Cicle Mitjà

EcoVidre

Vidre 029_320x240

Hola! som els nens i nenes de 4t i us volem explicar qui és Mr. Iglú. Mr. Iglú és el personatge que ens ajuda a aprendre a reciclar el vidre i altres objectes que no són vidre, ho semblen però no ho són 100%.

A partir d’activitats lúdiques, vam aprendre el procés del cicle del vidre i que alguns objectes, a més de vidre estan fets de ferro, per tant, no es poden llençar al contenidor verd.

També vam descobrir altres curiositats, com que el tap de suro va ser el primer tap inventat per tapar una ampolla, de tal manera que no vessés el seu contingut i que el vidre és un material molt antic utilitzat per recipients de conserves d’aliments, inventats pels Egipcis.

Per què és important seguir el cicle?

Perquè gastem més diners creant nou vidre que reciclant el vidre que ja hem utilitzat.

II Congrés Petits Talents Científics

Ja sabeu que els alumnes de 3r havíem estat investigant per què hi ha objectes que suren i objectes que no suren, dins el projecte dels Petits Talents Científics.

Un cop vam tenir feta la investigació, vam començar a treballar amb la segona part del projecte. Havíem de presentar la nostra investigació en el II Congrés dels Petits Talents Científics que es va fer al Cosmocaixa juntament amb d’altres escoles que participaven al projecte.

Sis de nosaltres, van explicar tota la investigació davant d’un públic nombrós i molt atent. Estaven nerviosos, però s’ho havien preparat molt bé. A l’escola vam preparar què diríem i com ho diríem, i entre tots vam fer un presentació de diapositives i un mural, perquè els ajudés a l’hora d’explicar què havíem fet.

 

Anar al Cosmocaixa i participar en aquest projecte va ser tota una experiència per veure tota la feina que pot arribar a fer un equip de científics. A més a més, al museu, a banda del congrés, vam poder participar al taller de Fenòmens Elèctrics i vam visitar el Bosc Inundat.

Va ser un dia increïble.

Petits Talents Científics

Els alumnes de 3r hem participat en el projecte dels Petits Talents Científics. Aquest projecte  vol fomentar l’experimentació, la indagació i la descoberta en l’aprenentatge de les ciències. Està coorganitzat per l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l’Obra social La Caixa.

Durant unes setmanes, vam dur a terme una investigació, on ens preguntàvem:

– Per què hi ha objectes que suren i objectes que no suren?

Vam intentar respondre-la amb el que nosaltres suposàvem i vam comprovar si el que crèiem era cert. Vam haver de fer uns quants experiments per comprovar-ho. Va ser una feina en grup de 4 o 5 alumnes: en cada experiment plantejat, pensàvem, discutíem i decidíem entre tots la manera de fer-lo i ho anàvem anotant al full de treball.

Al final, vam comprovar que els objectes suren en funció del pes i la forma que tenen, i també depenent del líquid on els posem. El que encara no tenim clar és si la presència d’aire influencia o no.

Aquí teniu algunes fotografies perquè veieu com treballàvem. Va ser una experiència molt interessant.

Museu del Gas

Ara fa uns dies, els alumnes de 3r i 4t vam anar a Sabadell a visitar el Museu del Gas.

Els alumnes de 3r vam fer una activitat sobre la il·luminació i com havia canviat al llarg de la història. Per fer-ho ens vam separar per grups i ens vam disfressar: fanalers, carboners, artistes, treballadors d’una fàbrica tèxtil amb l’amo ric, una família rica amb dues minyones, i científics de bata blanca. Aleshores, cada grup va haver de buscar informació sobre la il·luminació i després ho vam compartir amb els companys.

Els alumnes de 4t vam fer una activitat sobre les energies. Per grups, havíem de buscar les solucions a unes preguntes sobre les energies renovables i les no renovables i després les vam posar en comú. En acabar, vam veure diferents aparells i vam deduir com funcionaven: totes ho feien amb energies renovables!

Un cop acabada la visita, vam anar a un parc a dinar. Però vam haver de marxar molt ràpid perquè es va posar a pedregar! Va ser tota una aventura.

Visita a La Llotja

Els alumnes de cicle Mitjà vam treballar amb l’escola La Llotja, una escola d’art i disseny que està situada a prop de l’escola. El primer dia, vam anar a visitar l’escola i els professors i alumnes ens van ensenyar què hi feien: escultura, joies, pintura, ceràmica… Vam poder veure les aules, els diferents espais, els materials i eines que usaven…

Al cap d’uns dies, van venir dos alumnes de La Llotja a l’escola i ens van ensenyar a fer animals de fang. D’aquesta manera vam poder posar-nos a la pell dels escultors i vam crear una figura seguint les tècniques i els consells que ens explicaven els experts.

 

Iogurt

Hem agafat sis pots de vidre. Després, hi hem posat una mica de iogurt. Tot seguit, hi hem abocat llet fins a dalt de tot. Hem barrejat la llet i el iogurt amb una cullera. Hem escrit en unes etiquetes el lloc on posaríem els pots (els hàbitats):

– Fred i claror

– Fred i foscor

– Temperat i claror

– Temperat i foscor

– Calor i claror

– Calor i foscor

Hem enganxat les etiquetes als pots i les hem anat a posar al lloc que tocava. Llavors, hem esperat que fermentés cinc hores. A la tarda, hem mirat si s’havia fet el iogurt. Hem comprovat que els pots que estaven en un lloc calorós, s’han convertit en iogurt. Finalment, hem tastat el iogurt i no ens ha agradat a tots, però a alguns, sí.

 

QUÈ HA PASSAT I PER QUÈ HA PASSAT

Els bacteris han fermentat, és a dir, han transformat el sucre de la llet en iogurt. Tot això ha estat possible perquè l’hem deixat cinc hores en un lloc calorós.

La nutrició

Els nens i nenes de 4rt. hem investigat quines són unes de les funcions necessàries i importants dels esser vius per poder viure.

Per entendre bé la funció de la nutrició, el funcionament i les parts dels diferents aparells que intervenen en el seu procés, hem pensat reconstruir-los creant maquetes amb material reciclat, ja que també creiem que el món actual ens ha afegit la necessitat de reutilitzar la brossa que ens pot ser útil, per tal de tenir cura del nostre planeta.

Aquí teniu els nostres treballs, els volem compartir amb vosaltres!!!

 

 

CIRCUÏTS D’AVENTURA

A educació física estem treballant els desplaçaments. Per poder practicar aquest tema d’una manera diferent i divertida hem anat al Natupark de Cerdanyola. Hem gaudit caminant per ponts mòbils, trepant per xarxes i cordes i llençant-nos per tirolines, dintre d’un petit bosc de pins situat molt a prop de Barcelona. Estàvem tan alts que gairebé tocàvem les copes dels arbres, mentre fèiem el circuït verd, blau i taronja. També hem après vocabulari específic de l’escalada com: arnés mosquetó i politja i ens hem hagut d’esforçar per superar la por a l’alçada, al desequilibri a llençar-nos al buit… Has estat tot un repte però ens ho hem passat súper bé.

 

Can Pou

Ja fa uns dies els alumnes de 3r i 4t vam visitar Can Pou, una casa a Sant Antoni de Vilamajor. Allà vam poder veure i tocar els animals de la granja. Vam passejar pel bosc, i amb els materials que hi vam trobar, vam fer un marc molt bonic.

Mireu quines fotografies!

 

14 respostes a Cicle Mitjà

 1. berta rodriguez diu:

  Hola em dic berta i vaig a 4tB i aquest any m’ho estic pasant molt be.Adeu fins despres

 2. berta cullell diu:

  Hola sóc la Berta i vaig a 3r b
  He vist les fotografies del Natupark i sortim molt guapos i xulos.
  Adeù

 3. Hugo jimenez diu:

  que xules les fotos

 4. Judith picón diu:

  Hola soc la judith picón vaig a 3b i les jornades lluminoses m’han agradat molt!

 5. Lia Pabon diu:

  Hola soc la Lia i vaig a 4tB i les jornadas lluminososes han sigut super divertides.Adeu!!!

 6. Arnau Jové diu:

  Em va agradar l’excursió del museu del gas amb la pedregada i tot!

 7. Andrea Grau diu:

  Hola soc l’Andrea a mi m’agradat molt tot : les jornades ,el museu del gas amb l’ esvalotament !!,i el palau de la música !!!!! adéu…

 8. Ada Jordan diu:

  a mi també m ‘agradat l’excursió al museu del gas perque a la tornada estava caient calamarsada !

 9. jo m´ho vaig passar molt bé!!

 10. em va agradar molt quan em van donar el fang perque era molt fred i tou.

 11. Guillem diu:

  A mi em va agradar molt la sortida al Museu del Gas.
  Sobretot la pedregada.

 12. Nil Marimon diu:

  Les fotos són molt xules i a les excursions m’ho vaig passar molt bé.

 13. Retroenllaç: Petits Talents Científics | Escola Mestre Enric Gibert i Camins

 14. Es xulu el museu del gas!!!!!!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *