolls tallats i deixats de la mà de Déu com si fossin pires a punt d’encendre. M’agradaria saber el motiu d’aquesta deixadesa.
Pedagògicament dir que jo, des de l’àrea de Llengua castellana i Literatura, treballaria la descripció del paisatge (més endavant ja parlaré una miqueta més de com fer-ho, ja que aquest tema es podrà aplicar a qualsevol de les sortides). Tanmateix em faria por emportar-me els alumnes (faig 3r d’ESO) per aquells camins i, sobretot, a prop de l’avenc de l’Esquerrà.
Fins el dia 20.
Hola a tots i totes,
Si deixem de banda la sortida del primer dia, podem dir que hem fet la primera sortida pel Garraf, al Puig de la Mola, a la serralada litoral per tot el sistema costaner. És el primer cop que he accedit a un dels sostres comarcals del Garraf.
Hem d’agrair les atencions prestades per la gent de Can Grau, l’escola de natura que convè tenir-la en compte per dates properes, del final de curs o a l’estiu. Gràcies també al “nostre guia particular” durant el trajecte cap a la Mola. Per a mi ha estat una sortida agradable i entretingunda, he trobat un camí típicament calcari, com correspon a les montanyes del Garraf i ha sigut curiós trobar-te en un punt de divisió de tres comarques. A més les panoràmiques del Puig de la Mola presenten, respecte de les sortides de l’any passat, unes vistes panoràmiques cap a l’interior molt maques. Fins dissabte vinent.
Salutacions a tothom
Jesús Martos
Hola!
Després de la visita a Can Grau que vam fer l’ altre dia, ens hem plantetjat la possibilitat de treballa-ho amb el nostre alumnat. Per exemple, amb nens/es de P-5 i CI es podria fer un treball previ a partir del conte “Així és el parc natural del Garraf”, editat per la diputació de Barcelona. Posteriorment podem fer una sortida a Can Grau per observar la vegetació i reconèixer el margalló com a una de les plantes autòctones de la nostra comarca.
Amb l’alumnat de CM i CS triem el conte “La Xara i el Pau i l’àliga perdiguera”,amb el que fem un treball de vocaburari previ,com per exemple parlar de que és un avenc. El dia de la sortida podem intentar pujar al puig de la Mola, vèrtex de les tres comarques. Pel camí podem observar com la roca calcària ha creat un paisatge ric en formes càrstiques: avencs, dolines i rasclers.
Fins aviat!
Hola a totes i tots,
Jo també sóc nova al grup de tastets i i em bé molt de gust caminar per aquesta part del territori tan proper i gaudir d’aquests paisatges extraordinaris, per exemple el de can Grau i la Mola.
La meva proposta: Excursió per a grups de la ESO, es centraria en el conjunt del paisatge. A través d’un itinerari per grups (Partint de la observació, classificar i la interpretar aquest paisatge. Prèviament es podrien consultar llibres de vells/actuals viatgers (geògrafs, naturalistes)
Observació: Impressions, característiques, elements del paisatge ( vegetació, geologia…). Intervenció humana
Quadern de camp: notes o bé fitxes sobre tipus de sòl, roques, fauna, vegetació.., recollida de mostres
Interpretació: a partir de les dades obtingudes elaborar conclusions
OBJECTIUS
. Explorar i descobrir el paisatge
. Captar els trets més significatius
. Explicar un grup a l’altre el que han observat i les seves conclusions
. Contrastar la informació i interpretació de cada grup
. * També es pot orientar la sortida a un tema concret: estudi de flora, geologia…
En fi que hi han moltes possibilitats.
Materials:
Mapa topogràfic
Bruixòla
Càmera fotogràfica
quadern de notes….
Salutacions
Alba Molas
EL NOSTRE KARST
Àmbit de la proposta didáctica:
Activitat dirigida a alumnat de 4 ESO, de la optativa de Biologia-Geologia, i transversalment amb la optativa de Física i Química. ( Normalment hi ha molt alumnat coincident en ambdues matèries optatives)
Activitats prèvies a l’ aula:
Material necessari:
Llibres de text de Geologia i de Química
Taula periódica
Productes químics implicats
Mostres de diferenst tipus de roques, especialmente de calcàries
Fotos i/o documentals de diferents procesos karstics
Mapa espeleológic comarcal
A Biologia –Geologia:
• Tipus de roques
• Roques calcàries. Visualització i identificació de les mateixes
• El procès de karstificació
• Exemples comarcals de zones karstiques
A Física i Química
• Substàncies químiques implicades en el procès de karstificació
• Visualització de les mateixes
• Reaccions químiques que s’ hi produeixen, formulació, igualació i identificació dels reactius i dels productes de cada una.
L’itinerari:
Can Grau i voltants, dins el Parc Natural del Garraf
L’horari:
Sortida de l’ IES a primera hora del matí ( 8:00 o 8:30), per tal d’ arrivar a Can Grau al voltant de les 9:00.
Sortida de Can Grau: 13:00 per arrivar a l’ IES a les 14:00
Logística:
El transport: Autocar
Activitat pràctica: Taller sobre el karst a Can Grau, amb:Identificació del procès “ in situ”, en un itinerari pels voltants. Visualització de marques, forats, avencs…provocats per l’ aigua a les roques calcàries.
Cal portar:
Sabates per caminar bé. Bosses per guardar mostres de roques
Llibreta de notes. Llapis, goma, colors
Hola a tothom!!
Just un dia abans de trobar-nos de nou he entrat al bloc perquè fa dies que vull aportar el meu granet de sorra i no trobo mai el moment. La sortida de la Mola la vaig trobar molt interessant i entretinguda (encara que pujant me´n vaig adonar de que els anys no passen en va però que els temps de la “vella xiruca” no s´obliden). Un cop a dalt no vaig ser capaç de recordar la darrera vegada que hi havia estat però el sol fet de gaudir de nou d´aquella vista ja va valer la pena. Em va sobtar molt saber que ens trobàvem a l´encreuament de tres comarques. Això, suposo que per associació d´idees, em va portar un dubte que suposo que algú de vosaltres em podrà respondre. És només una curiositat. Hi ha un punt, al qual vaig pujar fa temps des del Mas de l´Artís en direcció al Pic de l´Àliga, que s´anomena “Les Tres Partions” (no sé ben bé com s´escriu)i em van dir que dividia tres termes municipals. Algú sap quins són? Fa dies que hi donem voltes i no acabem de veure-ho clar. Bé, demà en parlem!!