REBEL·LÓ A LA GRANJA

Arlette Diata, 1 BTX

George Orwell, Rebelión en la granja (1945)

L’autor i la seva obra

George Orwell conegut com Eric, va nèixer el 1903 fill d’una una familia escosesa en Monthiari (India). Va anar a Eaton, un colegi anglès per tornar a la India per formar part de la Policía Imperial Britànica. La seva vida vida era dura, va viatjar a París i va quedar com a vagabund i després un altre cop a Inglaterra. A partir d’aquí va treballar en una llibrerería en la qual va començar a publicar llibres. Va viure la Primera i la Segona Guerra Mundial. En aquest llibre: Rebelión en la granja animal que va una mica sobre la 2ª Guerra Mundial en la qual fa una crítica despiadada del estalinisme juntament a una crítica de la corrupción que engendra el poder (…). Aquesta obra seva no va ser acceptada al principi degut al seu contingut, ja que estaven en época de guerra però finalment va ser editada el 1945. George Orwell va morir finalment el 1950.

El començament

REBELIONEl señor Jones és el propietari de la Granja Manor i viu amb la seva dona. Un dia arriba a la nit borratxo, tanca el llum de casa seva i se’n va dirrectament al llit mentre que en la granja tots els animals estàn desperts. Estan reunits en el graner principal com cada nit a fi que el señor Jones no els molesti. En la reunió tots els animals escolten al Vell Major, un porc ancià però molt savi que sempre els dona bons consells. Però aquest cop serà diferent. Resulta que Major ha tingut un somni i ho vol comentar als seus companys, però primer els comenta sobre una reflexió que ha tingut durant el llarg de la seva vida sobre el sentit de la vida. Major els comença a parlar sobre la realitat de la vida i sobre la finalitat de l’animal en aquest món. El paper de l’animal és servir a l’home, que viu només per produïr i per satisfer les seves necessitats. Tot animal té un sol destí: morir en mans d’aquest. L’enemic comú dels animals no es més ni menys que l’home.

Així Major procura que els animals entenguin aquestes idees i seguidament els explica el seu somni per a que tinguin una idea de rebel·lió. Finalment el capítol s’acaba quan els animals canten fins despertar Jones que creia que era una guineu que rondava els voltants. Agafa la seva escopeta i dispara en la obscuritat fent que els animals tornin cadascú al seu lloc.

Cinc textos clau

TEXT 1

“He vivido muchos años, dispuse de bastante tiempo para meditar mientras he estado a solas en mi pocilga y creo poder afirmar que entiendo el sentido de la vida en este mundo, tan bien como cualquier otro animal viviente.”

TEXT 2

“Veamos, camaradas: ¿cuál es la realidad de esta vida nuestra? Encarémonos con ella: nuestras vidas son miserables, laboriosas y cortas. Nacemos, nos suministran comida necesaria para mantenernos y a aquellos de nosotros capaces de trabajar nos obligan a hacerlo hasta el último átomo de nuestras fuerzas; y en el preciso instante en que ya no servimos, nos matan con una crueldad espantosa. Ningún animal en Inglaterra conoce el significado de la felicidad o la holganza después de haber cumplido un año de edad. No hay animal libre en Inglaterra. La vida de un animal es sólo miseria y esclavitud; ésta es la pura verdad. Pero, ¿forma eso parte, realmente, del orden de la naturaleza?”

TEXT 3

“Cada uno de vosotros va a gemir por su vida dentro de un año. A ese horror llegaremos todos. Ni siquiera los caballos ni los perros tienen mejor destino.”

TEXT 4

“¿No resulta entonces de una claridad meridiana, camaradas, que todos los males de nuestras vidas provienen de la tiranía de los seres humanos? Eliminad tan sólo al Hombre y el producto de nuestro trabajo nos pertenecerá (…) Entonces, ¿qué demos hacer? ¡Trabajar noche y día, con cuerpo y alma para destruir a la raza humana! Ese es mi mensaje camaradas: ¡Rebelión!

TEXT 5

“Todo lo que camine sobre dos pies es un enemigo. Lo que ande a cuatro patas o tenga alas es un amigo. Y recordad también que en la lucha del hombre debemos parecernos a él. Aún cuando lo hayáis vencido. No adoptéis sus vicios (…) Todas las costumbres del hombre son malas (…) Y sobre todas las cosas, ningún animal debe tiranizar a sus semejantes. Débiles o fuertes, listos o ingenuos todos somos hermanos. Ningún animal debe matar a otro animal. Todos somos iguales.”

La meva opinió

Rebelión en la granja es un llibre que tracta sobre la filosofia política, de la corrupció del poder i una crítica de la dictadura. Compara aquesta faula amb l’estalinisme de manera satírica per fer-nos adonar com de lluny pot arribar el poder, com de lluny pot arribar un mateix, perdre la seva identitat i deixant-nos emportar per unes idees. M’ha agradat molt aquest llibre perquè et fa comprendre tots aquests conceptes de manera divertida. M’ha ajudat a entendre una mica el que ve a ser la política, el poder, la igualtat, etc.

Aquest llibre és perfecte pel tema que estem tractant ara mateix a classe: la filosofia política. S’hi tracten diferents aspectes com:

-La corrupció: Els homes viuen feliços i viuen amb comoditat, viuen de l’esforç i de la productivitat dels animals. Però què guanyen aquests animals? Res, per què? Doncs perquè només hi surt un guanyant: l’home. Es un ser que consumeix sense produir. No serveix els interessos dels altres que els d’ell mateix.

– Les classes: en el llibre es veuen clarament dos classes: els humans i els animals. Els humans serien la burgesia i els animals els proletariats per dir-ho de certa manera. Aquestes classes tenen les seves diferències. La “burgesia” és la classe privilegiada, que viu amb comoditat i que viu de la productivitat dels “proletariats” que serien la “classe obrera” els pobres. Tot l’esforç dels “obrers” (animals) va a parar en un sol lloc “la burgesia”. Com diu el liberal Bakunin aquesta classe explota la classe més baixa pels seus interessos, fa el que vol i només el que li convé.

-El poder: qui té el poder? Els humans perquè son els més forts i son els que manen. I per això es revolucionen els animals per canviar-ho però no ho aconseguiran perquè entre ells es despertaran rivalitats, enveges i traïcions.

-La revolució: quan un està cansat de viure miserablement, de que l’explotin i de que no el valorin es rebel·la. Fa una revolució en busca de justícia amb uns principis o unes lleis justes conformes per a tothom.

-La igualtat: el Vell Major, el porc que guia els animals cap a la revolució, els parla de la idea d’igualtat. Els diu que tots els animals són iguals sigui llest, fort, dèbil o ingenu.
Amb això segueix amb el concepte de fraternitat.

-L’acord: com hem dit a classe un estat és un acord. Els animals es creen el seu propi “estat” posant-se en acord i establint uns principis per no arribar a conflictes o “en un estat de guerra” per por a la seva identitat, a la seva supervivència etc. S’agrupen per estar units i per destruir l’home.

-Lleialtat: ser lleial, és respectar i ser ferm a una cosa. En el llibre es parla de lleialtat als animals. “Cap animal ha de matar a un altre perquè tots son iguals. Cap argument en contra ha de desviar a un animal”.

-La política: Com Aristòtil diu, la finalitat de la política és aconseguir que els individus siguin feliços, que visquin bé dintre de la societat, doncs es el que fan els animals de la granja; crear-se la seva pròpia política per ser lliures i ser feliços a la seva manera.

Aquest article ha estat publicat en 1 BTX, Llibres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *