Festa Major del Prat

FESTA MAJOR DEL PRAT

Xamosa i galana

la vila del Prat

reviu d’emoció

ballant la sardana

de Festa Major.

Petits i grans,

belles donzelles,

nobles galans,

formen anelles

dant-se les mans.

Ja la cobla llença

un bell contrapunt,

cant de germanor

i el poble comença

el seu ball millor.

Oh! Festa Major del Prat,

la més bella i més galana

que saluda el Llobregat

amb el cant d’una sardana.

Ets un gran jardí florit

de roses i clavellines,

un bressol d’argent brunyit

de galans i de fadrines.

Sota el teu cel blau reviu

la gran festa catalana

i fins l’ocell surt del niu

per puntejar la sardana.

Com que ets dels pobles bonics,

sempre la sort t’acompanya,

abraçant-te els teus amics

que són el mar i la muntanya…

A l’apuntar la tardor

ja el Prat s’engalana

ballant la sardana

de Festa Major,

la la la la.

Oh!, hermosa vila del Prat,

la més bella i més galana,

la Festa Major ha arribat:

el més bonic… la sardana.

Durant la Festa Major de 1945, en concret el divendres 28 de setembre, es va estrenar al Prat una sardana que ha fet història. Es tracta de la “Festa Major del Prat”, amb lletra de Ferran Casanovas i Civit i música del compositor Jaume Ventura i Tort.

Però abans de parlar d’aquesta sardana, retrocedim en el temps fins fa més de cent anys. Perquè va ser justament durant la Festa Major de 1906 quan, a iniciativa d’un agent de borsa gironí, de nom Rosendo, la cobla La Principal de Peralada interpretava la primera de les sardanes que consten en la història d’aquesta dansa en el nostre municipi.

Des d’aquella primera iniciativa són moltes les rotllanes que s’han anat fent i desfent al Prat, sovint a la plaça de la Vila, teixint a poc a poc un moviment sardanista que forma un dels eixos importants de la vida cultural pratenca del s. XX i inicis del XXI. Si fa cent anys aquella primera sardana devia despertar la curiositat dels pratencs de l’època, avui en dia aquesta dansa popular, el ball nacional de Catalunya, s’ha incorporat amb tota normalitat dins del calendari festiu del municipi.

En l’actualitat, l’entitat cultural Amics de la Sardana, una secció d’Amics d’El Prat, és molt activa tant al Prat com arreu de Catalunya, on participa en bona part de les trobades sardanistes que s’organitzen a les diverses poblacions de la nostra geografia. Si esteu interessats en aquesta dansa, no dubteu de contactar amb ells.

Tornant a la nostra composició, ja hem dit que l’autor de la lletra va ser en Ferran Casanovas i Civit (Reus, 1915 – El Prat de Llobregat, 1993), un home molt vinculat a la vida cultural pratenca. En Fernando, com se’l coneixia (pronunciat fernandu), tenia una botiga de queviures al carrer d’en Ferran Puig. Entre d’altres coses destacà com a poeta, actor i autor teatral. També fou tinent d’alcalde i conseller de l’Ajuntament. Com podeu comprovar vosaltres mateixos, la lletra que va escriure en Ferran Casanovas està carregada de vitalitat i entusiasme, sentiments que es respiren sempre en moments festius com els d’una Festa Major.

Per altra banda, l’autor de la música va ser el seu amic en Jaume Ventura i Tort (L’Hospitalet de Lloobregat, 1911 – 1985), cèlebre compositor de sardanes. Aquest autor tenia una forta vinculació amb el Prat i, inspirant-se en el nostre municipi, creà altres peces musicals com ara “El vell carrer”, “Ma terra plana”, L’Aplec d’El Prat”, “Els Amics d’El Prat” o “Sóc d’El Prat”.

Tot i tenir més de mig segle d’història, la sardana “Festa Major del Prat” continua sonant cada any pels carrers del nostre municipi (en l’inici i final diari de la Xarxa d’altaveus de la Festa Major) i es continua dansant quan El Prat balla sardanes. És un peça tan viva que enguany tres joves grups musicals pratencs han decidit versionar-la.  Es tracta de la versió tradicional dels Gaiters del Llobregat, la versió salsera d’Iñaki Ezcurra i la versió pop-folk de Pigmy. En aquest web podeu escoltar tant la versió original de Jaume Ventura i Tort com aquestes tres versions tan recents. I si sou aficionats a la música i voleu provar de tocar aquesta sardana, doneu un cop d’ull a la partitura actual.

Activitats (clicar a sobre)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *