Vertígen matemàtic

 

La columna de Jorge Wagensberg a Mètode.

Aquest article tracta del nombre Pi. Primer Wagensberg ens explica que hi ha infinits nombres racionals que tenen un nombre infinits de decimals però que sempre acaben repetint-se en seqüencies. Aquests nombres racionals es poden obtenir com a quocient de dos nombres sencers.

En canvi el nombre Pi és irracional, no hi ha cap seqüència dels seus decimals que es repeteixi contínuament i indefinidament. Per això podem dir que els decimals del nombre Pi són aleatoris i n’hi ha un nombre infinit. Si agafem aquesta idea de Wagensberg en els decimals del nombre Pi hi ha totes les seqüències possibles.

Segons Wagensberg qualsevol seqüència de números es pot trobar dins del nombre Pi. Per trobar aquestes seqüències hi ha cercadors de decimals del nombre Pi. En l’exemple següent podem observar on es troba la seqüencia de la meva data de naixement.

http://www.angio.net/pi/bigpi.cgi

 

 

 

Així establint un codi numèric per a cada una de les trentena lletres existents, podríem cercar qualsevol text, poema, conte, novel·la, partitura de música… que ja han estat escrits o que encara es tenen d’escriure.

Wagensberg conclou que es pot assumir que el futur de la humanitat és finit. Per tant els autors tan sols escriuen una cosa que ja ha estat escrita en una seqüència de números, només ho desenterren perquè la gent ho pugui llegir.

He agafat aquest text perquè em va semblar interesant i era una d’aquestes notícies que tothom se les llegeix perquè sembla impossible.

Des del meu punt de vista crec que aquest fet del número pi és veritat ja que si té infinits decimals això vol dir que hi ha infinites combinacions. Per tant aquest fet és fascinant ja que totes les cançons, textos, poemes, seqüencies dels gens… escrits i els que encara tenen de ser escrits estan dintre del nombre pi. Aquest fet ens explica la immensitat del nombre infinit. Tot i això es curiós que en el número pi hi estigui escrit tot. Això significa que els poetes, els musics els autors… solament treuen a la llum lo que ja està escrit, ho donen a conèixer.

L’article és pot trobar al següent enllaç d’interès: http://www.vilaweb.cat/noticia/3966065/20120103/vertigen-matematic.html

MARC SEGARRA (1BTX)

Aquest article s'ha publicat dins de 1 BTX, Notícies, Reflexions i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *