GREGOR MENDEL. Enviat per Anna Calsina i Èlia Martínez

Gregor Johann Mendel va néixer el 22 de juliol del 1822 a Hyncice (Moràvia, actualment República Txeca). El 1843 va ingressar en el monastir augustinià de Brno (Moràvia); posteriorment va estudiar matemàtiques i ciències en la universitat de Viena.
Per tal d’estudiar la variació i l’herència, Mendel va fer els seus experiments en el jardí del monestir de Brno. Entre 1854 i 1863 va cultivar i examinar gairebé 27000 pesoleres, fixant-se només en un o dos caràcters cada vegada. Mendel va publicar el seu treball l’any 1866, però el seu article va tenir poc ressò entre la comunitat científica. El 1868, Mendel va ser elegit prior del monastir, on va morir el 1884. L’any 1900, tres biòlegs, després de realitzar diversos encreuaments, van arribar a conclusions molt semblants a les de Mendel. També van redescubrir l’article de Mendel i van reconèixer la seva prioritat.

01_mendel_pu.jpg

Les tres lleis descobertes per Mendel van ser:
1. Quan es creuen dues varietats pures d’una mateixa espècie, els descendents són tots iguals i poden assemblar-se a un o un altre progenitor o a cap d’ells.
2. En creuar entre si els híbrids de la segona generació, els descendents es divideixen en quatre parts, de les quals una s’assembla a la seva àvia, una altra al seu avi i les dues restants als seus progenitors.
3. En el cas que les dues varietats de partida difereixin entre si en dos o més caràcters, cada un d’ells es transmet d’acord amb la primera llei amb independència dels altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *