Excursió al Turó de l’Home

Excursió al Turó de l’Home

1. Descripció de l’activitat principal

 L’excursió al Turó de l’Home és una caminada que comença molt a prop de Santa Fe del Montseny, a l’indret de la font dels Passavets.

Des d’allà, un camí molt ben senyalitzat per la Diputació ens remuntarà uns cinc-cents metres de desnivell dibuixant ziga-zagues per la fageda de la cara nord del Turó de l’Home.

En sortir de la fageda divisem el cim i arribem a l’aparcament de vehicles de coll Pregon. Els últims metres es guanyen descrivint una volta de 360 graus fins al punt culminant.

Tot seguit desfarem un tros curt fins trobar el collet que uneix el Turó de l’Home i la carena de Les Agudes. Ens adrecem a aquest cim veí, però ben aviat trenquem a la dreta, muntanya avall, fins la font del Briançó. El camí, actualment senyalitzat com a sender de petit recorregut continuarà descendint fins travessar la riera de Passavets i retrobar el punt de sortida.

2. A qui s’adreça

Aquesta activitat s’adreça a alumnes de cicle superior de primària. En especial als d’escoles que estiguin en l’àmbit del Montseny o en un radi d’una hora d’autocar des de l’escola (compatible amb els horaris d’una jornada de primària).

Viure l’ascensió dels Passavets és posar en contacte l’alumne amb l’essència i l’emblema del Montseny.

3. Activitats complementàries

L’ascensió al Turó de l’Home justifica l’excursió des del punt de l’activitat física a bastament. Ara bé, aquest entorn privilegiat, és també el catalitzador de les següents activitats de l’àrea de medi:

 3.1  Estimacions quilomètriques: quilòmetres recorreguts per l’autocar des de l’escola fins la font dels Passavets

 3.2  El bosc caducifoli: la fageda; treballarem el nom, aspecte segons època de l’any, raonament sobre el sotabosc pobre i la convivència amb l’avetosa

 3.3  Unitats de relleu: serralada litoral, serralada pre-litoral i depressió pre-litoral; la humanització i les vies de comunicació respecte de les unitats de relleu

3.4  El Montseny: etimologia, situació comarcal, situació en les unitats de relleu del punt anterior, els submassissos, les alçades màximes de cada submassí

3.5  Construcció d’una cabana o refugi de supervivència a la fageda. Activitat lúdica que pot aportar una mica d’emoció a la sortida.

4. Desenvolupament de les activitats complementàries

Cal fer grups de treball (d’unes 4 persones) i repartir una còpia del Dossier del Turó de l’Home.  (Fulls en word que us ajudaran a sistematitzar les feines proposades en el punt anterior).

Caldrà anar omplint el dossier en determinats moments de l’excursió: just abans de començar a caminar i a mitja pujada per parlar de la fageda i l’avetosa. A Coll Pregon (aparcament just a sota del cim) tindrem molt bona vista per explicar les unitats de relleu i els submassissos del Montseny.

Hores després, si ens queda temps, podem aprofitar branques seques i les gruixudes catifes de fulla seca de la fageda per demanar als alumnes que construeixin uns refugis de supervivència com el que mostra la fotografia del dossier.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *