LES HORTALISSES

Les hortalisses i verdures són molt bones per la salut. S’han de menjar un mínim de dues o més vegades al dia. Abans de menjar-se-les s’han de rentar ben rentades perquè sinó poden perdre vitamines. Les verdures i les hortalisses tenen molt de ferro i vitamines. Depèn de l’hortalissa o verdura té diferents, hi ha diverses vitamines la vitamina però totes son molt bones.

Les hortalisses o verdures han constituït la base de l’alimentació humana, juntament amb els cereals. En la cuina mediterrània -que s’ha demostrat que és molt sana- formen part de tots els àpats.

Entre tots els aliments que mengem, les hortalisses són els més rics en nutrients, tot i que la quantitat pot variar segons el tipus de verdura.La gran majoria contenen moltes vitamines, oligoelements, substàncies minerals, fibres i també importants enzims i hormones, que esdevenen essencials per a la salut, el benestar general i la resistència a les malalties.

Font de vitamines

Les hortalisses i les fruites són la principal font de vitamines per al nostre organisme. Sobretot, ens aporten vitamina A, en forma de carotè, i vitamina C. Totes dues, com la vitamina E, tenen una important funció antioxidant i, per tant, eliminen els radicals lliures d’oxigen, elements tòxics implicats en el desenvolupament de moltes patologies com les cardiovasculars o l’envelliment prematur. També són riques en vitamina B6 i en minerals com l’àcid fòlic, el potassi, el ferro, el magnesi i el calci.De fet, les úniques vitamines que no proporcionen són la B12, que obtenim gràcies als aliments d’origen animal, i
la D, que sintetitzem principalment mitjançant el sol.

Poderoses per combatre el colesterol

Tant les hortalisses com les fruites són aliments d’origen vegetal i, per tant, no contenen colesterol. Però, a més, com que la seva ingesta proporciona fibra soluble i insoluble, ajuden a disminuir la quantitat de colesterol en la sang. La funció antioxidant preveu l’oxidació d’aquest colesterol, que és un dels mecanismes implicats en l’arterioesclerosi.Excepte els alvocats i les olives, totes són pobres en greixos i gairebé en la seva totalitat aporten escasses proteïnes i calories, la qual cosa fa que en puguem menjar tantes com vulguem sense perill d’augmentar de pes. A més, l’elevat contingut en aigua de les hortalisses i les fruites (entre un 80% i un 95% de la seva composició) fa que siguin molt hidratants.

Altres propietats curatives

Molts dels productes de l’hort ens proporcionen elements curatius. Per exemple, les cols són riques en sofre, tenen propietats contra el càncer i són un bon remei per a les úlceres de duodè i estomacals (el suc de la col és molt útil per a les gastritis). També els espinacs i les bledes són bons per a l’estòmac, especialment si es pateixen digestions pesades, perquè estimulen la secreció de la bilis (per això no es recomanen en cas de tenir l’estómac irritat).Altres aliments per destacar són la ceba, molt depurativa per al ronyó, i les carxofes, que depuren el fetge.

Com conservar les verdures

Les verdures han d’estar presents en tots els àpats i per conservar-les amb totes les propietats el millor és guardar-les congelades, cuites o en conserva. Si bé quasi totes les verdures es poden consumir crues, i és en el moment de la collita quan contenen el màxim de vitamines, desar-les fresques fa que perdin gran part de les seves propietats nutritives. Tot i tenir-les a la nevera, al cap d’un dia ja han perdut entre un terç i un quart de vitamines i, al cap de tres dies només en queden la meitat. Especialment, la vitamina C és una de les més sensibles i, per exemple, en el cas de la patata pot perdre’n una sisena part per cada mes que estiguin emmagatzemades.Per això, si en algun moment tenim una gran quantitat de verdures és millor rentar-les i guardar-les congelades, ja que el fred frena el procés de descomposició gràcies a l’oxidació i permet mantenir-ne el color, la textura, el gust i gran part del valor nutritiu.

Cap resposta

6 respostes a “LES HORTALISSES”

7 02 2011
Ainhoa (19:41:02) :

Jo soc Ainhoa Flòrez Garcìa i tinc 6 sis anys.

7 02 2011
Ainhoa (19:43:56) :

La meva classe es diu ELS DIMONIS

8 04 2012
Ramon Escoda Semís (13:58:43) :

Ser que en podré aprendre molt!!!

8 04 2012
Ramon Escoda Semís (13:59:17) :

Es molt divertit!!!

8 04 2012
Ramon Escoda Semís (14:00:27) :

Aquestprojecte, si li podem dir així es molt interessant i podem aprender moltes cosses sobre els horts o les hortalisses

11 04 2015
Josep Salvadó Colominas (19:57:33) :

A on puc trobar planter de tomaquera, no manipulada no més del necessari per ser forta a les malalties, a la zona del Maresma (ho al Baix Llobregat), sense que m’enganyin ? Gracies.

Deixa un comentari

Heu d'identificar-vos per publicar un comentari.