2010/09 Les mossegades

Les mossegades són habituals entre els nens/es d’1 a 3 anys. Ens poden semblar no naturals o agressives, però l’infant no és conscient de que fa mal. La majoria de vegades, aquest comportament es deu a la curiositat natural i la falta de llenguatge verbal.

Si un infant vol una joguina i encara no està capacitat per demanar-la, segurament utilitzi algun tipus d’acte agressiu per aconseguir-la. Si amb això obté el que vol (la joguina o l’atenció de l’adult), probablement torni a comportar-se d’aquesta manera més endavant.

Molts pares i mares es senten disgustats quan el seu fill/a surt mossegat de la llar, i sovint els sembla que no es fa prou per evitar-ho, però en realitat es fa tot el possible. Els infants viuen moltes situacions que els porten a la necessitat de mossegar i les educadores no sempre estem a temps d’evitar-ho, perquè passa en qüestió de segons.

Els nens/es estan aprenent a gestionar les seves emocions i a viure en societat, i no podem mantenir-los aïllats els uns als altres per evitar que es mosseguin. És mes, a vegades, el que comença com una mostra d’afecte, una abraçada o un petó, acaba convertint-se en una mossegada; d’una cosa a l’altra, hi ha només un petit pas.

És qüestió de tenir paciència i recordar-li que no ha de mossegar als altres nens/es, perquè els fa mal, i fer-li prendre consciència que a ell no li agradaria que li fessin.

a79amor-al-primer-mordisco-posteres

PER QUÈ HO FAN??

PER SOBREPROTECCIÓ

Un nen/a que a casa li han donat tot el que vol i mai li han prohibit res, pensa que sempre serà així, per què a l’escola ha de ser diferent? Encara no coneix el significat de la paraula “no” i és molt difícil d’entendre de sobte.

PER PROBLEMES DE DENTICIÓ

Que acabin de sortir-li les dents, és un motiu més que suficient per mossegar, amb desesperació, tot el que troba al seu abast.

PER EXCÉS D’EMOCIÓ O ALEGRIA

La majoria de vegades el que acaba semblant una agressió, no deixa de ser una mostra d’afecte i d’estimació… Als infants els hi agrada tocar-se, donar-se petons…es posen nerviosos i simplement es “passen” amb les estimades. En aquesta edat encara no tenen control emocional, no són capaços de canalitzar les emocions intenses, es posen nerviosos i…”mossegada”.

PER ABSÈNCIA DE LLENGUATGE VERBAL

Els infants d’aquesta edat encara no saben parlar i no poden utilitzar la paraula per resoldre els seus conflictes. Com que no dominen la comunicació verbal, la seva agressivitat és, simplement, una manera de dir què volen i què no, la seva manera de fer-se entendre i de resoldre els problemes.

PER EGOCENTRISME

En aquesta edat, els infants estan en un moment evolutiu conegut com el pensament egocèntric, són incapaços de posar-se en la pell dels altres. Si jo vull una joguina, la vull ara i no em preocupa el que tinguis tu; no pot comprendre que l’altre també ho vulgui. Jo ho vull i t’ho trec, i si et resisteixes, et mossego. A més, desprès tampoc entenen  perquè plora el nen/a mossegat. No és que siguin egoistes, simplement encara no saben compartir.

zwklqu

COM CORREGIR EL SEU COMPORTAMENT?

La paraula clau és paciència i constància. Hem d’evitar etiquetar als infants (els dolents, els que piquen, els que mosseguen…), hem de tenir molt clar les normes i els límit, i així ells podran interioritzar-ho abans i anar desenvolupant progressivament les habilitats socials alternatives a l’agressió per resoldre els seus conflictes.

Les mossegades tendeixen a desaparèixer a mesura que el llenguatge evoluciona. Entenem que no és fàcil acceptar aquestes situacions,  per això us demanem paciència i comprensió; ja que les educadores es veuen en la difícil situació d’explicar a aquell pare o mare com ha estat la mossegada escandalosa que s’ha marcat a la cara de l’infant, o bé comentar a uns altres, que el seu fill/a fa uns dies que mossega…

Hem de pensar que és una etapa que tots han de passar, i que el curs vinent ja l’hauran superat i hauran canviat la mossegada per un “és meu!”. Tot això les educadores ho saben i, amb paciència, segueixen la seva feina dia rere dia.  Tal i com hem dit abans, cal recordar-li que no ha de mossegar als altres nens, perquè els fa mal, i fer-li prendre consciència que a ell no li agradaria que li fessin.

ÀNIMS!!! Són etapes que tothom ha de passar!!

bebes1


Cap resposta

2 respostes a “2010/09 Les mossegades”

8 10 2010
Farners (21:16:11) :

Molt interessants!Tant aquest com l’article sobre l’adaptació. La veritat és que a vegades no ens aturem a pensar que els comportaments que ens preocupen dels nostres fills poden arribar a ser naturals en una determinada edat.
Gràcies i ànims! M’agradaria molt anar trobant articles com aquests.
Farners (mare de l’Èlia)

13 10 2010
Vero (12:18:01) :

Hola Farners!!!

Oi tant que anireu trobant més articles!! Trobem que són molt interessant i que com tu dius molts cops no ens parem a pensar el perquè de les actuacions dels nostres infants..

Ens agrada molt aprendre coses sobre aquesta primera etapa i és per això que ho volem compartir amb vosaltres!

Esperem que us ajudi en molts aspecte!!

1 abraçada i 1 petó ben fort per l’Èlia!!!!!!

Deixa un comentari

Podeu utilitzar aquestes etiquetes : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>