Actualment, la cal·ligrafia es troba en perill d’extinció?, amb aquesta pregunta iniciàvem fa uns dies, un debat en un dels fòrums d’un curs d’estiu que estic realitzant.
Actualment ens trobem en un moment de canvi, tant a nivell social com educatiu. A les escoles estem variant la metodològia, s’ha fet una revisió profunda del procés lectoescriptor, cada vegada més es parla dels llibres digitals, d’ordinadors a les aules, de pissarres educatives…però, dins d’aquest panorama, quin paper o en quin lloc situem la cal·ligrafia?
La lletra sempre ha estat un dels aspectes que ha amonïnat més als mestres, especialment en els cursos més petits de Primària i a l’Educació Infantil. Per treballar aquest aspecte i per aconseguir que els nostres alumnes tinguin bona lletra, hem posat en pràctica tot un seguit d’estratègies i recursos, sovint molt mecanitzats (còpies) i poc funcionals, que han generat poc interés en els alumnes i desmotivació cap a l’aprenentatge. Però què vol dir fer cal·ligrafia? aquesta és una qüestió a tenir en compte ja que, quan dialoguem amb els companys de professió t’adones que no tots tenim el concepte dee què és la cal·ligrafia, ni com s’ha d’ensenyar, ni quin és l’objectiu final.

La veritat, és que el treball de la cal·ligrafia a l’escola ha anat millorant amb els anys, s’han anant evitant les feines mecàniques, insistint molt més en els exercicis motors, generant escrits funcionals, etc. Però la realitat és que com he dit abans estem en un moment de canvi i és normal que en plena era tecnològica, es generin discussions respecte la lletra. Àngels Prat, docent de la UAB i menbre del Departament de Didàctica de la Llengua, proposa a l’article Escriure a mà: present i fútur,:una sèrie de qüestions que ens permetran fer una reflexió sobre el tema; s’ha d’ensenyar a escriure a mà en plena època de la comunicació electrònica?, L’escola ha d’esmerçar temps per ensenyar a fer una lletra ben feta si els ordinadors n’aconsegueixin centenars de tipus i totes perfectes?, Què ha de fer l’escola en referència a lal lletra?, Hi ha una lletra més útil, més fàcil que una altra en els primers aprenentatges?…
Des del meu punt de vista no podem deixar de banda el treball de la cal·ligrafia igual que és important dominar les noves tecnologies. S’ha de trobar l’equilibri, hem de trobar el camí on les tecnologies puguin caminar al costat del llapis i del paper. La combinació de totes dues coses és important, els nostres alumnes es sentiran molt més atrets per l’ús dels ordinadors, però no cal perdre el nord, utilitzar els llibres de text i el llapis i el paper es necessari, no tant sols perquè contribueixes a desenvolupar la psicomotricitat fina, sinó perquè la cal·ligrafia és un mitjà d’expressió artística.