EDAT CONTEMPORÀNIA

1789                                                                          2009

LA REVOLUCIÓ  FRANCESA                                                           ACTUALITAT

L’edat contemporània comença amb la Revolució Francesa i el seu crit d’ IGUALTAT, FRATERNITATI LLIBERTAT.

[slideshare id=629913&doc=revfrancesa-1222881542950416-8&w=425]

S’acaben els privilegis per a la noblesa: TOTHOM ÉS IGUAL DAVANT LA LLEI.

El segle XVIII és un segle de revolucions, com la revolució Industrial amb la invenció de la màquina de vapor.

Amb la seva aplicació a la indústria i al ferrocarril, Catalunya reprèn l’activitat econòmica, l’activitat política i l’activitat artística: LA RENAIXENÇA.

 L’any 1848 es fundà el primer ferrocarril  de la península: Barcelona – Mataró.

El segle XIX fou dolent perquè va arribar una malaltia per a les vinyes: LA FIL·LOXERA. Portà un declivi econòmic molt important.

Picamoixons va participar activament de la vida política durant els segles XIX i XX, però l’aixecament o insurrecció militar del 18 de juliol de 1936 per part del general Franco i les tropes franquistes, portà a l’estat espanyol i a Catalunya a una guerra civil que acabà amb la democràcia durant molts anys.

El  1976 començà de nou una nova època democràtica, la qual cosa ha permès a Picamoixons organitzar-se en una Entitat Municipal Descentralitzada de Valls des del 1996.

Picamoixons en l’actualitat :

A Picamoixons, actualment, hi ha una Escola Pública, un Bar “Societat Recreativa”, un restaurant “L’Esportell del Bou”, l’església , una pista poliesportiva descoberta, amb una magnífica piscina, una tenda de queviures, un forn de pa, una farmaciola, una caixa d’estalvis i dues perruqueries.  La cooperativa agrícola i la paperera catalana, són dos eixos vertebradors del poble. Al llarg de cada any és celebren dues Festes Majors, diversos actes culturals com ara teatre, sessions de cinema a la fresca, la pedalada (gener), etc.. i grans menjades populars com ara La Paella (1 maig), Conill amb Samfaina a l’agost, la Sardinada Popular per la festa major d’estiu. L’ EMD (Entitat Municipal Descentralitzada), més o menys i en paraules planeres ve a ser una mena d’independència administrativa de Valls, que és d’on realment depèn. Però bé, els picamoixonencs no s’hi capfiquen gaire.
L’ EMD o ajuntament actual, està format per cinc persones, després de les eleccions celebrades.

LA PAU I L’ECOLOGIA

Durant tot el segle XIX, que comença l’edat contemporània, es van viure moltes vicissituds internes en tot el país (revolucions, conflictes armats, aixecaments militars…) i es va viure molta inestabilitat política i social, la qual cosa tingué com a conseqüència, que no poguéssim seguir el ritme del progrés dels altres països d’Europa occidental.

Catalunya, però, obria les bases del catalanisme amb LA RENAIXENÇA.

Ja en el segle XX, totes les tensions acumulades, van esclatar en una guerra civil molt cruenta. Quan va acabar, els vencedors van governar sobre els vençuts que havien lluitat per la democràcia i la república, i el país va viure en la pobresa i l’escassetat.

Finalment, la recuperació econòmica dels anys setanta i la retrobada democràcia en acabar-se la dictadura, ha permès un millor benestar social dels ciutadans.

És per això que durant el segle XX s’ha vist una nova manera d’entendre el món: donar resposta als conflictes sense necessitat d’arribar a utilitzar la violència: el pacifisme.

 L’ecologisme va néixer com a resposta als problemes que ha anat creant i encara continua creant arreu del món, el desenvolupament industrial. L’esgotament dels principals recursos naturals, la contaminació de l’atmosfera i de les aigües, la desforestació i la destrucció de la capa d’ozó, entre d’altres són les principals preocupacions dels ecologistes, i proposen mesures alternatives que no impliquin la destrucció del medi ambient.

BIBLIOGRAFIA

. Rius i Jové: Aproximació a la història i a la toponímia de Picamoixons. Ed. Cossetània. Col·lecció: Rocabruna, Picamoixons 1997.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *