Moltes persones, arrel del batibull ocasionat a les places del país durant la recerca d’un nom per a la nova dansa, comencen a demanar a crits coneixement concret al voltant de la sardana curta. És una bona notícia!
El Grup de recerca No em toquis els pops! ha considerat oportú aglutinar sota aquest article alguns enregistraments coreogràficament il·lustratius de sardana curta i el seu context, tot i ser conscients que la millor manera d’integrar la sardana al coneixement propi és a plaça al costat d’altres balladors iniciats. (i no a través d’una pantalla!)
L’any 1976-78 en Peret Blanc toca un parell de sardanes curtes a les persones que el van anar a veure. Ningú parlava de sardanes curtes en aquell aleshores. Ni les ballava! (excepte en algun racó del país com veurem aviat) Però en Peret les tenia al seu repertori.
L’any 1984 Carles Mas publica el llibre Introducció a la tècnica coreogràfica del contrapàs, premi Aureli Capmany de la diputació de Barcelona on ja hi ha recollides indicacions sobre la sardana. Això vol dir que ja feia dies que remenava contrapassos i sardanes als arxius del país.
L’any 1994 Clau de Lluna publiquen una sèrie de vídeos didàctics per aprendre a ballar. (Aleshores ja feia uns anys que s’havia reintroduït la sardana als peus dels balladors del món del folk però, com us hem explicat abastament, el que ballaven ja aleshores en realitat era la nova dansa sota el nom de “sardana curta”.)
Anys després, la Lali Ros va fer la feina de digitalitzar les cintes de VHS de Clau de Lluna per tal que se’n poguessin penjar a la xarxa alguns fragments que necessitava per a ensenyar a ballar els seus alumnes.
Hem recuperat el fragment de la sardana curta on es veu com s’explica Rafael Angelats, l’informant de Banyoles. Els estudiosos diuen que va ser una sort poder treballar amb ell per fer caminar de nou la sardana curta, que gairebé s’havia deixat de ballar a tot arreu. També diuen que amb el temps van veure que als passos de dansa que relatava i posava en pràctica hi posava un punt d’estil personal que cal tenir en compte.
Pep Coca, compositor de la preciosa sardana “la barroca”, també el publica al seu canal amb la següent explicació: “LA SARDANA CURTA”. Fragment de “Ball a la plaça”, Generalitat de Catalunya, 1994. Rafael Angelats i Carles Mas, coreologia. Música: Clau de Lluna: Cesc Sans (flabiol i tambor), Perepau Ximenis (cornamusa), Francesc Tomàs Panxito (mandola) i Pep Coca (contrabaix). Colla de balladors heterogènia. Guió: Carles Camps i Francesc Tomàs. Realització: Carles Camps. Besalú, maig 1994
I els mestres de dansa de la Clavellinera ens diuen a la xarxa qui en són els balladors a plaça: Rafael Angelats a la seva dreta Marta Pelleja, Josep Ahumada, Neus Llebaria, Joan Munté, Roser Amorós, Ramon Cardona, Àngels Massana, Natàlia Rocamora, Josep Lluís Figuerola, Lídia de Mena, Carles Mas, Charo
Paral·lelament, l’Esbart Dansaire Montgrí estrena l’any 1994 l’espectacle “Trencats i seguits” a la plaça de Torroella de Montgrí plena com un ou. Jaume Nonell, ideòleg de l’espectacle, cerca fer un recorregut històric des del contrapàs, passant per la sardana curta i els ballets i arribant a la sardana moderna i els punts lliures.
Per a fer la posta en escena de sardana curta i contrapàs, treballen de la mà de Lluís Albert i els contrapassaires que l’any 75, en la commemoració del centenari de Pep Ventura, havien tornat a fer reviure el contrapàs cerdà de Torroella tot demanant ajut als balladors que ja l’any 23 l’havien posat en solfa. També treballen amb en Rafael Angelats, amb el qual tenien una bona amistat.
D’aquella actuació, s’elabora aquest vídeo recollit en nou capítols. De tota manera, el primer enregistrament es fa sense unes bones condicions tècniques i per això el 2002 a Sant Celoni, el Grup Montgrí Dansa i la cobla Marinada, tornen a gravar l’espectacle en unes millors condicions audiovisuals que reproduïm a continuació.
Al maig del 2016 trobem aquesta posta en escena il·lustrativa a la plaça de Santa Clara de Castelló de la Plana a càrrec del grup de balladors Trencadansa en el marc del XXIII Festival de danses de l’antiga Corona d’Aragó. Com ens conta Miquel Flores, els balladors en aquesta ocasió són Núria Vinyoles, Ferran Vilà, Eduard Silvente, Nani Moral, Jaume Carmona, Xavi Rota, Raquel Terraza i Núria Moradell. Els músics que interpreten la sardana Bon dia, Elionor són la Patri Garcia i en Màxim Carlavilla.
Al 2019 la companyia de música i dansa Xuriach publica un acurat disc-dvd sobre dansa antiga on fan una referència explícita a la sardana curta. A la part del dvd es pot veure com la ballen a plaça.
Els balladors en aquesta ocasió són: Anna Romaní, Joan Codina, Anaís Falcó, Carles Mas, Lídia de Mena i Xavi Rota i, a part de l’aire i l’estil, es pot veure clarament com reparteixen la sardana.
També al 2019, a Torroella de Montgrí s’elabora un migmetratge commemorant els 25 anys de l’estrena de l’espectacle “Trencats i seguits”, on continuen ballant fidelment a les ensenyances dels que els van precedir. Vegeu-ne el tràiler.
Per acabar aquesta secció us compartim un tutorial exprès de sardana curta (que vol dir que està explicat molt ràpid i a l’estil dels joves) que recull el projecte DACATRÀ (2021) que té per objectiu acostar la música tradicional a l’escola.
Els balladors en aquest tutorial són: Màxim Carlavilla, Anna Agudo, Joan Codina i Guida Sellarès i es pot veure com combinen dos punts de sardana diferents a la ballada final.
El 2023 Pompili Massa i Pujol publica la Història de la sardana i la baula perduda on també posa cullerada en els orígens i l’evolució de la sardana.
Tothom pot tocar i ballar sardanes! És un art a l’abast del poble. Però no n’hi ha prou amb només visualitzar aquests quatre vídeos il·lustratius de la sardana curta que són els que el Grup de recerca No em toquis els pops! hem trobat a l’abast i hem considerat adients per il·lustrar el tema que ens ocupa.
Si voleu aprendre a tocar i ballar sardanes amb aire de sardana, val la pena que us acosteu als mestres de música i dansa del país que s’han immergit en el gènere. De cor.
Tot està per fer i tot és possible!
Grup de recerca No em toquis els pops!
març 2025
PD. Si teniu coneixement d’algun enregistrament que complementi aquest material recopilat, feu-nos-ho saber! nomtoquiselspops@proton.me