Bones pràctiques

Per tal de poder-la ballar amb estil, us deixem a continuació alguns vídeos de bones pràctiques perquè us pugueu inspirar a l’hora d’interpretar la dansa catalana de nova creació (encara sense nom).

 

Souleiado French Dance Group

En aquest vídeo podem veure una brillant actuació de la dansa de nova creació on el grup Souleiado, d’Austràlia, broda la interpretació tan en el pas de txa-txa-txa com en el de polca. La música, interpretada de manera que se’n va cap a arrels celtiques, amb un 6/8 ben articulat i amb un tempo accelerat, acompanya la dansa de nova creació de manera excepcional.

per a més informació segueix l’enllaç del vídeo i de la seva pàgina web

 

Aplec de Riudoms

És meravellós veure que aquesta dansa de nova creació arriba, fins i tot, a fer-se un lloc als aplecs de sardanes entre sardanistes de renom. En aquesta ocasió fan servir una música que no li escau gens a la nova dansa. Tot i que té un tempo ràpid, que ja aniria bé, a la part B popeja amb excés, cosa que permetria fer la molla clarament i no ens interessa. El Grup de Recerca No em toquis els pops! recomana no utilitzar músiques que popegin per tal d’evitar confusions inútils. Els balladors, d’una manera totalment antinatural, eviten fer la molla a consciència fent una bona execució de la dansa de nova creació.

per a més informació segueix l’enllaç del vídeo

 

Tucson Folkdance

En aquest vídeo podem veure didàcticament com s’ensenya la dansa de nova creació més enllà de les nostres fronteres, en aquest cas a Estats Units. És magnífic veure com preparen el pas de txa-txa-txa, amb un canvi de direcció corporal, a l’últim pas de polca de la part B. La música també és encertada: tempo ràpid i aire de corranda amb un 6/8 tirat endavant.

per a més informació segueix l’enllaç del vídeo i de la seva pàgina web

 

Esbart Vila del Vendrell

Els esbarts estan acostumats a ballar tot tipus de danses. El del Vendrell encara té la dansa de nova creació una mica verda. Tot i això es poden observar els passos de txa-txa-txa i de polca perfectament. En aquest cas, la cobla interpreta la dansa de nova creació correctament, amb un 6/8 clarament de corranda que impedeix de totes totes poder fer la molla, que espatllaria la dansa de nova creació, evidentment. Tot i que la cobla toca el ritme de negra dues corxeres típic de la sardana a la part B, amb encert el toca sense l’aire de sardana característic. Aquest fet fa que el públic acompanyi els músics amb palmellades a tempo (típic de les corrandes) enlloc de fer el típic “tots som pops” tot rendint-se a l’evidència: no és una sardana.

per a més informació segueix l’enllaç del vídeo i de la seva pàgina web

Ballada caòtica

En aquest cas, publiquem aquest vídeo perquè es pot veure clarament que els balladors estan ben desorientats. Uns quants proven de ballar una sardana amb pops, sigui a l’estil de la sardana curta o sigui a l’estil de la sardana llarga. Alguns, estan aprenent sobre la manxa el que poden però uns altres ja ho han entès tot i ballen, com si fos la cosa més natural del món, a l’estil de la nova dansa!

per a més informació segueix l’enllaç del vídeo