L’HORTICULTURA BIOLÒGICA
QUÈ ÉS L’AGRICULTURA ECOLÒGICA?
És un sistema de treball que cerca l’obtenció d’aliments sans, naturals i d’elevada qualitat, sense malmetre el medi ambien, procurant el benestar dels animals i preservant els equilibris i la salut de la natura i les zones rurals.
La proposta per fer el nostre hort és:
- Imitar els processos naturals dels ECOSISTEMES naturals de la nostra zona.
- Reduir l’ús de l’energia i dels recursos.
- Promoure el reciclatge.
- Promoure el compostatge.
- Tenir cura de no contaminar ni malgastar l’aigua superficial i subterrània.
- Parar esment de la cura del sòl, evitant la pèrdua de NUTRIENTS.
- Controlar millor les plagues i les malalties de la natura.
L’agriculatura ecològica té molt en compte els coneixements agraris locals i tradicionals: els propis ECOSISTEMES.
Els ECOSISTEMES agraris es diferencien pel clima, tipus de sòls, varietats vegetals, cultura…
HORTICULTURA ECOLÒGICA
Fa servir els cultius que millor s’adapten als tipus de sòl i clima. Per això, requereix una planificació prèvia per mantenir un equilibri enstre els NUTRIENTS del sòl i reforçar la BIODIVERSITAT.
El nostre entorn fa servir la ROTACIÓ de cultius en els horts. Substitueix l’ús de productes químics per COMPOSTOS ORGÀNICS com els fems (excrements dels animals), el compost (barreja de restes vegetals i animals), adobs verds (restes vegetals) i purins (líquid de fems).
Fa servir correctament el reg, sense malgastar l’aigua.
Plantem les següents plantes i volem fer un hort biològic ja que no tirarem adob químic sinó del nostre propi compost:
PATATA
Tubercle arrodonit, marró per fora i groguenc per dins. Es cultiva en quasi tots els climes, tot i que s’estima més temperatures fresques. Fàcil de cultivar i adaptable als sòls. Amb un gran valor nutritiu i energètic, la seva principal vitamina és la C. És un dels principals conreus del planeta.
Hem portat pataques per plantar: Iris, Jenni, Gerard, i Sohaib.
MADUIXA
Fruit vermell arrodonit, apuntat, dolç i aromàtic. No tolera la calor excessiva. S’adapta béa diferents tipus de sòl. Font de vitamina C i P. Es coneixem més de 20 espècies diferents.
Ha portat les maduixeres: Cèlia
LLENTIA
Llegum petita, arrodonida i marró, que es troba dins de les beines de la planta en nombre d’ 1 a 3. Creix en climes cálids i temperats. És rica en hidrats de carboni. Les tiges de la planta serveixen com a aliment per al bestiar.
Ha portat les llenties: Iris
CIGRÓ
Llavor arrodonida de colo grogós que es troba a l’interior d’unes beines en grups de 2 o 3. S’estima més els climes temperats i càlids. És de facíl cultivar per la seva adaptibilitat al terreny.Ric en proteïnes i midó, es una bona aportació de fibra i calories.
Ha portat els cigrons: Ferran
MENTA
La menta es una planta aromàtica. La seva llavor és arrodonida , molt petita .És de color marró i verd. La menta necessita força aigua per mantenir humitat, ombra, sol i terra.
Ha portat la menta: Sohaib, Soufian i Dhavi.
ENCIAM
La més coneguda de les hortalisses, de fulles grans i toves. Es cultiva en qualsevol clima, encara que és pròpia de regions temperades. Força adaptable als sòls, té necessitat de molta aigua. Aporta vitamines A, C, E, B1, B2 i B3, fòsfor, ferro i calci. Es consumenix crua en amanides i complementa altres plats.
Ha portat l’enciam: L’Alba.