VISITEM LA FIRA DE ST. MARTÍ

El passat divendres dia 28 d’octubre els alumnes del col·legi Mare de Déu de la Serra van visitar la fira de St. Martí, que es celebra per quart any a Montblanc, dedicada als productes agroalimentaris de qualitat i els vins i caves de la DO Conca de Barberà. Com l’any passat  la fira va començar en divendres per a donar joc a les escoles del municipi.

Es van realitzar uns tallers de cuina per als més menuts, als qual assistiren els alumnes de cicle inicial i Tilmar de la nostra escola. Un cop allà, dividits en grups i seguint les indicacions dels cuiners van elaborar, seguint la recepta, uns magnífics panellets. Els alumnes s’ho van passar d’allò més bé preparant la massa, donant forma als panellets, posant-hi coco… quan els van tenir acabats, els van posar al forn per prendre’ls ben calentets cap a l’escola.

SORTIDA DE LA TARDOR DELS ALUMNES DE CICLE INICIAL

El passat dia 26 d’octubre els alumnes de cicle inicial del Col·legi Mare de déu de la serra de Montblanc van fer la sortida de la tardor.

Es van desplaçar fins a Prades, per tal d’observar de ben aprop els castanyers, veure com surten les castanyes de les seves càpsules espinoses i els canvis soferts pel bosc en aquesta època de l’any.

En arribar a Prades els esperaven els monitors de la casa de colònies, van esmorzar i seguidament van fer la primera activitat del dia: panellets! Amb les mans ben netes es van posar a fer la massa, a donar-los la forma desitjada i finalment recobrir-los de coco,  pinyons, ametlla… Un cop fets, s’havien de portar al forn i mentrestant era el moment d’endinsar-se al bosc i de buscar tot allò relacionat amb la tardor, però sobretot càpsules espinoses i castanyes.

En arribar a la casa van poder veure com es torraven les castanyes que havien recollit, en van poder menjar i prendre’n cap a casa. Així doncs, els nens i les nenes van gaudir molt de les activitats i d’un magnífic dia de tardor.

VISITEM CLICKÀNIA

El passat divendres dia 15 d’octubre els alumnes de primària i Tilmar de la nostra escola van ser invitats a veure el muntatge de Clickània.

El festival de Clicks de Playmòbil s’ha ubicat per quart any l’antiga església de Sant Francesc de Montblanc.

Els van explicar molt bé en què consistia l’exposició i seguidament vam passar a veure els nombrosos diorames temàtics: medieval, pirates, el pol nord, oest, egipcis…

 Un cop a l’escola cada nen va fer un dibuix del que més li havia agradat i posteriorment van ser presentats al concurs de dibuixos que cada any organitza el festival.

VISITEM TERRÀNIA

A l’escola ja hem començat un nou curs escolar i ben aviat hem sortit a gaudir de les activitats fora de l’escola.

El passat divendres 30 de setembre els alumnes d’educació infantil i cicle inicial vam anar a la plaça de Sant Francesc per provar de modelar el fang tal com ho fan els artistes que exposen a Terrània.

Un dels objectius de Terrània és la descoberta de la ceràmica artística i decorativa, un tipus de ceràmica encara desconeguda en aquest país ja que quan es parla de ceràmica normalment es relaciona amb la ceràmica tradicional (utensilis de la llar i del transport entre altres). Per aquest motiu aquest Festival intenta apropar aquest tipus ceràmica al públic visitant mitjançant l’exposició d’obres de gran qualitat, les demostracions tècniques de torn, modelat i rakú, i la cocció de peces en un espectacular forn experimental.

Els nens i nenes s’ho van passar d’allò més bé, van fer una flor per a l’obra conjunta de Terrània i van tenir temps per emportar-se una figura feta per ells. Tots van marxar amb un petit record cap a casa de la seva estada.

COLÒNIES DELS ALUMNES DE CICLE INICIAL A LA MARINADA

Durant els passats dies 22 i 23 de maig, els alumnes de 1r i 2n curs de la nostra escola, acompanyats per 3 mestres, vam gaudir de 2 dies fantàstics a la casa de colònies La Marinada, situada al terme municipal de Cambrils.

Amb el mar i la platja al costat, i guiats pels monitors de la casa, vam realitzar diferents activitats mitjançant les quals vam poder aprendre moltes coses referents a la vida prop del mar;

En arribar, després de veure la casa i instal·lar-nos, vam visitar els aquaris, ens van explicar moltes coses sobre els animals que hi viuen i alguns els vam poder tocar. També vam anar al port de Cambrils on vam observar els diferents arts de pesca i vam anar a fer un tomb amb vaixell, del qual en vam poder agafar el timó i tot!

A la nit arribava un dels moments més esperats, tocava treure les llanternes per ajudar al nostre amic Capità Potacrec en el joc de nit, abans d’anar a dormir després d’un dia ben complert.

L’endemà caminaríem fins a la platja, on ens ensenyarien a ser uns bons pirates per acabar trobant finalment el tresor amagat i repartir-lo entre tots!

Així doncs van ser dos dies de convivència on vam aprendre i vam fer moltes coses, però sobretot ens ho vam passar molt i molt bé!

El Parvulari del Col.legi Mare de Déu de la Serra se’n va de Colònies a Les Piles.

 

 

Educar no ha de ser avorrit, sinó tot el contrari, engrescador i divertit. L’experiència educativa ens ha mostrat que es pot treballar i aprendre de valent alhora que ens ho passem bé.

Els alumnes de P-3, P-4 i P-5 de la nostra escola van anar de colònies a la casa Món Seré de les Piles, els passats 30 i 31 de maig.

Allà van compartir moltes vivències i experiències que no es poden fer dins l’aula de l’escola: varen ser detectius, pagesos, grangers, pastors i ornitòlegs.

El joc com a eina d’aprenentatge, d’integració, d’autonomia, de relació amb els altres i de consolidació del grup ha estat l’objectiu principal d’aquesta sortida.

 

                                                            Les parvulistes

ELS ALUMNES DEL COL.LEGI MD SERRA A FISH & CHIPS

 

 

El passat dilluns, 16 de maig, els alumnes de 5è i 6è de Primària del Col.legi Mare de Déu de la Serra van realitzar una sortida a Barcelona per participar en la gravació del concurs d’anglès Fish &  Chips. Aquest programa s’emetrà la propera tardor al canal  3XL de televisió de Catalunya.

Tres alumnes de 6è: la El Carles, la Carlota i la Mar,  van haver de superar quatre proves per demostrar els seus coneixements d’anglès i especialment el seu caràcter simpàtic i divertit.

La resta dels alumnes van participar com a públic, animant i aplaudint contínuament als seus companys.

També es va aprofitar la sortida per fer una visita al Parc Güell, on una guia els va explicar tots els aspectes més interessants dels orígens i conservació del parc.

 Després de dinar, jugar i fer infinitat de fotos, vam tornar cap a Montblanc, amb una nova experiencia, molt positiva i gratificant.

“L’AVENTURA ÈTNICA” Colònies del Cicle mitjà a la Masia Dorada de Salou.

COLÒNIES ESCOLARS “L’AVENTIURA ÈTNICA” A LA MASIA DORADA DE SALOU

El passat dia 12 i 13 de maig, els alumnes de Cicle Mitjà de Primària vàrem fer uns dies de convivències a la masia Dorada de Salou.

En arribar el dijous al matí després d’esmorzar anàrem a la platja a jugar i mullar-nos els peus…
A la tornada, els monitors ens van fer una bona rebuda i ens vam instal•lar a les diferents habitacions.
Després de dinar, començarem les activitats: que estaven relacionades amb els diferents continents del món. Així doncs, van fer l’activitat del continent Africà sobre ” Ritmes i instruments” i després de berenar van fer l’activitat del continent Americà sobre “els Tipis”.
En acabar les activitats, vam tenir temps lliure per jugar a futbol o a saltar a la corda i ens vàrem arreglar per anar a sopar.
A la nit, també vam tenir activitats. Vam poder escollir entre la Discoteca a l’aire lliure i un Joc de descoberta amb llanternes.

A les onze vam anar a les habitacions per descansar …
El divendres ben matí, ens va manar despertant, vam recollir les motxilles i sacs de dormir i esmorzàrem.

Després d’esmorzar, realitzàrem les activitats. Primer una gimcana sobre el continent Europeu on vam parlar de “ Sostenibilitat” i després vàrem anar a una “ Fira xinesa” que va ser l’activitat del continent Asiàtic.
Ben cansats , vam anar a dinar i vàrem felicitat l’ Ariadna que feia 9 anys i finalment l’autocar ens va recollir per tornar cap a Montblanc.

Van ser uns dies molt divertits!

Projecte Llavor!

El dimarts dia 15 de març vam iniciar el Projecte llavor.
Aquest projecte té com a finalitat que els nens i nenes es concienciïn de la necessitat de preservar la biodiversitat recollint les llavors locals o antigues evitant que s’extingeixin de la nostra comarca: la Conca de Barberà .

L’activitat del dimarts va ser informativa. Mitjançant jocs, els nens i nenes van aprendre el que era un ecosistema i de què estava format. Després es van adonar com els agents meteorològics i l’acció dels homes pot canviar una part d’aquest ecosistema, arribant a destruir-lo per complet. Finalment, van veure la importància dels vegetals i les seves llavors.
Ara, els nostres alumnes hauran de buscar llavors antigues o locals, preguntant a seu pares, avis, tiets, amics de familiars etc. Que treballin al camp i en puguin tenir. D’aquestes llavors confeccionaran una fitxa informativa de cadascuna perquè tot estigui a punt per la visita a l’ hort.

El dia 5 d’abril, els alumnes de tercer vam anar a visitar l’hort.
Aquest hort està situat prop del cementiri de Montblanc, per aquest motiu hi vam anar a peu.
Durant la visita vam poder veure diferents conreus de la temporada, eines que s’utilitzen per conreu, el funcionament d’un molí, els diferents tipus d’adob, com es fa una cistella ecològica i moltes més coses interessants.
Durant tot un mes han demanat a pares, padrins, tiets, amics… llavors antigues o tradicionals d’aquestes contrades.
Una vegada tenien una llavor havien d’omplir una fitxa informativa sobre ellar: origen, estació de l’any per sembrar-la, ús del seu fruit, arrel, fulles… buscar una recepta de cuina i dites populars referides a la llavor.
El dimarts, es van emportar les llavors per examinar-les i els nostres alumnes les van etiquetar amb el nom i altres dades d’interès. Cadascú en va fer cinc cèntims de la llavor que havia aconseguit en una posta en comú.
Finalment vam preparar una deliciosa amanida d’enciam i pastanagues i un suc de remolatxa i pomes. Boníssim !
Aquesta activitat ens ha agradat molt i hem vist què n’és important que conservem la natura i que conservem les llavors de cada contrada per fer un món més sostenible i saludable.