Lema Olímpic

El lema olímpic és  Citius, Altius, Fortius” traduït del llatí “més ràpid, més alt, més fort”. Coubertin posteriorment expressà els seus ideals mitjançant aquesta frase:

“El més important en els Jocs Olímpics no és guanyar, sinó participar, igual que el més important a la vida no és el triomf sinó la lluita. L’essencial no és haver vençut, sinó haver lluitat bé.”

Aquestes paraules són les que apareixen durant la Cerimònia d’Inauguració dels Jocs.

No cal guanyar els jocs Olímpics per ser un èxit també arribar a participar és un èxit propi no tots ho aconsegueixen. Guanyis o perdis no importa però si com has lluitat i l’esforç dedicat. Em de donar el millor d’un mateix i viure aquest excés com una victòria. No significa necessàriament ser el primer.

P.Coubertin , 2n president del Comitè Olímpic Internacional

Pierre de Coubertin va fer públic el símbol per excel·lència dels Jocs Olímpics: la bandera. Va ser fundador dels Jocs olímpics i del Comitè Olímpic Internacional (COI). També va escriure el Jurament Olímpic i és el següent:

“En el nom de tots els competidors, jo prometo que nosaltres participarem en aquests Jocs Olímpics, respectant i complint les regles que el governen, en el veritable esperit esportiu, per la glòria de l’esport i l’honor dels nostres equips”.

Aquest Jurament va ser pronunciat per primera vegada a l’Olimpíada d’Anvers el 1920.

jocs olimpics

La bandera està formada per cinc cercles enllaçats de diferents colors (blau, negre, vermell, groc i verd). Representan els cinc continents (Àfrica, Amèrica, Àsia, Europa, i Oceania).

2 comentaris a “Lema Olímpic

 1. Xaipe!
  Molt bon apunt, a l’antiga Grècia també és practicaven els jocs olímpics, la primera data va ser al 776 aC, per bé que a Olímpia hi devia haver competicions en dates properes al segle X aC. Es tractava d’un ritu del caràcter religiós que se celebrava en honor dels déus del santuari d’Olímpia. Olímpia va ser un important centre de pelegrinatge i els jocs olímpics es van convertir en un punt de referència per tot el món grec: esportistes, personatges influents de la cultura i la política, mercaders i gent de tota mena; fins i tot van arribar a ser utilitzats com a calendari.
  Els jocs olimpics es celebraven a l’estiu, cada quatre anys, en honor de Zeus, i mentre duraven hi ha una treva sagrada. Per poder participar-hi, calia ser grec i de condició lliure. Les dones no solament no podien participar-hi, sino que ni tan sols podien travessar el riu Alfeu.
  La veritat jo pensaba que pels grecs el més important en els Jocs Olímpics era guanyar, pero pel que veig segons la frase no!.

 2. Salve!!

  Ès curiòs, què, fins i tot el lema que avui dia forma part dels jocs olímpics, també tingui els seus origens en l’antiguitat.

  “Citius, Altius, Fortius significa “més ràpid, més alt, més fort”.

  Bon apunt!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *