CALENDARI

MES DE GENER

FEINES ALS HORTS

Plantarem: cebes, enciams, escaroles i bledes. Sembrarem en grana julivert, pèsols, faves i espinacs. Recol·lectarem cols, bròquils, bledes, apis, pastanagues,espinacs i porros. Plantarem els rosers a finals de mes. S’han d’esporgar els fruiters. S’han de plantar els fruiters de pinyol. S’han de tallar xupons i branques seques de l’avellaner

MES DE FEBRER

FEINES ALS HORTS

Sembrarem apis, xirivies, enciams, raves, pèsols, faves i espinacs. Plantarem; cebes, cols, escaroles, bròquils, bledes, maduixes i alls. Recol·lectarem naps, escaroles, porros, cols i pastanagues. Les maduixeres es poden plantar en cavallons. Tallarem les canyes amb la lluna vella. (que utilitzarem a l’estiu i a la primavera per les mongeteres i les tomateres). Podarem els rosers. Trasplantarem les plantes de viver. Esporga de fruiters, arbres caducs i arbustos que hagin florit. Plantar arbres de fulla caduca.

MES DE MARÇ

FEINES AL CAMP

Se sembren i se planten la majoria de les espècies horticultores. Llavors més importants per a sembrar: escarola, enciam, pastanaga, porro i rave. Preparació el planter de tomates, pebrots i albergínies ( lluna vella de Març amb caixes plenes de terra-fem i col·locades en un lloc arrecerat. Llavors enterrades a mig centímetre, Cal regar amb pulveritzadors). Sembrarem pastanagues (lluna vella de Març ) , bleda, rave i remolatxa de taula. Plantarem patates als volts de Sant Josep, aprofitant la lluna vella, Cal posar els grills cara amunt en el moment de plantar-los. Cal asprar els pèsols i col·locar-hi espantall. Cal posar sofre als rosers de bon matí per evitar malalties. És època d’espàrrecs.

MES D’ABRIL

FEINES ALS HORTS

Sembrarem i plantarem carbassons, tomates, escaroles, espinacs, melons, cogombres, raves, síndries i cebes. Esclarirem el planter de tomates i albergínies. Sembra de mongetes primerenques. Recol·lectarem pastanagues, porros, bròquils, cols, faves, pèsols, espinacs, ravanets, alls tendres, cebes tendres, bledes,…. Els carbassons i els cogombres s’ha de sembrar per Setmana Santa. Caldrà fer clots, posar-hi fems vells, terra fina, les granes de carbassó (4 o 5) i terra fina per tapar. Les granes de cogombre s’hauran de nasprar, igual que les dels pèsols per a què facin una bona producció.

MES DE MAIG

FEINES ALS HORTS

Continuem les tasques de l’abril, hi podem afegir porros, carbasses, apis,… Recol.lecció de maduixes, enciams, escaroles, faves, pèsols,alls tendres, cebes tendres,… Nasprarem les mongeteres quan el fil faci 20 cm. És millor lligar les canyes de 4 en 4, per aguantar millor el vent. Plantarem mongetes tendres i tomates, ben fondes. Sulfatarem com a tractament preventiu: Amb aigua d’ortigues per prevenir dels fongs (macerem ortigues amb aigua uns dies i la tirem directament sobre les plantes). Amb sulfat de coure (vitriol) les patates, i també per al mildiu, després de cada pluja. Les invasions de caragols les evitem fent una ratlla, que no passaran, amb cendra o guix .Les papes de les patates les eliminem amb nicotina.

MES DE JUNY

FEINES ALS HORTS

Sembrarem i plantarem carbassons, cebes, espinacs, tomates tardanes, mongetes, enciams, moniatos, bitxos,… Recol·lectarem alls, albergínies, cebes, escaroles, espinacs, pèsols, patates primerenques, cigrons, enciams, mongetes tendres, cogombres, carbassons, maduixes, pèsols i faves. Lligarem enciams i escaroles. Farem proteccions per a protegir les tomateres del sol fort i també de les pluges i humitats.Cal nasprar i esporgar les tomateres. S’ha de deixar la tija principal i tallar els xucladors de les vores. S’ha de tenir cura que les tomateres estiguin ben seques. Per prevenir la majoria de les malalties de les tomateres s’ha de fer la següent barreja: sulfat de coure, sofre, calç viva i aigua fent una pasta que s’aplica amb un pinzell al peu de la tomatera (uns 20 o 30 cm.). El mateix producte, amb més aigua, es pot aplicar a tota la planta polvoritzant-la.

 

MES DE JULIOL

FEINES ALS HORTS

Per matar la grama, s’ha de llaurar per la lluna vella de juliol. Cal regar de matinada quan la terra i les plantes s’hagin refredat. Cal continuar podant, lligant i ensulfatant les tomateres. Cal continuar amb el tractament d’aigua d’ortigues. Sembrarem i plantarem bledes, mongetes, pastanagues, raves i escaroles. Recol·lectarem productes hortícoles en general. Poda en verd dels rosers: rebaixar els brots 10 cm i tallar les flors músties.

MES D’AGOST

FEINES ALS HORTS

Es planten bròquils, cols i pastanagues. Es despunten els melons, síndries, cogombres i carbasses. Es recullen les cebes (cal deixar-les assecar al mateix hort) i la majoria dels productes de l’hort. Se sembren naps i bròquils i a final de mes raves. Nasprar bitxos i pebrots amb canyes i cordills com si fessin una tanca. Es trasplanten apis i coliflors sembrats al juny.

MES DE SETEMBRE

FEINES ALS HORTS

Sembrarem i plantarem escaroles, espinacs, bròquils, cols, bledes, cebes,… Recollirem tomates, pebrots, ravanets, porros, enciam, escarola, mongetes,…Les tomates de penjar s’han de treure a rams i posar-les en un lloc sec. Les escaroles s’han de regar amb molta freqüència, si no volem que s’espiguin. Els trossos de terra sense plantar s’hi pot sembrar un adob verd(fenc, sanagrecs civada,..), per protegir el terreny i matar les males herbes. A la primavera l’enterrarem i i aconseguirem un adob de grans qualitats fertilitzants. Comença la verema. Recol·lecció de fruits (prunes, pomes, figues, nous, castanyes, mores per a fer confitura).

MES D’OCTUBRE

FEINES ALS HORTS

Sembrarem cebes, enciams, bledes, escaroles, raves, pèsols, julivert (per sembrar-lo caldrà buscar un lloc sec i exposat al sol), faves, espinacs. Trasplantarem bròquils de primavera. Recol·lectarem apis, cebes, cols de Brussel.les, safrà, carbasses bròquils, pastanagues, tomates, bitxos. Cal mantenir net l’hort de les primeres fulles que cauen.

MES DE NOVEMBRE

FEINES ALS HORTS

Sembrarem i plantarem bledes, espinacs, xirivies, pèsols, faves,… Sembrarem espinacs, cigrons, faves, amb lluna creixent. Sembrarem alls amb lluna minvant. Recol·lecció de porros, cols, escaroles, enciam, remolatxa, fesols,… Es trasplanten les endívies. Cal protegir les plantes de l’hort de les gelades. Es recullen les aranyons per a fer ratafia. Es recullen els fruits de la tardor i les cireretes d’arboç per a fer confitura.Cal preparar els hivernacles.Cal netejar els horts de les fulles que cauen.

MES DE DESEMBRE

FEINES ALS HORTS

Sembrarem julivert i pèsols. Sembrarem i plantarem bledes, escaroles, enciams,… Primera recollida de bròquils. Plantarem crisantems al costat de l’hivernacle per a eradicar la mosca blanca. Temps per a netejar i mantenir l’hivernacle. Prepararem les terres per a les sembres de primavera.

 

 

 

Cap resposta

50 respostes a “CALENDARI”

5 10 2010
MONTSERRAT (15:26:14) :

Podeu enviar informació de l’hort ecològic?
Nosaltres tenim un hortet i de vegades anem una mica perduts.
Gràcies.
Seguirem la vostra pàgina. Estem a la zona de Reus.

7 03 2011
Xavi (21:27:42) :

Hola companys em posava en contacte amb vosaltres per felicitar-vos,teniu una pagina molt útil,ens ajuda a treure-s molts dubtes,una abraçada i continueu aixis.Seguirem en contacte.

23 04 2011
stella (14:26:01) :

qué és NASPRAR?
gràcies!

3 06 2011
Jaume Camps Bove (18:02:45) :

Pel tractament de les tomaqueres quines son les proporcions dels diferents ingredients que esmenteu en el mes de juny?

14 06 2011
montserrat subiros berenguer (22:20:14) :

bona nit,

Hola, Estimats hortalans. Tinc uns carbassones plantats, que en fan moltes flors, voldria collir-las, però, si les hi trec les flors suposo que no tindré carbassons.,no les cullo i se secan i cauen; pertan, que hag de fer per tenir carbassons.Si cullo les flors no tindre carbassos ès així?
doncs qué haih de fer? falta d’adob? Gràcies i perdonin les molestis.

20 11 2011
Isidor Serra (19:07:00) :

San de Cobrir les escaroles per que siguin blancas?

15 01 2012
Xavi Olivé (00:40:29) :

L’enhorabona per aquesta pagina web, tan ben creada!
Es de gran ajuda i facil de menajar!
De debó, moltes felicitats!

12 02 2012
quim (17:17:23) :

Em podríeu ajudar amb els cicles de la lluna? Jo conec lluna plena, lluna nova, quart creixent i quart minvant, però no se quan és lluna Vella? podeu ajudar-me?

21 02 2012
Pep (20:45:27) :

Per en Quim: La lluna vella es a l’inrevés de la nova. Despres de fer el ple, la lluna es vella, igual que després de la fi del quart minvant, vindrà la lluna nova

18 03 2012
ENRIC COLOM (16:10:45) :

Quin dia del mes de Març,comença a ser lluna vella
Atentament
Enric Colom

23 05 2012
Josep Bach Diars (10:31:23) :

Desitjaria les parts proporcionals del sulfat de coure, cal viva i sofre i també l’aigua. Gràcies

27 05 2012
Jordi (07:20:26) :

Desitjaria conèixer les parts proporcionals o tant % del sulfat de coure, cal viva i sofre i també l’aigua.

Trobo mol interessant les seves informacions d’aquesta web

És un servei molt meritori.

Gràcies per tot

29 05 2012
Josep Bach Diars (11:40:13) :

Voldria % de sulfat de coure, sofre, calç viva i aigua per fer aquesta pasta per aplicar al peu de les tomaqueres.
Qui mo pot dir?

18 06 2012
Joana (14:48:52) :

Hola Montserrat avui tinc un ipat i et puc respondre la pregunta dels carbassons
La flor es pot menjar arrebossat
La flor del carbassa en te de dos classes una que serà el carbassa i altre es la que es pot menjar

17 09 2012
Teresa Blasco (11:25:41) :

No es un comentari, necessito saber en quin mes es poden plantar els tulipans i els girasols. Gracies

25 01 2013
Rocabruna (16:37:42) :

Hola Teresa,
Hem pogut saber que els girasols es poden plantar al març, abril, maig, juny i juliol.
Eperem et sigui útil.

2 10 2012
lluis (19:29:23) :

A mi m’ha resolt força els dubtes que tenia tot i que segons quines feines les enrradereixo i/o les abanço.
Gràcies
, per la informació

25 01 2013
Rocabruna (16:26:08) :

Gracies a tu LLuis per visitar-nos!

28 10 2012
Berta (11:16:17) :

Hola!
moltes gràcies per tota aquesta informació.

Podieu indicar-me on puc trobar informació sobre les plantes que prevenen plagues? heu posat l’exemple dels crisantems per evitar la mosca blanca, però suposo que hi ha més plantes que poden ajudar a protegir-ne d’altres. Amb la meva experiència, no sé si això pot ajudar a algú, he pogut comprovar que la farigola i l’orenga no són compatibles i no poden estar una al costat de l’altra; la farigola acaba per morir.

Salut!!

21 11 2012
ISABEL (10:31:16) :

M’AGRADAT AQUET BLOC I DONA IDEES PER FER JO UN ALTRE .EN CASA TINC HORT EN SALOU I DONA IDEES PER PLANTAR CADA MES VEGETALS ADIENTS AL MES .NOSALTRES SULFATEM ELS TOMAQUES AMB EL CALDO DE BUGIR LAS HORTIGAS .I NO HAN TINGUT BICHOS ,M’AGRADA LO DEL CRISANTEMS AQUET ANY LOS POSARÉ.SEGUIU AIXI I GRACIES

25 01 2013
Rocabruna (16:22:24) :

Gracies a tu per visitar el nostre blog

19 12 2012
Nico (09:24:43) :

Que vol dir nasprar? I, la lluna vella quina es? Si algu em pot respondre ho agrairia, gracies

25 01 2013
Rocabruna (16:21:32) :

Hola Nico,
Voliem dir nespra, fruit del nesprer.
El nesprer es pot cultivar amb llavors fresques però se sol reproduir per mitjà d’empelts.
A Badalona i algunes localitats del Maresme, com per exemple al Masnou, el fruit s’anomena micaco, i micaquer l’arbre que en dóna.
És un arbre generalment ornamental i per a collir-ne els fruits, les nespres, que es cullen ja madures a partir de la primavera a tota la Mediterrània, on es mengen com a postres.
Pel que fa a la lluna vella dir-te que segurament és un altre error ja que aquest concepte no existeix a les fases de la lluna. Potser es referien a la lluna plena, nova, creixent o minvant.
Esperem haver-te ajudat,salutacions

22 01 2013
JOSEP (00:02:11) :

Tic untros de hort i un cuas seps i miro de fero lo mes ve que puc pero em queda mol que apendra ¡gracias

25 01 2013
Rocabruna (16:04:51) :

A nosaltres també ens queda molt per aprendre Josep!
Gracies a tu per visitar el nostre blog

7 02 2013
Josep Vasquez Llorens (18:00:43) :

No he pogut aclarir el que vol dir NASPRAR, sera cavar?

7 02 2013
Josep Vasquez Llorens (18:04:59) :

Com puc trobar les respostes,en quin lloc del blog.

21 02 2013
Rocabruna (12:25:58) :

Hola Josep,
En l’apartat comentaris hauries de poder veure les respostes i resta d’aportacions al blog. Vam intentar aclarir anteriorment el dubte sobre el nasprar, esperem que puguis trobar-ho, salutacions.

7 02 2013
Josep Vasquez Llorens (18:10:31) :

molt agraït per la vostra ajuda en detalls poc coneguts, com les llunes i els seus efectes.

19 02 2013
Joan (14:01:25) :

-Interpreto que nasprar,és posar en un aspre,és a dir posar amb un tutor la planta.

20 02 2013
lis (12:50:14) :

-Voldria saber quan puc sembrar les carabasses, i amb quina lluna les tinc de collir per que m’ha aguantin al hivern, pues sempre sem fan malve.
-Gràcies.

21 02 2013
Rocabruna (12:23:27) :

Bon dia Lis,
Les carabasses s’haurien de sembrar a la segona quinzena de març i collir-les al setembre / octubre.
Salutacions.

23 02 2013
Valentí-Josep (14:01:07) :

Hola, el calendari per fer les feines i plantar a l’hort m’agraden molt els vostres consell; la meva pregunta es:
totes aquestes normes son les mateixes per un lloc que està a 1000 mtres d’altitut ?
Moltes gràcies.

26 02 2013
Carme (11:52:04) :

Encare soc a temps de plantar faves i pesols? La lluna plena va ser ahir.

Gràcies

Carme

26 02 2013
Carme (11:54:20) :

Hola: encare puc plantar faves i pesols?

3 05 2013
Rocabruna (15:31:00) :

Hola Carme, sentim contestar tard, hem estat enfeïnats amb altres tasques.
L’época més adient per plantar les dos coses és el mes de octubre.
Gràcies per visitar-nos.

1 03 2013
julia (19:58:36) :

m’ha sigut molt util

3 05 2013
Rocabruna (15:31:53) :

Gràcies

4 04 2013
Juli Maestre Ceriola (23:02:15) :

Us felicito pel format acurat i amè, i el contingut, amb un ordre de prioritats molt encertat, útil, pràctic, en resum.

3 05 2013
Rocabruna (15:33:35) :

Moltes gràcies, continuarem treballant.

4 04 2013
Juli Maestre Ceriola (23:06:21) :

Molt bona Web. Us felicito.

26 05 2013
toniana (21:23:00) :

m’ agradaria saber que poc fer perque els alls no se me rovellin gracies

28 09 2013
Miquel Gomez (20:44:18) :

Algu sap la distància que s´ha de deixar quan es planten els calçots, entre ceba i ceba ? I entre solc i solc ?

14 10 2013
Jaume (18:38:12) :

Naspra, entenc que deu ser clava cañas o pals a las tomaqueres o mongetas, nosaltres en diem en naspra.

3 02 2014
joan perich soler (12:38:54) :

Podrien indicar el marc de plantació dels diferents plantes hortícoles

Moltes gracies

Joan

21 04 2014
gil (10:52:51) :

Es molt interessant el tema de sulfatar tomateres, les proporcions i la freqüència les sap algú. En climes humits es pot fer cada setmana? N’hi ha prou de protef¡gir amb una tela?

4 03 2015
rafael romero (12:50:39) :

podria tindre aquesta pagina al meu correu gracies

26 10 2015
Montserrat (12:52:18) :

Us felicito per aquest calendari esta tot molt ben especificat i s’explica exactament el que s’ha de fer cada mes de l’any a l’hort.

29 10 2015
Rocabruna (11:12:15) :

Moltes gràcies. Ens agrada molt que també us vagi bé a vosaltres!!!

17 09 2016
Pep (07:46:57) :

He vist algú interessat en hort ecològic. La meva modesta opinió es que això no es possible. Avui dia sense tractament químic (poc o molt) es impossible tenir productes que puguin competir si no se’ls “ajuda” contra les plagues. No hi ha adversaris naturals als mals bitxos

Deixa un comentari

Heu d'identificar-vos per publicar un comentari.